Vakantie vieren in een vakantiehuis: ontdek de wereld!

Met een vakantiehuis of -villa geniet je van optimale vrijheid, rust en privacy. Het geeft je de gelegenheid om even helemaal te ontspannen, gezellig samen te zijn en de dagelijkse sleur te ontvluchten. Maar het leukste is dat het de uitvalsbasis is om de wereld te ontdekken. Kies de locatie van je huisje op basis van je voorkeuren. Middenin het bos, aan een meer of de kust of juist in ‘the middle of nowhere’: er is altijd veel te ontdekken en te doen. Om je inspiratie te geven, bespreken we in dit artikel een aantal leuke dingen die je vanuit je vakantiehuisje kunt ondernemen. De wereld ligt aan je voeten!

Ontdek wat er te doen is in de omgeving

Allereest even een tip en dit kun je al doen voordat je jouw vakantiehuis boekt. Inventariseer wat er in de omgeving te doen, zien en beleven is door wat onderzoek te doen. Waar vind je meer informatie? Gewoon online zoeken op de potentiële plaats van je keuze, maar ook op de streek waar die plaats ligt. Heb je definitief besloten welk huis je gaat huren, dan kun je ook alvast tickets bestellen voor musea, pretparken en evenement die je graag wilt bezoeken of bijwonen. Dit scheelt je ter plekke veel tijd en je hoeft niet meer in de rij te staan!

Culturele activiteiten

Het is altijd leuk om meer over de lokale cultuur en geschiedenis te leren door een bezoek aan musea, historische sites, of door deel te nemen aan culturele evenementen:

 • Bezoek historische locaties, zoals kastelen forten of historische huizen.
 • Maak een rondleiding door een plaatselijk museum om meer over de geschiedenis van de regio te leren.
 • Check de lokale evenementenkalender voor festivals, markten, of concerten.

Lokale natuur verkennen

Je vakantiehuis zit waarschijnlijk op een mooie locatie middenin de natuur en dat biedt natuurlijk de ideale gelegenheid om de omgeving te verkennen. Wandelingen en fietstochten zijn de perfecte manier om de bossen en het landschap te ontdekken en beleven. Pak en lunchpakket in en fiets of wandel de nabijgelegen bossen of natuurparken. Ervaar de schoonheid van het landschap met lokale velden, meren, of kustlijnen.

Wildlife spotten

Vergeet vooral niet om je verrekijker en camera (of smartphone) mee te nemen. Want een andere manier om de natuur te verkennen is op zoek te gaan naar lokale flora en fauna. De beste manier om te weten welke soorten er voorkomen en in welke gebieden je het beste op zoek kunt gaan is door een nabijgelegen natuurcentrum te bezoeken. Daar leer je meer over de wilde dieren, vogels en planten in de omgeving.

Ontspanning en Welzijn

Vakantie is ook een tijd om te ontspannen en aan je welzijn te werken. Gelukkig zijn er vanuit je vakantiehuisje genoeg opties. Denk aan:

Yoga en meditatie

 • Begin de dag met een yoga- of meditatiesessie in de tuin van je vakantiehuisje.
 • Zoek naar lokale studio’s waar je een les kunt bijwonen.

Spa en wellness

 • Boek een dagje in een nabijgelegen spa voor totale ontspanning.
 • Veel vakantiehuisjes bieden wellness faciliteiten zoals een jacuzzi of sauna, let hierop bij het boeken.

Culinaire ontdekkingstocht

Elke regio heeft zijn eigen unieke keuken en specialiteiten. Grijp de kans om deze culinaire wereld te verkennen:

Bezoek lokale restaurants

 • Proef de lokale gerechten en specialiteiten in nabijgelegen restaurants en cafés. Zoek vooral ook naar de kleinere eetgelegenheden waar vooral locals komen.
 • Vraag het personeel naar hun aanbevelingen voor een authentieke ervaring.

Koken met Lokale Ingrediënten

 • Bezoek een lokale markt en verzamel verse ingrediënten om zelf een heerlijke maaltijd te bereiden in je vakantiehuisje.
 • Experimenteer met lokale recepten en creëer je eigen culinaire meesterwerken.

Doe mee aan kookworkshop

 • Zoek uit waar je in de omgeving een kookworkshop kunt bijwonen. Het is de ultieme manier om kennis te maken met de lokale keuken en contact te maken met de bewoners.

Avontuurlijke activiteiten

Heb jij zin in wat meer actie en houd je van een adrenalinestoot? Voor de avontuurlijke vakantiegangers zijn er genoeg spannende activiteiten te ondernemen!

Watersporten

 • Als je vakantiehuisje in de buurt van water ligt, zijn er vaak mogelijkheden voor zwemmen, kanoën, zeilen of surfen.
 • Vaak zijn er in de buurt faciliteiten voor verhuur van uitrusting en lessen voor beginners. Het is de perfecte gelegenheid om een nieuwe sport te gaan doen.

Outdoor avonturen

Probeer rotsklimmen, mountainbiken, of paardrijden. Of ga voor een adrenalinekick met ziplinen, bungeejumpen, of een boomtop parcours.

Bij slecht weer beleef je gewoon veel plezier binnen maar verder is je vakantiewoning een deur naar een nieuwe wereld! Ontdek wat er allemaal te zien en beleven is in de omgeving en geniet van een onvergetelijke tijd!

Deel dit item