Wijnland Istrië, Kroatië


Het prachtige gebied Istrië van Kroatië is een fascinerend geval. Het is allesbehalve Oost-Europees, het groene binnenland met dorpjes als adelaarsnesten op heuveltoppen is van oudsher meer Kroatisch georiënteerd, maar ook daar merk je Italiaanse invloed. Af en toe doet het zelfs wel wat aan Piemonte denken. Een vakantiegebied dat goed te combineren is met wijn uitstapjes naar de verschillende wijnboeren uit het gebied.

Italiaanse link
De bevolking was ooit een mengelmoes uit diverse windstreken, maar is tegenwoordig overwegend van Kroatische origine met nog steeds een Italiaanse minderheid. Plaatsnamen staan keurig tweetalig op wegwijzers vermeld en in de weekends komen Italiaanse lekkerbekken massaal uit Triest en van verder aangereden.
Ze hoeven daarvoor alleen maar een smalle strook Sloveens Istrië te passeren. Ook de nodige Oostenrijkers blijken de weg te vinden. Taal barrières zijn er niet echt, want vrijwel iedereen spreekt Italiaans, Duits en Engels. Toerisme is immers een vitale bron van inkomsten. Kortom, dit lijkt Europa op zijn best!

Wijngebied vakantiehuis Istrie

Sprong voorwaarts
Tot aan de 20e eeuw kende Istrië een uitgestrekt wijngaardareaal van ongeveer 30.000 hectare. Een genadeloos optreden van de phylloxera maakte daar een eind aan en reduceerde de aanplant en die bedraagt nu een ruime 6000 hectare.
Het zwaartepunt van de Istrische wijnbouw was en is nog steeds te vinden in het noordwesten, op kalkrijke bodems. Aan de kust hebben die een rode tint, in het binnenland een witte.
Wijnboeren hebben lang hun ambities moeten opbergen, want het socialistische regime was niet echt een stimulerende factor voor kwaliteitswijnen.
Pas na het jaar 2000 werd hierin een grote voorsprong voorwaarts gemaakt.

Inmiddels zijn er zeker honderd actieve leden in de belangenvereniging Vinistra. En zij organiseren jaarlijks een eigen beurs en concours waarbij het regionale paradepaardje Malvazija centraal staat.

De druif Malvazija is de gezichtsbepalende druif voor Istrië. De bekendste blauwe druif in Istrië is de teran.  

Een wijngebied dat tijdens een bezoek zoveel indruk maakt. Een wijntoeristisch luilekkerland met landschappelijk schoon, een rijk cultureel erfgoed, een gastronomie om je bord bij af te likken en een nieuwe generatie wijnen die het obscure verleden doen vergeten. Kom naar dit gebied en ervaar het zelf, huur een vakantiehuis in Istrië en ontdek al het moois en lekkers.

Een wijngebied waarvan nog veel verwacht gaat worden kijkend naar de toekomst! Kan je niet wachten tot je vakantie in Kroatië proef dan vast de wijnen via Wijnland Kroatië.

Volg Rentvilla
Volg ons op de social media en blijf op de hoogte van de mooiste plekjes van Europa en acties.© 2013 - 2017 | Privacy Policy
All Rights Reserved

Rentvilla
Rentvilla biedt een overzicht van de mooiste vakantie huizen en villa's van Europa.
Over ons | Voorwaarden | Contact | Auteurs