Vakantiehuis of villa op de Cycladen

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Cycladen te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

De Cycladen

De naam van deze eilandengroep is afgeleid van het woord ‘Kyklos’, wat cirkel betekent, en heeft betrekking op de ligging van de Cycladen rond het heilig eiland Delos. Deze drukst bezochte eilandengroep kan bogen op verblindende witte huizen, kronkelige weggetjes, koepelkerkjes, molens en fantastische stranden.

Wat zijn de Cycladen?

De Cycladen verkennen

De Cycladen zijn vooral bekend om hun stranden en hun dorpjes op de toppen van de rotsen, waarvan Fira op Santorini het bekendst is. De toeristische stranden van Mykonos en Ios worden druk bezocht, en ook de meer afgelegen eilanden Milos en Amorgos kunnen bogen op mooie stranden.
In juli en augustus is het op de eilanden het drukst, maar in de lente zijn ze op hun mooist, als de bloemen bloeien. Sommige eilanden, zoals Ios, trekken veel toeristen met hun gezellige nachtleven; andere, zoals Sikinos, zijn rustig en traditioneel. Ook op de Cycladen zie je sporen uit de oudheid, waaronder de resten van de klassiek stad Delos.

Van Paros en Syros vertrekken veerboten naar de meeste andere eilanden van de Cycladen en ook Kreta en de Dodekanesos zijn goed bereikbaar. Van juli tot september waait hier echter een straffe meltemi-wind, die de dienstregeling van de veerboten kan beïnvloeden. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens; vliegvelden voor binnenlandse vluchten zijn er op Syros, Milos, Paros en Naxos.

Wat vooraf ging

Deze eilanden waren de bakermat van de Cycladische beschaving (3000-1000 v.C.). De vroege Cycladische cultuur ontwikkelde zich in de bronstijd en vormt met zijn witte marmeren beeldjes nog altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. De Minoërs uit Kreta koloniseerden de eilanden in de middelste Cycladische periode, en maakte van Akrotiri op Santorini een belangrijk handelscentrum. In de laatste Cycladische periode heersten de Myceners en werd Delos het religieuze hoofdeiland. De Doriërs vielen de eilanden binnen in de 11de eeuw v.C., een ramp die de Donkere Eeuwen inluidde.
De heerschappij van de Venetianen (1204-1453) heeft sporen achtergelaten in de vorm van middeleeuwse kastra op de eilanden en de katholieke gemeenschappen op Tinos, Naxos en Syros.

Van de 56 eilanden zijn er 24 bewoond. Sommige zijn klein en ongerept, andere zijn beroemde vakantieoorden. Mykonos en Ios zijn vermaard om hun bruisende nachtleven. Syros, het regionale hoofdeiland, is één van de weinige eilanden in de groep die niet grotendeels op het toerisme drijven. Het leven in de Cycladen speelt zich hoofdzakelijk af in de dorpen, die doorgaans zijn onderverdeeld in een haven en een bovendorp of chora, vaak bekroond met een kastro.
De meeste eilanden van de Cycladen zijn rotsachtig en droog, met uitzondering van Andros, Kea en Naxos met hun bossen en weelderige valleien.

Kaart van de Cycladen

Andros
Tinos
Mykonos
Delos
Syros
Kea
Kythnos
Serifos
Sifnos
Paros
Naxos
Amorgos
Ios
Sikinos
Folegandros
Milos
Santorini