Tag

Toscane artikelen | Rentvilla.nl

Actieve vakanties Toscane

Sportief op het fiets- of paardenzadel of ontspannen in de spa's en baden van de kuuroorden: Toscane houdt je in beweging

In misschien wel een van de mooiste regio´s van Italië is het goed vertoeven als het aankomt op natuur, cultuur, lekker eten en activiteiten. Ik heb het hier natuurlijk over de regio Toscane. Gelegen in Midden-Italië en hiermee ook goed met de auto bereikbaar vanuit Nederland. Wist je dat Toscane een zeer sportieve en actieve regio is? In Toscane wordt veel en enthousiast gesport. Ook toeristen kunnen volop profileren van het omvangrijke recreatieaanbod in de streek. Actieve vakanties zijn de ideale aanvulling op je pasta, wijn en cultuur. Wist je dat je vaak per fiets meer ziet van de omgeving. Actief en cultuur gaan hiermee hand-in-hand in Toscane.

Fietsen in Toscane

Fietsen is populair in de regio. In het weekend trekken er veelal grote groepen fietsers op uit om hun beenspieren te trainen. Toscane is ideaal voor ambitieuze tourfietsers door de heuvelachtige en soms zelf bergachtige omgeving. Ook zeker de mountainbikers kunnen het hier goed vinden op de bochtige landweggetjes en smalle onverharde wegen door het prachtige heuvellandschap van Italië. De hoogvlaktes van de Apuaanse Alpen, de Apennijnen en de Monte Amiata kom je de fanatieke mountainbikers veel tegen.

Een leuk fietsevenement dat plaats vindt in de herfst in Chianti is de wielerwedstrijd Eroica. Deze is historisch en heeft als enige voorwaarden dat je fiets op zijn minst twintig jaar oud is! Leuk voor een sportief tripje in de herfst.

Meditatie en Yoga, een moment van rust en bezinning

Van het inspannende fietsen naar de rust in jezelf. In Toscane is veel ruimte voor iedereen die het dagelijkse leven achter zich wil laten. Sommige verblijven bieden meditatie en yoga aan. Ook veel oude kloosters en hermitages hebben zich in het groeiende “moment voor jezelf” gespecialiseerd.

Ik ben geprikkeld en wil met vakantie!

Paardrijden

In Toscane is het goed paardrijden in Maremma. Dit is een streek aan de kust (de Tyrreense Zee) in het zuidwesten van Toscane. Van oudsher is het hier allemaal al ingeregeld op het paard gebruik. In natuurpark van de Maremma werden kuddes vee met paarden bij elkaar gedreven. Maar ook in de Garfagnana, de Casentino en de Val d’Orcia zijn prachtige ruiterpaden door de ongerepte natuur.

Klimmen

Toscane is een paradijs voor sportklimmers. Er zijn veel aangewezen klimgebieden waar het vaak ook nog eens doordeweeks niet druk is.

Veel klimplekken zijn te vinden in de Apuaanse Alpen, boven de Versilia, bij Massa en Carrara. Erg geliefd zijn de rode kalkrotsen bij Monsummano in de Alpennijnen en de rotsen bij San Vivaldo. Met mijn eigen hoogtevrees blijf ik keurig beneden staan kijken en genieten van lefhebbers tegen de wand. Ben je nog niet zo beoefend en zie je toch de uitdaging dan zijn er genoeg klimscholen in de omgeving hier voor advies, materiaal en les.

Wandelend door Toscane

Er zijn hier enorm veel wandelpaden te vinden. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat Toscane de bosrijkste regio is van het land en zelfs ook nog eens een van de meest beboste streken van Europa.
De beste wandeltijd is van half april tot half juni en vervolgens weer in september en oktober. De Italianen die ook om zijn en massaal gaan wandelen in de weekenden zorgen voor gezelligheid op de paden, terwijl je doordeweeks soms in een soort ‘niemandsland’ kan wandelen.
Van april tot ergens november heb je in de regio vele evenementen die staan in het teken van de wandelsport (Walking Festival).

Hopelijk tot ziens en dat wij elkaar mogen ontmoeten op een van de mooiste plekken van Europa.

Groet Gjalt,
Rentvilla

Making memories

Highlights van Toscane

Als je een vakantiewoning hebt geboekt in Toscane, kun je je voorbereiden op een vakantie vol bijzondere bezienswaardigheden. Ben je benieuwd wat de highlights in Toscane zijn, zodat je deze tijdens jouw vakantie in een villa in Toscane kunt bezoeken? Lees dan in dit artikel wat de drie populairste highlights in Toscane zijn. 

De toeristische stad Pisa

Eén van de populairste en meest toeristische steden in Toscane is de stad Pisa. De meeste mensen kennen Pisa door de beroemde scheve toren van Pisa, maar eigenlijk heeft de stad veel meer te bieden dan enkel een scheve toren. Zo vind je in de stad ten minste twintig andere monumentale bezienswaardigheden, zoals kerken, paleizen, pleinen en bruggen. En omdat er ook voldoende cafés, restaurantjes en terrasjes te vinden zijn in Pisa, kun je hier met gemak de gehele dag doorbrengen tijdens jouw vakantie in Toscane.

