Cafés van de Provence


In landelijke streken op de hele wereld is het dorpscafé het centrum van het sociale leven, en dat geldt in de Provence nog sterker dan elders. Overal in de Provence treft u deze gelegenheden, vaak met tuin en terras.

In veel cafés kunt u ook lunchen, waarbij het gebodene veelal bestaat uit een goedkope, eenvoudige dagschotel. Hapjes tussendoor kent men in Frankrijk minder dan bij ons, maar in vrijwel elk café kunt u wel een belegd stukje stokbrood of croque monsieur  (een tosti) krijgen.
Drinken hoort bij de Provence als de zon en pastis, de anijsdrank waar Marseille zo vaak mee wordt geassocieerd, geldt als een voor de hele streek onmisbaar attribuut.
Veel inwoners drinken het de hele dag door, naast hun koffie. Verder is er op een zonnige dag niets zo lekker bij de lunch als een ijskoude rosé.

Cafes van Provence

Cafés
Het verschil tussen allerlei soorten cafés zoals wij dat kennen, bestaat in de Provence veel minder. Op het platteland gaan de gelegenheden vroeg open en ze sluiten rond een uur of acht ’s avonds, maar in de steden als Nice, Marseille, Apt en Grimaud gaan veel cafés pas dicht als de laatste klant vertrekt. In veel cafés kunt u naast eten en drinken ook sigaretten, tabak, kranten, snoep en postzegels kopen.
In de meeste cafés in de Provence wordt weinig aan de aankleding gedaan, het kan hierdoor leeg en ongezellig overkomen. In de grotere steden ligt dat natuurlijk heel anders en kan het zeer gezellig zijn.
Wie bijvoorbeeld naar Aix gaat, mag een bezoek aan een van de stijlvolle cafés aan de Cours Mirabeau niet overslaan. Ook langs de Cote d’Azur zijn veel mooi ingerichte cafés.
In Brasserie Carlton in Cannes kunt u tijdens het jaarlijkse filmfestival beroemdheden bewonderen, in Nice hebben de cafés aan de Cours Saleya zowel overdag als ’s avonds grote aantrekkingskracht op de wat mondainere gasten en in Monaco is Café de Paris de allerchicste gelegenheid van de hele streek.
De Provence kent in de grotere steden ook een rijk studentenleven, en dat heeft zijn invloed op de horeca natuurlijk niet gemist. In steden als Nice, Marseille, Avignonen en Aix bieden studentencafés alle mogelijke soorten bier aan, zowel van de tap als uit de fles.

Luxe horeca Provence

Eten
In de meeste Provençaalse cafés kunt u ontbijten, maar in dorpscafés zal zich dat al gauw tot een paar stukjes baguette met koffie beperken. In grote steden krijgt u uitgebreider ontbijt: warme croissants, jam en verse jus.
De lunch bestaat in cafés vaak uit de plat du jour (dagschotel) met een nagerecht, al dan niet vergezeld van een karafje wijn. Vaak kosten dergelijke maaltijden niet meer dan 10-12 Euro.
Een eenvoudiger lunch kan uit een broodje, salade of een omelet bestaan. Voor het avondeten moet u meestal in een restaurant zijn, maar in landelijke gebieden wordt in het dorpscafé wel een variant op de lunch geserveerd.

Een café is een soort van buurtcenter, ervaar het genot en de gastvrijheid. Boek een vakantie naar de Provence.

Volg Rentvilla
Volg ons op de social media en blijf op de hoogte van de mooiste plekjes van Europa en acties.© 2013 - 2017 | Privacy Policy
All Rights Reserved

Rentvilla
Rentvilla biedt een overzicht van de mooiste vakantie huizen en villa's van Europa.
Over ons | Voorwaarden | Contact | Auteurs