Vakantiehuizen op de Griekse eilanden

Ben je net zoals ik gek op een uitgebreide en luxe zonvakantie waarbij je gebruik kunt maken van een eigen vakantiehuis? Er is vrijwel niets fijner dan een ontspannen vakantie waarbij je compleet je eigen weg kunt gaan en alles op je eigen tempo kunt ondernemen. Wil je ontbijten om 12 uur in de middag en heb je zin in een frisse nachtduik? Met een eigen vakantiewoning in Griekenland is dat allemaal mogelijk. Natuurlijk is een hotel of een appartement ook ideaal: alles wordt voor je gedaan en er wordt goed voor je gezorgd. Maar ook een eigen vakantiehuis in Griekenland heeft zo zijn voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een idyllische villa op een afgelegen plek waar je uitkijkt over de kleurrijke kustlijn? En dat voor een hele voordelige prijs? Ik heb een paar voordelen voor je op een rij gezet.

Villa DafniGriekenland – Kreta – Lefkogia
6 personen
Zwembad en jacuzzi

Villa LevandaGriekenland – Kreta – Lefkogia
4 personen
Zwembad en jacuzzi

Villa LemoniaGriekenland – Kreta – Lefkogia
2 personen
Zwembad en jacuzzi

Villa KerasiaGriekenland – Pilion – Milies
6 personen
Zwembad en jacuzzi

Villa OrtansiaGriekenland – Pilion – Milies
4 personen
Zwembad en Jacuzzi

Voordelen vakantiehuis Griekenland: vrijheid

Het grootste voordeel is vrijheid: je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Heb je zin om uit te slapen of wil je juist vroeg op pad om de zonsopgang te kijken aan zee of in de bergen? Met een eigen villa of vakantiewoning zijn er geen vaste tijden waarop je kunt aanschuiven bij het ontbijt. Je beslist volledig je eigen tempo en je eigen dagindeling: je eet wanneer je wilt, je drinkt wanneer je wilt en ga zo maar door. Wat is er fijner dan complete vrijheid te hebben tijdens je vakantie? Deze manier van vakantie vieren is optimaal genieten.

Voordelen villa Griekenland: uit de massa

In Griekenland vind je talloze vakantiewoningen op de meest romantische plekken. Natuurlijk zijn er ook vakantiehuizen in drukbezochte badplaatsen zoals Chersonissos te vinden. Ik raad het echter aan om een vakantiewoning te kiezen waarbij je juist uit de drukte bent. Eilanden zoals Santorini, Lesbos en Zakynthos kennen een aantal verborgen plekjes waar je de mooiste vakantiewoningen tegenkomt. Ook de meer drukkere eilanden zoals Rhodos en Kreta kennen dit soort plekken, zolang je maar goed genoeg zoekt!

Voordelen vakantiehuis Griekenland: huisdier mee

Ben je gek op een zonvakantie op een van de Griekse eilanden maar baal je dat je altijd je hond thuis moet laten en een oppas moet zoeken? In de meeste vakantiewoningen op Griekenland mag je gewoon je huisdier meenemen. Dat is wel net zo gezellig wanneer je graag op reis gaat met je viervoeter. Let er echter wel op dat de temperaturen op de Griekse eilanden in het hoogseizoen flink op kunnen lopen. Zorg dus altijd voor een vakantiewoning met airconditioning wanneer je ervoor kiest om je hond mee te nemen.

Voordelen vakantiehuis Griekenland: voordelig

In tegenstelling tot veel aanbiedingen waarbij je een vlucht en een hotel boekt ben je met een vakantiewoning in Griekenland vaak een stuk goedkoper uit. Dit komt omdat je bij een vakantiehuis vaak te maken krijgt met een totaalprijs voor een x aantal mensen terwijl je bij hotels vaak per persoon betaalt. Het fijne aan een eigen vakantiewoning is dat je veel meer ruimte hebt (voor jezelf) dan wanneer je een hotelkamer boekt en daar dus ook nog eens een stuk minder voor betaalt.

Voordelen villa Griekenland: samenzijn

Last but not least: een vakantiewoning in Griekenland brengt jou en je geliefde, vrienden of familie écht samen. Bij een hotel zit je verdeeld in meerdere kamers terwijl een vakantiewoning echte gezelligheid kan bieden. Ga samen genieten op het grote terras, maak een duik in jullie eigen zwembad en praat uren na in de ligbedden aan het water. Kook samen een lekkere Griekse maaltijd of ga heerlijk met z’n allen barbecueën. Zo hoort een vakantie samen toch eigenlijk altijd te zijn?

