Vakantiehuis of villa op de Ionische eilanden

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Ionische eilanden te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

Ionische eilanden

De Ionische eilanden zijn de groenste van alle eilandengroepen. Het landschap wordt gekenmerkt door olijfbomen en cipressen. Door hun ligging voor de westkust van het Griekse vasteland hebben de eilanden sterke West-Europese invloeden ondergaan. Op Lefkas na zijn ze nooit in Turkse handen geweest.

Wat zijn de Ionische eilanden?

Deze eilandengroep, beroemd als het leefgebied van Odysseus, werd in de 8ste eeuw v.C. door de Korinthiërs gekoloniseerd, en groeide uit tot een welvarende handelspost. In de 5de eeuw v.C. versloeg Korfoe Korinthe en sloot zich aan bij de Atheners, wat aanzet gaf tot de Peloponnesische Oorlog. De eilanden waren al in de tijd van de Romeinen een populaire vakantiebestemming. Pas in de Byzantijnse tijd gingen ze in politiek opzicht een geheel vormen. Van 1363 tot 1797 waren de Venetianen hier aan het bewind. Na een korte periode van Franse heerschappij kwamen de Ionische eilanden in 1814 in Britse handen en in 1864 werden ze overgedragen aan de Griekse staat.
Al deze overheersers hebben hun sporen achtergelaten op de eilanden, met name in de stad Corfu, waar je een interessante mengeling van Italiaanse, Franse en Britse architectuur aantreft. Ieder eiland heeft zijn eigen, specifieke karakter, van het kleine Paxos met zijn olijfgaarden en het rotsachtige Ithaka tot het bergachtige Corfu. Deze groep omvat historisch eigenlijk ook Kythira.

De eilanden liggen op een breuklijn en worden daardoor weleens geteisterd door aardbevingen. Nu is het niet zo dat dit jaarlijks gebeurd, sterk nog verreweg van jaarlijks en kan je hier gerust naar op vakantie. Kefalonia en Zakynthos werden in 1953 zwaar getroffen tijdens de aardbeving.

De zomers zijn warm en droog, maar de rest van het jaar hebben de eilanden een zacht klimaat. Aan de meer dan gemiddelde neerslag danken ze hun weelderige begroeiing. De stranden op de Ionische eilanden lopen sterk uiteen, van toeristisch tot vrijwel verlaten.

De Ionische eilanden verkennen

De Ionische eilanden liggen ver uit elkaar en de onderlinge verbindingen laten te wensen over. Maar natuurlijk vaart er wel een boot. De meeste eilanden zijn echter goed bereikbaar vanaf het vasteland. Voor de noordelijke eilanden kun je het beste Corfu als uitvalsbasis kiezen en voor de zuidelijke Kefalonia.
Er liggen weinig archeologische resten; de musea wijden zich vooral aan folklore, cultuur en de historische banden met Europa.
De meeste toeristen komen hier voor de stranden. Op de grote eilanden komen zowel café en club bezoekers aan hun trekken. Voor het vinden van het traditionele Griekse leven is een bezoek aan het binnenland aan te raden.

Op Paxos na zijn alle grote Ionische eilanden per vliegtuig bereikbaar. Van Preveza kan je naar Lefkas vliegen, dat vanaf het vasteland ook bereikbaar is via een brug. Grotere veerboten varen meestal via het vasteland, maar kleinere verzorgen rechtstreekse verbindingen tussen de eilanden, dit maakt het eiland hoppen dan ook mogelijk.
De eilanden hebben vaak meer dan één haven, dus let op waar je aankomt. Vanuit de hoofdsteden rijden bussen naar andere plaatsen, maar natuurlijk zijn huurauto’s goed te huren op de eilanden.

Kaart van de Ionische eilanden

Corfu
Ithaka
Kefalonia
Lefkas
Paxos
Zakynthos