Tag

Peloponnesos artikelen | Rentvilla.nl

Najaarszon, cultuur en Peloponnesos

Het is de najaarszon die mij doet opstaan bij het zwembad om mijn zonnebril te pakken en op te doen. De zon glinstert in het glas van de veranda van het vakantiehuis in Peloponnesos, het zuidelijkste stukje vasteland van Griekenland.

De zon reikt aan de hemel op deze zomerse najaar dag in november. Met een temperatuur van net geen 15 graden is het goed vertoeven op het terras hier naast het huis. Het huis en de heg beschutte mij van de wat frisse wind.
De berg links van mij is minder groen dan in de zomer. Terwijl de zee beneden nog steeds intens blauw kleurt. Toch is het merkbaar dat de zomer zijn werk heeft gedaan en het intreden van de winter is begonnen.

Het traditionele dorpje waar ik verblijf is Mani Ithylo, gelegen aan de kust en op het moment zeer rustig. Het enige wat ik hoor is de wind die planten en bomen in de omgeving in beweging zet en in de verte een stel bouwvakkers die een huis voorzien van een nieuw dak.

De omgeving

Peloponnesos is een schiereiland met ruige gebergten en een landklimaat in het binnenland en heeft een kustlijn met prachtige stranden en idyllische vissersdorpjes waar het toerisme, zelf in het hoogseizoen, nog niet te ontdekken is. Het zuidelijke Griekse schiereiland is ook nog eens zeer cultureel en heeft veel bezienswaardigheden uit de oudheid.
Met mijn huurauto, die bij de vakantiewoning inbegrepen is, heb ik de wegen langs de kust al aardig verkent. Elke middag tijdens de lunch trek ik met mijn gezelschap erop uit om te ontdekken wat de omgeving te bieden heeft.
Peloponnesos wat ooit een eiland was, is door geologische verschuivingen weer aan het vasteland geraakt, kent een mediteraans klimaat aan de kust. Dit zorgt voor aangename zomers met vaak een verkoelend briesje vanaf de zee. Dit is zeer aangenaam wanneer je de leuke kustdorpjes bezoekt en de culturele erfgoed van het gebied wilt verkennen.

Gastronomie

Het gebied heeft een hoog gastronomisch gehalte en staat bekend om zijn goede eten. De wijnstreek Nemea zorgt voor een heerlijke afdronk tijdens de maaltijd. De smaken van Peloponnesos uit de lokale keuken zijn net zo overvloedig als de natuur.
Op het schiereiland worden olijfbomen, wijngaarden en landbouwproducten als vuigen, uien, meloenen, citrus, honing en rozijnen gehouden en goed onderhouden. Deze ingredienten vormen vaak een basis in de verschillende traditionele maaltijden.

Culturele oudheid

Na wat rond gereden te hebben langs prachtige uitgestorven baaien zijn wij in het zuidwesten van Peloponnesos bij het plaatsje Methoni uitgekomen. Dit oude kustplaatsje is een echte publiekstrekker met haar oude fort(en). Mijn bezoek aan de restanten van dit fort moest ik vast leggen op foto. Het resultaat mag er zijn: een bijna magisch moment als ik de (onderstaande) foto bekijk.
In Peloponnesos vindt je verschillende oudheden als een amfitheater, ruïnes van oude dorpen en gebouwen. Het gebied is wat dat betreft rijk aan archeologische oudheden en kent een bijzondere geschiedenis.

Voor nu was het toch wat te frisje om het water in te duiken. De nabij gelegen stranden Methoni Beach en Lambes Beach nodigen uit om te komen vertoeven op een strandbedje ondanks het zwakker wordende zonnetje. Ik heb me overigens laten vertellen tijdens een kopje koffie dat dit strand zeer geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Het strand heeft een zeer lang en ondiep en hierdoor in de zomer warm van temperatuur en biedt kleine kinderen veiligheid zonder hoge golven en stromingen.

