Actieve vakanties Toscane

[rcblock id=”18423″]
In misschien wel een van de mooiste regio´s van Italië is het goed vertoeven als het aankomt op natuur, cultuur, lekker eten en activiteiten. Ik heb het hier natuurlijk over de regio Toscane. Gelegen in Midden-Italië en hiermee ook goed met de auto bereikbaar vanuit Nederland. Wist je dat Toscane een zeer sportieve en actieve regio is? In Toscane wordt veel en enthousiast gesport. Ook toeristen kunnen volop profileren van het omvangrijke recreatieaanbod in de streek. Actieve vakanties zijn de ideale aanvulling op je pasta, wijn en cultuur. Wist je dat je vaak per fiets meer ziet van de omgeving. Actief en cultuur gaan hiermee hand-in-hand in Toscane.

Fietsen in Toscane

Fietsen is populair in de regio. In het weekend trekken er veelal grote groepen fietsers op uit om hun beenspieren te trainen. Toscane is ideaal voor ambitieuze tourfietsers door de heuvelachtige en soms zelf bergachtige omgeving. Ook zeker de mountainbikers kunnen het hier goed vinden op de bochtige landweggetjes en smalle onverharde wegen door het prachtige heuvellandschap van Italië. De hoogvlaktes van de Apuaanse Alpen, de Apennijnen en de Monte Amiata kom je de fanatieke mountainbikers veel tegen.

Een leuk fietsevenement dat plaats vindt in de herfst in Chianti is de wielerwedstrijd Eroica. Deze is historisch en heeft als enige voorwaarden dat je fiets op zijn minst twintig jaar oud is! Leuk voor een sportief tripje in de herfst.

Typisch Toscaans landschap

Meditatie en Yoga, een moment van rust en bezinning

Van het inspannende fietsen naar de rust in jezelf. In Toscane is veel ruimte voor iedereen die het dagelijkse leven achter zich wil laten. Sommige verblijven bieden meditatie en yoga aan. Ook veel oude kloosters en hermitages hebben zich in het groeiende “moment voor jezelf” gespecialiseerd.

Rust en genot!

Paardrijden

In Toscane is het goed paardrijden in Maremma. Dit is een streek aan de kust (de Tyrreense Zee) in het zuidwesten van Toscane. Van oudsher is het hier allemaal al ingeregeld op het paard gebruik. In natuurpark van de Maremma werden kuddes vee met paarden bij elkaar gedreven. Maar ook in de Garfagnana, de Casentino en de Val d’Orcia zijn prachtige ruiterpaden door de ongerepte natuur.

[rcblock id=”18421″]

Klimmen

Toscane is een paradijs voor sportklimmers. Er zijn veel aangewezen klimgebieden waar het vaak ook nog eens doordeweeks niet druk is. Veel klimplekken zijn te vinden in de Apuaanse Alpen, boven de Versilia, bij Massa en Carrara. Erg geliefd zijn de rode kalkrotsen bij Monsummano in de Alpennijnen en de rotsen bij San Vivaldo. Met mijn eigen hoogtevrees blijf ik keurig beneden staan kijken en genieten van lefhebbers tegen de wand. Ben je nog niet zo beoefend en zie je toch de uitdaging dan zijn er genoeg klimscholen in de omgeving hier voor advies, materiaal en les.

Wandelend door Toscane

Er zijn hier enorm veel wandelpaden te vinden. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat Toscane de bosrijkste regio is van het land en zelfs ook nog eens een van de meest beboste streken van Europa.
De beste wandeltijd is van half april tot half juni en vervolgens weer in september en oktober. De Italianen die ook om zijn en massaal gaan wandelen in de weekenden zorgen voor gezelligheid op de paden, terwijl je doordeweeks soms in een soort ‘niemandsland’ kan wandelen.
Van april tot ergens november heb je in de regio vele evenementen die staan in het teken van de wandelsport (Walking Festival).

Deel dit item