Vakantiehuis of villa op de Egeïsche eilanden

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Egeïsche eilanden te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

Egeïsche eilanden

Meer dan bij elk van de andere archipels in Griekenland hebben de zeven grootste eilanden van deze groep ieder een heel eigen karakter. Ze liggen vlak bij elkaar, zijn alle in Genuese banden geweest en hebben ieder een bloeiende visindustrie, maar wat hun cultuur en landschap betreft zijn ze verschillend.

Wat zijn de Egeïsche eilanden?

Samos en Chios hebben in de oudheid een prominente rol gespeeld, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig sporen die aan deze glorie herinneren. Wel kan Chios bogen op interessante middeleeuwse gebouwen, zoals het Byzantijnse klooster Nea Moni en de mastiekdorpen. Op Samos staat een fascinerend museum met vondsten uit het heiligdom van Hera. In Myrina, de hoofdstad van Limnos, herinneren het kasteel en de architectuur van de huizen aan de Genuese en Osmaanse bezetting.
Lesbos wordt net als Limnos gekenmerkt door forten en een vulkanisch landschap, maar de monumenten van Lesbos zijn voornamer en de topografie is opmerkelijker.

De eilanden Samos, Chios en Ikaria bezitten een bergachtig landschap, begroeid met cipressen, dennen en olijfbomen. Op Thassos zijn de meeste dennen in de jaren tachtig door bosbranden verloren gegaan. Het landschap van het ongerepte eiland Samothraki wordt gekenmerkt door warme bronnen en watervallen, en de imposante berg Fengari.

Indrukwekkend is het Heiligdom van de Grote Goden. Op Thassos, Samos en Lesbos na worden de eilanden in het noorden weinig bezocht door toeristen, omdat de zomers er minder lang duren. Het ruige Ikaria is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van kuren en zonnebaden, terwijl het naburige Fourni met zijn aangename stranden en overvloed aan zeevruchten een ideaal eiland is om tot rust te komen.

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden verkennen

Thassos is befaamd om zijn stranden en oude ruïnes, beide van wit marmer. Samothraki is al sinds lang de bestemming voor natuurliefhebbers. Minder energieke toeristen zullen Limnos een ideaal vakantieoord vinden met zijn pittoreske dorpjes en stranden, niet ver van de hoofdstad.

Lesbos, met zijn olijfgaarden, biedt de grootste landschappelijke variatie, maar een tocht over het eiland kost veel tijd en inspanning. Samos is de beste uitvalsbasis voor een rondreis langs de oostelijke eilanden, hoewel Chios een aangenamer koel klimaat heeft en een hoofdstad met leuke winkels.

Kenners van betrekkelijk ongerepte eilanden prefereren het rustige Ikaria, Psara of Fournoi.

Thassos en Samothraki hebben geen luchthaven, maar zijn per veerboot bereikbaar uit Alexandroupoli en Kavala op het vasteland. Limnos en Lesbos zijn zowel per vliegtuig als per veerboot vanuit Thessaloniki en Athene te bereiken. Busverbindingen ontbreken vrijwel op Limnos en Samothraki.

Thassos heeft een frequente busdienst en ook op Lesbos rijden bussen.

Vanuit Athene kan je met het vliegtuig naar Chios, Ikaria en Samos. Ze zijn ook bereikbaar per veerboot. Je kunt Chios het beste per auto verkennen. Op Samos rijden de bussen vrij frequent, maar het eiland is per bromfiets of scooter te verkennen.

Ikaria bezit weinig openbaar vervoer en veel steile wegen waar je een krachtige auto voor nodig hebt.

Kaart van de Egeïsche eilanden

Chios
Ikaria
Lesbos
Limnos
Samos
Samothraki
Thassos