Najaars Peloponnesos

Een najaarsvakantie in dit gebied is zeker aan te bevelen. De rust en de toch nog aangename temperaturen in combinatie met de prachtige omgeving zowel aan de kust als in het bosrijke binnenland geven je zeker het gevoel weg te zijn. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in een vakantiewoning in Nederland te zitten met wind en regen (wat natuurlijk ook zijn charmes heeft). Ik kies voor een zacht klimaat en andere omgeving met een zeer vriendelijke, open en gastvrije bevolking. Peloponnesos ziet mij weer terug!

 

Smaakvolle vakantie Griekenland

Griekenland is meer dan zon en prachtig blauw water. Griekenland heeft ook een eigen keuken met heerlijke gerechten. Kom de Griekse culinaire hoogstandjes zelf proeven! Hoe zijn ze ontstaan?

Tijd terug met eten

De oude Grieken beschouwden eten bereiden als wetenschap en kunst tegelijk. Op afgelegen plaatsen op het vasteland en op uit de route gelegen eilanden komt u nog gerechten, ingrediënten en culinaire stijlen uit het verleden tegen.
Voor het overige is de Griekse kookkunst sterk beïnvloed door het Osmaanse Rijk, met zijn gekruide vleesgerechten en gevulde deegwaren en groenten.
Tot voor kort werd Grieks eten gezien als boereneten; tegenwoordig is de keuken juist zo populair vanwege de eenvoud en de lokale producten van het seizoen.

Athene en de Peloponnesos

De inwoners van Athene zijn vooral afkomstig van het binnenland, de eilanden en de oostelijke kuststreek. Het culinaire aanbod weerspiegelt die diversiteit. Eten op straat is een wezenlijk onderdeel van het leven in Athene.
De keuken van de Peloponnesos is zo gevarieerd als het landschap: vis uit de zee en schapen, geiten en wild uit de bergen. De heuvels leveren kaas, olijven en honing.

Midden- en Noord-Griekenland

Op het vasteland van Griekenland, met zijn lange en bewogen geschiedenis, zijn de culinaire grenzen vervaagd en bestaan verschillende tradities naast elkaar.
De vlees-en-fruitgerechten van Thessaloniki wijzen op een Joodse invloed; de kruiden, worsten en ovengerechten van Ioannina stammen uit de Osmaanse tijd; de voorliefde voor schapenkaas, hartige taarten en orgaanvlees in Metsovo en Epirus is te danken aan Vlachische herders.
De pikante gerechten van het noorden zijn afkomstig van Grieken die in 1922 van Klein-Azië hiernaartoe migreerden, en de invloed van de Balkan blijkt uit het gebruik van ingelegde groenten, walnoten en yoghurt.

De eilanden

Elke eilandengroep kent zijn eigen culinaire identiteit, die bepaald wordt door de geografische ligging en het verleden. Veel Ionische gerechten zijn gebaseerd op pasta, een erfenis van de Venetiaanse heersers.
Het eten van de Cycladen is zeer gekruid. De keuken van de Dodekanesos en de Noordoostelijke Egeïsche eilanden profiteert van de rijkdom van de zee.
Het langdurig door de Turken overheerste Kreta heeft een voorkeur voor zeer pikante gerechten en kent een aantal unieke recepten.
Hier maakt men meer dan elders in Griekenland gebruik van varkensvlees, een erfenis uit de oudheid. Men heeft er keukengereedschap en ongebruikelijke ingrediënten opgegraven.

Vis en zeevruchten

Tonijnen en zwaardvissen trekken graag naar de warme en beschutte Egeïsche Zee, waar smakelijke ansjovissen en sardines rondzwemmen. In de grotten en inhammen van de honderden rotsige eilanden schuilen rode mul, tandbrasem en papegaaivis, terwijl schaal- en schelpdieren voor de lange kustlijn te vinden zijn. Vis wordt meestal opgediend met de kop, die de Grieken het lekkerste deel vinden.

