Vakantiehuis of villa op de Sporaden

Bekijk interactieve kaart >

Laat je verwonderen door al het moois dat de Sporaden te bieden hebben.

Bekijk vakantiehuizen Griekenland >

De Sporaden

De Sporaden kunnen bogen op een weelderig landschap. Sinds de oudheid hebben kolonisten maar ook piraten zich sterk aangetrokken gevoeld tot de beboste bergen, de overvloedige bronnen en rivieren, de eindeloze stranden en de beschutte baaien die op deze eilanden rijkelijk vertegenwoordigd zijn.

Wat zijn de eilanden van de Sporaden?

Omdat ze zo dicht bij het vasteland liggen, zijn deze eilanden door de eeuwen heen altijd gemakkelijk te veroveren geweest. Ze werden in de prehistorie gekoloniseerd door het nabijgelegen Iolkos en ook door de Minoërs, die hier druiven en olijfbomen introduceerden. De Venetianen en Turken hebben hun sporen achtergelaten.

Omdat de Sporaden veel last hadden van piraten woonde men tot in de 19de eeuw in versterkte steden. Dankzij de zeehandel hebben de eilandbewoners door de eeuwen heen een grote welvaart opgebouwd en staan nog altijd bekend als goede zeelui. De lappendeken van vruchtbare, door vele bronnen en rivieren bevloeide akkers en boomgaarden in het binnenland zorgde ook voor agrarische autarkie en rijkdom. Met name op het ruige Skyros heeft de insulaire positie geleid tot een unieke volkskunst en kleurrijke tradities.

Door de ontoegankelijkheid van de kust is het eiland tot nu toe betrekkelijk verschoond gebleven van de talrijke toeristische hotelcomplexen die op Skiathos en Skopelos zijn verrezen.

De Sporaden verkennen

In 1960-1970 deden de rijken der aarde met hun jachten voor het eerst in groten getale de verlaten stranden van Skiathos, Skopelos en Alonnisos aan. De exclusiviteit is verdwenen, maar nog altijd trekken de kusten van deze eilanden toeristen aan. De meeste stranden bieden faciliteiten voor windsurfers en botenverhuur.
Skopelos en Skiathos kunnen bogen op een verfijnd aanbod van nachtclubs en cafés. Het rustigere Skyros, met haar gevarieerde cultuur en afwisselend landschap, nodigen uit tot een wandelvakantie, met bezoeken aan volkenkundige musea en dagjes op het strand.

Van Athene vertrekken vluchten naar Skyros en Skiathos. Op Skiathos komen ook chartervluchten aan. Je kan ’s zomers gemakkelijk van eiland naar eiland reizen dankzij de veerboten die tussen de Sporaden en het vasteland varen. Ook kan je per veerboot naar de Cycladen en Thessaloniki.

Kaart van de Sporaden

Alonissos
Skiathos
Skopelos
Skyros