Bezienswaardigheden Kefalonia

Tips Kefalonia

Argostoli

Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia, is een grote drukk plaats aan een door een weelderig landschap omgeven baai. Laat je niet misleiden door de traditionele aanblik van de stad: Argostoli is bij de aardbeving van 1953 verwoest en nadien opnieuw opgebouwd. Foto’s van de ravage en de wederopbouw zijn te zien in het Streekmuseum, dat ook landbouwwerktuigen en oude klederdrachten in bezit heeft. Ook het nabijgelegen Archeologisch Museum is een bezoek waard als je meer te weten wilt komen over de oudheid van Kefalonia.

Drogkarati

De Drogkarati is een druipsteengrot en wordt soms als concertzaal gebruikt vanwege de goede akoestiek. Deze grot ligt op ongeveer 3,5 km ten zuidwesten van de plaats Sami, waar vandaan de veerboten naar Peleponnesos en Ithaka vertrekken. Ontdekt in 1951 en bestond ooit uit twee grotten, helaas is er eentje deels ingestort.

Assos

Asos is een traditioneel dorpje aan de westkust van Kefalonia. Het omliggende heuvelland is vermaard om zijn stenen terrassen, die ooit het hele eiland bedekten. Op het schiereiland tegenover Asos, aan de andere kant van de baai, zie je de resten van een Venetiaanse vesting uit 1595, die in de 19de eeuw door de Fransen en de Russen werd gebruikt. Ten zuiden van Asos ligt de Myrioubaai met het mooiste strand van het eiland.

Melissani grot

Indrukwekkend! Grot met ondergronds meer, het meer van Melissani. De grot is pas sinds 1951 ontdekt en is een must have to see. Het helderblauw water is samen het licht inval bijna magisch. Voor het mooiste licht en kleuren kan je het beste de grot tussen twaalf en drie uur ‘s middags bezoeken. Vergeet je camera niet!

Kefalonia, het ruige eiland

Magie op Kefalonia

Een eiland zoals geen ander: met machtige rotsen, rauwe stukken strand en hoge bergen is Kefalonia een bijzondere plek in de Ionische eilanden in Griekenland. Het meest bijzondere aan dit eiland is dat het van de buitenkant een nogal grillig uiterlijk heeft wanneer je er voor de eerste keer aankomt. Dit grillige karakter verdwijnt vrijwel meteen als sneeuw voor de zon wanneer je het eiland betreedt en wordt verwelkomd door de inwoners. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Grieken op Kefalonia is namelijk enorm! Daarnaast vind je hier veel rustgevende dorpjes en plekken in de bergen waar je helemaal tot rust kunt komen.

Fiskardo

Havenstadje Fiskardo

Één van de populairste dorpen op het eiland is Fiskardo. In dit havenstadje vind je veel toeristische trekpleisters: van boetiekjes en winkels tot aan sfeervolle taverna’s en mooie restaurants. Ook de huizen die gebouwd zijn in een Venetiaanse stijl trekken veel mensen naar Fiskardo. Vanaf de diverse terrassen heb je een mooi uitzicht op deze bijzondere gebouwen. Vanaf de haven kun je met de veerboot een dagje naar een ander Grieks eiland of kun je bij één van de duikscholen een les duiken boeken. Kortom: er is voor ieder wat wils in dit gezellige plaatsje.

Bijzondere natuur

Wanneer je op reis gaat om optimaal te kunnen genieten van een prachtige natuur dan ben je op dit eiland op het juiste adres. Veel mensen komen speciaal naar Kefalonia voor het meer van Melissani. Het magische azuurblauwe water bij de grot van Melissani trekt ieder jaar veel toeristen. Dat is niet zo heel gek, want het is misschien wel één van de mooiste plekken van heel Griekenland! Het water lijkt nog blauwer door de zon die precies op deze plek door een gat in de grot naar binnen schijnt. Verder vind je veel groen op Kefalonia. Één van de mooiste gebieden op het eiland is het Livadi Moeras, een belangrijke plek voor trekvogels. Vergeet dus vooral je verrekijker en je fotocamera niet!

Kloosters: een belangrijke bezienswaardigheid

Naast deze bijzondere plaatsen en prachtige natuur staat het eiland nog bekend om wat anders: kloosters. Over het hele eiland vind je tientallen oude kloosters die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. Het Klooster van Kipoureon in Lixouri is wellicht het mooiste klooster van Kefalonia. Dit klooster ligt op ongeveer negentig meter boven de zeespiegel, waardoor je een heel mooi uitzicht hebt vanaf deze plek. Ook de zonsopgangen vanaf dit klooster zijn sprookjesachtig! Een ander interessant klooster is het klooster van St. Gerasimos, gebouwd op een grot door de aristocraat Gerasimos. Het klooster kent een bijzondere geschiedenis waardoor het feest van St. Gerasimos ieder jaar plaatsvindt op 16 augustus. Zeker een bezoek waard tijdens je vakantie!

Cijfers en bereikbaarheid Kefalonia

Inwonersaantal Kefalonia: 35.600
Oppervlakte Kefalonia: 787 km2
Eilandengroep: Ionische eilanden
Aantal vliegvelden: 1

Kefalonia heeft een eigen vliegveld waarop rechtstreeks vanuit Nederland gevlogen kan worden. Er kan ook via Athene gevlogen worden met een tussenstop.

Weer & klimaat Kefalonia

Kefalonia heeft een warm mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hierdoor warm en droog. De wintermaanden zijn zacht en er is meer kans op neerslag.
Zie onderstaand een gemiddelde weergave van het weer op Kefalonia per maand.

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 13 °C 5 12 16 °C
Februari 13 °C 5 11 15 °C
Maart 15 °C 6 10 15 °C
April 18 °C 7 9 16 °C
Mei 23 °C 9 7 18 °C
Juni 28 °C 11 2 22 °C
Juli 31 °C 13 1 24 °C
Augustus 32 °C 12 1 26 °C
September 27 °C 9 5 25 °C
Oktober 22 °C 7 8 22 °C
November 18 °C 5 10 19 °C
December 15 °C 4 12 17 °C