Andere producten

Griekenland kent de meeste soorten olijven ter wereld. Ze worden geconserveerd volgens millennia  oude methoden. De beste kwaliteit olijfolie, extra vergine, wordt verkregen door het persen van olijven die net rijp zijn.
De Griekse schapen-, geiten- en koeienkaas wordt meestal genoemd naar de smaak, niet naar de plaats van herkomst.

Traditionele Griekse menukaart

Het traditionele voorgerecht bestaat uit een aantal hapjes (mezedes); deze kunt u ook de hele dag door krijgen in een bar (ouzeri).
Daarna komen vis- of vleesgerechten, die gewoonlijk worden opgediend met een salade. De wijnkaart is eenvoudig en na het eten kunt u koffie met gebak bestellen in een nabije patiserie.
In een landelijke omgeving kunt u uw keuze direct in de keuken aanwijzen. Bij elke maaltijd wordt brood geserveerd. De dorpsbakkers maken elke dag weer een andere creatie, bijvoorbeeld met krenten, kruiden, wilde groenten of kaas. Voor de vele orthodoxe festivals wordt een speciaal brood gebakken.

Wat drinkt u?

Al sinds de vroegste tijden maakt wijn deel uit van het Griekse culturele leven. De belangrijkste wijngebieden zijn Attica, Macedonië en de Peloponnesos.
Mavrodaphne is een versterkte dessertwijn uit Patra. Griekse specialiteiten zijn tsipouro, gedestillerd van het residu van geperste druiven, retsina, met hars op smaak gebrachte wijn. En natuurlijk ouzo, sterkedrank met anijssmaak.
Traditionele Griekse koffie wordt gemaakt van zeer fijn gemalen bonen en wordt gekookt in een koffiepot.

Vakantie Griekse eilanden

Op vakantie naar Griekenland. Maar naar welk Griekse eiland kunt u het beste gaan? Lees hier kort wat verschillen en huur je vakantiehuis op een van de eilanden. Op het eerste gezicht lijken de honderden eilanden, verspreid over de zeeën rond Griekenland, sterk op elkaar met hun terrasgewijs aangelegde akkers, olijfboomgaarden, wijngaarden en dorre geitenweiden, maar elk bezit zijn eigen karakter. Deze prachtige goudomrande eilanden met hun vakantiehuizen, weelderige resorts en toevluchtsoorden voor kunstenaars, tempels en hellingen vol wilde bloemen, bieden alle soorten vakanties.

Maak kennis met de zes eilandengroepen en Kreta, het grootste eiland.

De Ionische eilanden

 • Prachtige landschappen
 • Levendige plekken en uitgaansbuurten
 • De Venetiaanse architectuur op Corfu

Het is niet vreemd dat deze eilanden met hun gouden zand, groene heuvels en heldere blauw water in het oog springen. Beleef de mythe op het ruige eiland van Odysseus, Ithaka, maak een boottochtje rond de prachtige Blauwe Grotten van Zakynthos of bezoek de onderaardse grotten van het bergachtige Kefalonia, het eiland dat beroemd is vanwege Kapitein Corelli’s Mandolin.
Corfu biedt brede stranden, een levendig nachtleven en elegante cafés te midden van de Venetiaanse architectuur van Corfu-Stad. Het nabije, kleine Paxos is een paradijs van rust en leuke dorpjes, terwijl Lefkas beschutte baaien vol windsurfers biedt.

De Argo-Saronische eilanden

 • Chique havenplaatsen
 • De verlaten schoonheid van Kythira
 • Dagtochten naar Athene

De rotsachtige Argo-Saronische eilanden bezaten ooit enkele van de rijkste zeehavens van de Griekse wateren, en de havens van Aigina, Poros en het autovrije Ydra worden nog altijd omzoomd door neoclassicistische herenhuizen.
Kythira ligt ver in het zuiden, vlak bij de punt van de Peloponnesos. Zijn verlaten stranden, ruige kust en slaperige heuveldorpjes zijn een welkome afwisseling van de drukte. Door de nabijheid van het vasteland en regelmatig varende veerverbindingen liggen attracties als de Akropolis van Athene niet ver weg.

