Vakantiehuis of villa op de Argo-Saronische eilanden

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Argo-Saronische eilanden te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

Argo-Saronische eilanden

Hoewel visserij en landbouw nog altijd een rol spelen, zijn de Argo-Saronische eilanden inmiddels behoorlijk toeristisch. In het weekeinde kunnen de stranden zeer druk worden. Kythira, voor de kust van de Peloponnesos, is gelijk met de Ionische eilanden onder Venetiaans en Brits bewind geweest, maar is nu bestuurlijk ingedeeld bij de Argo-Saronische eilanden.

Welke eilanden vallen onder de Argo-Saronische eilandengroep?

  • Salamina
  • Aegina
  • Poros
  • Hydra
  • Spetses

De Argo-Saronische eilanden verkennen

Door hun ligging nabij Athene zijn de Argo-Saronische eilanden zowel geschikt voor korte bezoeken als langere verblijven. Ze bezitten een mooi landschap, met dennenbossen en beschutte baaien. Aigina is een ideale uitvalsbasis en heeft, net als de andere eilanden, pittoreske havens met keienstraatjes en neoclassicistische gebouwen. De stijlvolle cafés en winkels creëren een kosmopolitische sfeer, al bieden de kaïks waarin langs de kade groente wordt verkocht en de door paarden getrokken karren op de boulevard nog een traditionele aanblik. Ook Poros, Hydra en Spetses zijn vrijwel geheel op paardenkracht aangewezen, omdat ze autovrij zijn. Het grote eiland Kythira is met zijn fraaie dorpen en verlaten stranden een verkenningstocht waard.

Vanuit Kentriko Limani en Marina Zeas vertrekken veerboten naar de Argo-Saronische eilanden. Salamina is ook bereikbaar met de gewone ‘forenzen boten’. Aigina, Spetses en Poros zijn klein genoeg om met het openbare vervoer of per taxi of scooter te verkennen. Hydra is ideaal voor wandelaars en liefhebbers van varen. Van Athene vertrekken dagelijks vluchten naar Kythira en van Piraeus en de havens van Neapoli en Gytheio op de Peloponnesos varen veerboten naar het eiland.

Wat vooraf ging

Dankzij hun ligging vlak bij Athene kunnen de eilanden bogen op een rijke historie. In de 7de eeuw v.C. was Aigina een zeer welvarende zeenatie, die zijn eigen munten sloeg en hier de majestueuze tempel van Aphaia bouwde. Salamina is vermaard als de locatie waar de Griekse vloot in 480 v.C. de Perzen versloeg in de Slag bij Salamis. De rijkdom die de eilanden met de handel verwierven, heeft ook hun culturele en sociale ontwikkeling bevorderd, wat tot uiting komt in de fraaie architectuur op Hydra en de statige huizen en openbare gebouwen op Aegina. Hydra en Spetses hebben een belangrijke rol gespeeld in de Onafhankelijkheidsoorlog. Beide leverden dappere strijders, als admiraal Andreas Miaoulis en de beruchte Laskarina Bouboulina.

Salamina en Aegina zijn zo gemakkelijk te bereiken vanuit Athene dat ze vaak worden gezien als een soort ‘buitenwijken’ van de stad. Poros lijkt nauwelijks een eiland en wordt slechts door een smal kanaal van de Peloponnesos gescheiden.
Poros en Spetses hebben een weelderig groen landschap, in tegenstelling tot de andere, wat kalere en bergachtige eilanden. De ruige kust van kythira is eerder karakteristiek voor de Ionische eilanden dan voor de Argo-Saronische eilanden. Dankzij de ligging aan antieke scheepvaartroutes heeft men hier belangrijke vondsten gedaan, zoals de bronzen Jongeling van Antikythira, te zien in het Nationaal Archeologisch Museum.

Argo Saronische kaart

Salamina
Aegina
Poros
Hydra
Spetses
Kythira