Vakantiehuis of villa op de Dodekanesos

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Dodekanesos eilanden te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

De Dodekanesos

Langs de Turkse kust liggen de Dodekanesos, de zuidelijkste Griekse eilandengroep, die dankzij hun warme klimaat en fraaie stranden veel toeristen trekken. De architectuur van de meest kosmopolitische archipel vertont veel oosterse invloeden. De Dodekanesos zijn de laatste gebieden die bij het moderne Griekenland werden ingelijfd.

Wat zijn de Dodekanesos eilanden?

  • Astypalaia
  • Chalki
  • Kalymnos
  • Karpathos
  • Kastellorizo
  • Kos
  • Leros
  • Lipsi
  • Nisyros
  • Patmos

Wat vooraf ging

Doordat de Dodekanesos ver van het Griekse vasteland verwijderd liggen, zijn ze diverse keren ten prooi gevallen aan buitenlandse belegeraars. Sporen hiervan zijn op alle eilanden terug te vinden. De klassieke tempels die door de Doriërs zijn opgebouwd, zijn te zien op Rhodos. De johannieters waren de beroemdste belegeraars; ze arriveerden in 1309 en bleven totdat ze in 1522 werden verslagen door Süleyman de Grote.
De Osmaanse architectuur is het prominentst aanwezig op grotere, welvarende eilanden als Kos en Rhodos. Na een eeuwenlange Turkse heerschappij vielen in 1912 de Italianen binnen. Mussolini liet veel imposante openbare gebouwen neerzetten en liet het eiland Leros de stad Lakki verrijzen. In 1948 kwamen de Dodekanesos uiteindelijk in Griekse handen.

Geografisch gezien verschillen de eilanden onderling sterk; sommige zijn droog en kaal, zoals Chalki en Kasos, terwijl Tilos, het vulkanische Nisyros en het vruchtbare, groen Astypalaia en Patmos, met hun witte huizen, veel weg hebben van de Cycladen.
De licht gekleurde huizen van Chora op Patmos worden overschaduwd door het spectaculaire johannieterklooster. Rhodos is het hoofdeiland van de Dodekanesos en is met zijn zandstranden en vele bezienswaardigheden de populairste vakantiebestemming. Het blijft op de eilanden tot ver in het najaar warm, zodat toeristen lang kunnen genieten van de stranden, die variëren van zwarte kiezels tot zilver glinsterend zand en verlaten baaien tot soms propvolle stroken.

De Dodekanesos verkennen

De Dodekanesos kunnen bogen op een zeer afwisselend landschap. U vindt er prachtige stranden, veilige jachthavens, weelderige valleien, kale bergen, grotten en fjorden, en op Nisyros zelfs een slapende vulkaan. De historische bezienswaardigheden zijn al even divers, waaronder het Johannesklooster op Patmos, het hellenistische Asklepieion op Kos, de ommuurde ridderstad op Rhodos en het unieke traditionele dorp Olympos op Karpathos.
Kos, in het noorden, en Rhodos in het zuiden, zijn goede uitvalsbases voor een tocht per vliegtuig of veerboot naar de andere eilanden.

Kos, Rhodos en Karpathos hebben een internationale luchthaven; de luchthavens op Leros, Astypalaia en Kasos verzorgen binnenlandse vluchten. Stippel vooraf een route als u per boot reist, want niet alle eilanden zijn onderling rechtstreeks verbonden. De reis kan veel tijd in beslag nemen – van Rhodos naar Patmos bent u negen uur onderweg. Houd rekening met weersveranderingen. De koele meltemi is midden in de zomer aangenaam, maar als het erg hard waait varen de veerboten soms niet uit. De busverbindingen zijn goed, vooral op de grotere eilanden, en er zijn auto’s en fietsen te huur of taxi’s beschikbaar.

Kaart van de Dodekanesos eilandengroep

Astypalaia
Chalki
Kalymnos
Karpathos
Kastellorizo
Kos
Leros
Lipsi
Nisyros
Patmos
Rhodos
Symi
Tilos