De Sporaden en Evvoia

 • Eersteklas strandleven
 • Tradities op Skyros
 • Ongerept achterland van Evvoia

De populaire eilanden Skiathos en Skopelos trekken met hun eindeloze sprankelende baaien, kristalheldere water en kleurrijke havens vol chique jachten veel bezoekers aan. Watersporten, botenverhuur en talloze taveernes en bars zijn hier in trek.
Het eenzame Skyros is een bij kunstenaars geliefd dorp met traditionele klederdracht, ouderwetse dorpen en kuddes wilde pony’s, terwijl Evvoia een verlaten kust en een wilde bergachtige natuur bezit.

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden

 • Rustige stranden
 • Antieke en middeleeuwse bezienswaardigheden
 • Het oosterse Lesbos

Deze groep eilanden, die verrassend weinig door het toerisme zijn aangetast, zijn rijk bezaaid met oudheidkundige trekpleisters, natuurschoon en mooie stranden. Kies uit de mastiekdorpen en het Byzantijnse klooster Nea Moni op Chios, antieke tempels, bossen en watervallen op Samothraki, de rotsachtige kust van Ikaria, en de valleien of leuke dorpjes op Thasos en wijnproeven op Samos.
Lesbos doet met zijn Osmaanse koepels en levendige bazaar oosters aan. Neem een duik in een natuurlijke warme bron.

De Dodekanesos

 • Ideaal voor eilandhoppers
 • Johannesklooster
 • Zon, strand en attracties op Rhodos

De snikhete Dodekanesos, de warmste van alle eilanden, zijn vanwege hun gevarieerdheid en ligging ten opzichte van elkaar ideaal voor een gecombineerd bezoek.
Vaar met de veerboot van het grote eiland Kos naar Patmos, het Jeruzalem van de Egeïsche Zee, met het 11de-eeuwse Johannesklooster. Daarna naar de rustgevende stipjes op de kaart als Lipsi, Symi en Tilos. Er is zelfs een borrelende vulkanische krater op Nisyros.
Rhodos is de moeite waard door attracties als de akropolis van Lindos en het Paleis van de Grootmeesters in de oude stad van Rhodos. Naast historie biedt Rhodos mooie stranden, een leuk nachtleven en 300 zonnige dagen per jaar.

De Cycladen

 • Mooie heuveldorpjes
 • Chique bars en nachtclubs
 • Antieke tempels op Delos

De Cycladen, een vulkanische archipel met grootse horizonten en witgekalkte dorpen met windmolens en kerken met blauwe koepels, zijn het archetype van het ideale Griekse eiland. Verfijnde hedonisten bezoeken se stijlvolle accommodaties en nachtclubs van Mykonos, Amorgos en Santorini met zijn vulkanische caldera, terwijl natuurliefhebbers op Naxos wandelen en bij Paros snorkelen.
Het piepkleine, centrale Delos is een van de belangrijkste archeologische attracties van Griekenland en een groot openluchtmuseum.

Kreta

 • Lentebloemen en wildernis
 • Minosche paleizen
 • De Samariakloof

Kreta, het grootse eiland van Griekenland, biedt een rijkdom aan stranden en natuurschoon – in de lente zijn de heuvels gevuld met wilde bloemen en vogelzang- en goede voorzieningen.
Oudheden als de Minoische paleizen van Knossos en Phaestos wachten op een bezoek, evenals de havensteden en musea.
De Samariakloof is een van de topattracties van Kreta. Wandelaars zullen de lange route en het prachtige berglandschap waarderen.

Een van de aantrekkelijke punten van de Griekse eilanden is de grote diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten die ze te bieden hebben. Het kiezen van het geschikte eiland voor het soort vakantie dat u wilt – actief, cultureel of lui – kan echter een lastige beslissing zijn.
Kies je vakantiehuis in Griekenland en boek een heerlijk verblijf op een van de eilanden vol van zon.