Een onontdekte vakantie in Kroatië


Het is zomer en we gaan weer op vakantie. Wordt het een vakantie in Kroatië of toch liever aan de bekende (vertrouwde) plekken van Spanje en Frankrijk? Een bekende en veel voorkomende vraag onder de vakantiegangers.

Op vergelijkbare afstand van Nederland, als dat naar Spanje, ligt een prachtig alternatief: de Adriatische kust. Istrië, de noordelijke Kroatische regio, kennen Nederlanders nog wel. Maar van de rest van Kroatië kunnen zij zich meestal geen voorstelling maken. En dat terwijl dit land een kustlijn heeft die gerust de mooiste van het Middellandse Zeegebied mag worden genoemd.

Kustlijn Kroatie

Een eindeloze hoeveelheid eilanden en baaien, kristalhelder zeewater, schilderachtige stadjes en een ruig, bergachtig achterland: de kust van het voormalige Joegoslavië heeft het allemaal.
Maar de grootste aantrekkingskracht schuilt wel in het feit dat dit gebied zo lang onderontwikkeld is gebleven. Kroatië profiteert momenteel volop van de wet van de remmende voorsprong. Waar Spanje zijn kustlijn grotendeels heeft verloren aan het drukke toerisme, uitzondering natuurlijk daar gelaten, en ook de Fransen en Italianen hun neiging tot het plaatsen van lelijke betonbouw aan de kust, hebben de Kroaten met het einde van het communisme besloten de boel radicaal anders aan te pakken. Hoogbouw is uit den boze, alles is gericht op high-end toerisme en moet luxueus zijn. Vakantiehuizen in Kroatië worden dan ook in overvloed aangeboden. Bekijk eens een villa in Istrië.

Knusheid op zijn Kroatisch

Vanuit het vliegtuig naar Kroatië is het al goed te zien wat deze kust zo aantrekkelijk maakt: een azuurblauwe zee en een grote hoeveelheid kleinere en grotere eilanden.  Vanuit de stad Split vertrekken vanuit de haven veerboten richting de verschillende eilanden voor de Dalmatische kust. Die eilanden verschillen nogal van karakter. De noordelijke eilanden zijn een paar eeuwen geleden compleet kaalgevroten door de Venetianen, die de bomen gebruikten voor hun schepen, en hebben nu een rauwer en maanachtig landschap gekregen dat vooral populair is bij festivalgangers.
De zuidelijke eilanden, waaronder Brac, Hvar en Korcula, zijn groener en voldoen meer aan het lieflijke mediterrane beeld. Vooral Hvar is geliefd met zijn spectaculaire baaitjes, de blinkende hoofdplaats en glooiende lavendelvelden.

Prachtige baaien van Kroatie

Er wordt verwacht dat dit een concurrent van de Côte d’Azur zal gaan zijn. Daarbij heeft het een paar voordelen ten opzichte van de Franse Riviera. Het is hier natuurlijk veel leger, aan de Franse kust is bewijs van alles tot tien kilometer landinwaarts dichtgebouwd. Eigenlijk is ontwikkeling van Kroatië net pas begonnen en daarom is dit land een uitgekozen vakantiebestemming om naar toe te vliegen, zeer aangename warme temperaturen en zeker aan de kust in de zomerperiode weinig tot geen regen.
En zeilliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen…fantastisch met al die eilanden en baaien!
 

Volg Rentvilla
Volg ons op de social media en blijf op de hoogte van de mooiste plekjes van Europa en acties.© 2013 - 2017 | Privacy Policy
All Rights Reserved

Rentvilla
Rentvilla biedt een overzicht van de mooiste vakantie huizen en villa's van Europa.
Over ons | Voorwaarden | Contact | Auteurs