Seizoenen van de Griekse eilanden


Wie kiest voor een vakantie naar Griekenland kan zich het beste informeren over de vier seizoenen van Griekenland. Elke seizoen heeft namelijk zijn eigen charmes.

Op de Grieks eilanden spelen heiligendagen en kleurrijke religieuze festivals een grote rol. Pasen is het belangrijkste orthodoxe feest van het jaar, maar ook carnaval wordt op sommige eilanden zeer uitbundig gevierd. De Grieken besteden veel aandacht aan hun feesten, van het belangrijkste festival tot de kleinste dorpskermis.

Sommige van de festiviteiten vinden hun oorsprong in oude heidense feesten. Bij andere festivals vieren de Grieken de oogst van de plaatselijke verbouwde producten als druiven, olijven en koren, of herdenken overwinningen in de Griekse onafhankelijkheidsstrijd.

Lente
De lente luidt het toeristenseizoen in op de eilanden, Na in Athene of Rhodos te hebben overwinterd, keren de winkeliers en de toeristenbranche terug naar de kleinere eilanden om hun deuren te openen voor het nieuwe seizoen aan verhuren en zonnige dagen.
In de voorjaar zijn de eilanden op hun mooist, als de papavers, kamille en cyclamen bloeien. De fruitbomen staan in bloei en de mensen zijn op hun hartelijkst.
Het orthodoxe Pasen is het belangrijkste feest in de lente en wordt in februari of maart voorafgegaan door carnaval. Op de noordelijke eilandengroepen kan het tegen eind april regenachtig zijn, maar op Kreta, Kos, Rhodos en de Egeïsche eilanden (o.a. Lesbos en Samos) is het doorgaans zonnig.  

Lente in Griekenland

Zomer
Het toeristenseizoen is nu volop in gang. Dorpelingen met Griekse vakantiehuizen te huur halen rugzaktoeristen op van de veerboten, en de prijzen stijgen. Op de eilanden komt soms wat verkoeling door de stormachtige wind uit het Egeïsche gebied, die ieder moment kan opsteken en de dienstregeling van de veerboten danig in de war kan sturen.
In juni wordt het graan geoogst en zijn de kersen, abrikozen en perziken op hun best. In juli worden de kruiden geplukt en gedroogd en beginnen de vijgen te rijpen. Atheners trekken in augustus massaal naar de eilanden, vooral naar het festival van Maria-Hemelvaart (15 augustus).
Aan het einde van de Griekse zomer zijn de druiven rijp en is het warm.

Herfst
In september en oktober is het op Kos, Rhodos, Kreta en de Cycladen (o.a. Santorini) nog er warm, maar meer naar het noorden is het vaak regenachtig en de zee is veelal ruw. In oktober krijg je te maken met de ‘kleine zomer van de H. Dimitrios’, een plezierige hittegolf, als de eerste wijn kan worden gedronken. Het jachtseizoen begint en de jagers gaan naar de heuvels op zoek naar duiven, patrijzen en ander gevogelte. Het visseizoen breekt ook aan en op het menu van de restaurants verschijnen zeebrasem en rode mul.
Eind oktober vertrekken veel eilandbewoners naar Athene en wensen elkaar goede winter. Op de eilanden gaat het traditionele leven echter door: olijven worden geoogst en slingers knoflook, uien en tomaten hangen te drogen. De schapen worden uit de bergen gehaald en visnetten worden gerepareerd.

Herfstvakantie in Griekenland

Winter
In de winter is het guur op de eilanden, die worden geteisterd door straffe winden en hoge zeeën. De cafés zitten afgeladen vol met kaartende mannen. De vrouwen wijden zich aan hun borduur- of haakwerk en koken stoofpotten en soep.
Vissers vieren het feest Agios Nikolaos, hun beschermheilige, en daarna worden voorbereidingen getroffen voor kerstmis. Het feest begint op 24 december, als de kwelgeesten hun streken gaan uithalen, en loopt door tot aan Driekoningen in het nieuwe jaar, als ze worden verjaagd. Er worden varkens geslacht voor kerst en broodjes gebakken die de doeken voorstellen waarin het Kindje Jezus gewikkeld was.
De Griekse Kerstman komt op nieuwjaar. Men eet dan speciale broodjes waarin geluksmunten zitten.

Volg Rentvilla
Volg ons op de social media en blijf op de hoogte van de mooiste plekjes van Europa en acties.© 2013 - 2017 | Privacy Policy
All Rights Reserved

Rentvilla
Rentvilla biedt een overzicht van de mooiste vakantie huizen en villa's van Europa.
Over ons | Voorwaarden | Contact | Auteurs