De oude en historische stad Florence

Naast de stad Pisa, is het zeker ook een aanrader om de stad Florence te bezoeken als je jouw vakantie in één van de vakantiehuizen van Toscane doorbrengt. Florence is een oude en historische stad, die voornamelijk bekend staat om zijn rijke geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Enkele monumenten die in ieder geval het bezoeken waard zijn, zijn de monumenten Palazzo Pitti, Palazzo Vecchio, Dom van Florence, Santa Croce, Michelangelo’s David en Santa Maria Novella. En uiteraard vind je in de stad ook vele restaurants, terrasjes en cafés om uit te rusten van de vele indrukken van de stad.

De karakteristieke stad Lucca

De stad Lucca staat voornamelijk bekend om de vele kerken die er in de stad te bewonderen zijn. Zo vind je in de stad onder andere Duomo di San Martino, Basiliek San Frediano en San Michele: bijzondere kerken die ieder jaar vele bezoekers trekken. En heb je niet zo’n zin om vele kerken te bezoeken, maar wil je vooral ontspannen tijdens jouw vakantie in Toscane? Ook dan kun je naar Lucca gaan, want het oude amfitheater in deze stad is met succes omgebouwd tot een gezellig plein als hart van het centrum van de historische stad. Het plein wordt ook wel het Piazza dell’Anfiteatro genoemd en op het plein kun je genieten van een gezellige, authentieke en unieke sfeer. En omdat Lucca ook een uitkijktoren heeft, kun je tevens genieten van een prachtig uitzicht als je de stad bezoekt.

 

Erop uit in Toscane met de vakantie

Terwijl ik geniet van een overheerlijke Italiaanse pasta met een nog lekkerdere rode wijn denk ik terug aan wat vandaag me gebracht heeft. Wat is Florence in de Italiaanse streek Toscane een bijzondere plek! Ik heb vandaag echt even weggedroomd toen bij de Dom van Florence. Om dan nog maar niet te spreken over de rest van de bijzondere musea en galeries. Waarom ben ik hier niet eerder geweest? Ik weet namelijk nu al zeker dat ik hier nog eens terug wil komen.

Ideale bestemming (ook in de winter)

Het is heerlijk vertoeven in Toscane. In het winter seizoen valt het mee met de drukte en zijn de temperaturen ontzettend fijn. Maar ook het voorjaar en hoog in de zomer is het fijn verblijven in deze streek. Mijn vakantiehuis in Toscane biedt ook nog eens verschillende mogelijkheden: ik zit precies op het juiste punt om dagjes weg te kunnen. Dat doe ik dan ook al te graag! Vandaag ben ik naar de historische stad Florence gegaan, terwijl morgen een bezoek aan Cortona op het programma staat. Deze middeleeuwse stad is vanaf mijn vakantiewoning goed te bereiken. Ik neem een extra batterij mee voor mijn digitale camera, want ieder plekje hier is bijzonder. Vanaf het hoogste punt heb je een ontzettend mooi uitzicht over een groot deel van Toscane. Wat kan de wereld toch mooi zijn!

Een bijzonder landschap

Toscane is een streek van veel gezichten. Hoewel ik geen genoeg kan krijgen van al die historische steden word ik ook erg blij van de prachtige natuur rondom mijn villa. Om even helemaal tot rust te komen ga ik naar de provincie Pistoia. Hier ligt Montecatini Terme, een plaats met verschillende kuuroorden. Natuurlijk word ik al helemaal zen van de prachtige natuur hier, maar een bezoekje aan één van de kuuroorden hier doet echt weer helemaal opleven. De baden zijn er heerlijk en hebben een geneeskrachtige werking op onder andere het spijsverteringsstelsel. Dit soort plekken vind je niet in Nederland en dat maakt het extra speciaal.

Trek je wandelschoenen aan

Ook ben ik er achter gekomen dat de Toscaanse streek de ideale plek is om nieuwe gebieden te ontdekken. Hoe? Lopend of per fiets! Ik trek mijn wandelschoenen aan voor een flinke wandeltocht van een paar uur. Ik wil meer ontdekken van deze plek en met de auto gaat dat minder gemakkelijk. Lopend zie je veel meer: oneindige olijvengaarden en groene heuvels. Toscane kent maar liefst drie natuurparken: het Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano, het Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi en het Parco Nazionale dell’Appennino Tosco-Emiliano. Hier komen verschillende vormen van natuur samen: mooie watervallen, dichtbegroeide bossen en hoge bergen. Wát een divers gebied! Wees niet verbaasd als je er een wild edelhert ontmoet en sta er ook zeker niet van te kijken als een schorpioen je pad kruist. Er zijn ook veel stekelvarkens te vinden, dus neem hoe dan ook een goede camera mee. Ik zal nog lang nagenieten van mijn prachtige natuurfoto’s uit dit gebied.

Ga jij ook mee deze dieren spotten in Toscane?

Ciao!

Liefs Liv
Het meisje van Rentvilla