Verschillende soorten vakantiewoningen Griekenland

In Griekenland vind je honderden verschillende soorten vakantiehuizen voor een geslaagde vakantie. Ben je gek op de zee? Dan boek je natuurlijk een luxe vakantiewoning vlak bij het strand. Ben je echter gek op de bergen of juist het groene binnenland van de eilanden? Dan kies je juist voor een mooie woning ergens op een landelijk deel. Ben je net zoals ik echter gek op allebei? Kies dan voor een gevarieerd verblijf waarbij je op meerdere plekken verblijft: kies bijvoorbeeld voor een week een vakantiewoning in de bergen en voor een week een verblijf aan het strand. Wedden dat je daar blij van wordt? Boek vandaag nog je eigen vakantiewoning in Griekenland voor een ontspannen vakantie. Neem een kijkje in onze online catalogus en kies een vakantiehuis dat bij je past.

Tot snel op de Griekse eilanden!

Het meisje van Rentvilla

De eilandengroepen van Griekenland

Argo-Saronische eilanden

Hoewel visserij en landbouw nog altijd een rol spelen, zijn de Argo-Saronische eilanden inmiddels behoorlijk toeristisch. In het weekeinde kunnen de stranden zeer druk worden. Kythira, voor de kust van de Peloponnesos, is gelijk met de Ionische eilanden onder Venetiaans en Brits bewind geweest, maar is nu bestuurlijk ingedeeld bij de Argo-Saronische eilanden.

Welke eilanden vallen onder de Argo-Saronische eilandengroep?

Salamina, Aigina, Poros, Ydra, Spetses en Kythira.

Wat vooraf ging
Dankzij hun ligging vlak bij Athene kunnen de eilanden bogen op een rijke historie. In de 7de eeuw v.C. was Aigina een zeer welvarende zeenatie, die zijn eigen munten sloeg en hier de majestueuze tempel van Aphaia bouwde. Salamina is vermaard als de locatie waar de Griekse vloot in 480 v.C. de Perzen versloeg in de Slag bij Salamis. De rijkdom die de eilanden met de handel verwierven, heeft ook hun culturele en sociale ontwikkeling bevorderd, wat tot uiting komt in de fraaie architectuur op Ydra en de statige huizen en openbare gebouwen op Aigina. Ydra en Spetses hebben een belangrijke rol gespeeld in de Onafhankelijkheidsoorlog. Beide leverden dappere strijders, als admiraal Andreas Miaoulis en de beruchte Laskarina Bouboulina.

Salamina en Aigina zijn zo gemakkelijk te bereiken vanuit Athene dat ze vaak worden gezien als een soort ‘buitenwijken’ van de stad. Poros lijkt nauwelijks een eiland en wordt slechts door een smal kanaal van de Peloponnesos gescheiden.
Poros en Spetses hebben een weelderig groen landschap, in tegenstelling tot de andere, wat kalere en bergachtige eilanden. De ruige kust van kythira is eerder karakteristiek voor de Ionische eilanden dan voor de Argo-Saronische eilanden. Dankzij de ligging aan antieke scheepvaartroutes heeft men hier belangrijke vondsten gedaan, zoals de bronzen Jongeling van Antikythira, te zien in het Nationaal Archeologisch Museum.

De Argo-Saronische eilanden verkennen

Door hun ligging nabij Athene zijn de Argo-Saronische eilanden zowel geschikt voor korte bezoeken als langere verblijven. Ze bezitten een mooi landschap, met dennenbossen en beschutte baaien. Aigina is een ideale uitvalsbasis en heeft, net als de andere eilanden, pittoreske havens met keienstraatjes en neoclassicistische gebouwen. De stijlvolle cafés en winkels creëren een kosmopolitische sfeer, al bieden de kaïks waarin langs de kade groente wordt verkocht en de door paarden getrokken karren op de boulevard nog een traditionele aanblik. Ook Poros, Ydra en Spetses zijn vrijwel geheel op paardenkracht aangewezen, omdat ze autovrij zijn. Het grote eiland Kythira is met zijn fraaie dorpen en verlaten stranden een verkenningstocht waard.

Vanuit Kentriko Limani en Marina Zeas vertrekken veerboten naar de Argo-Saronische eilanden. Salamina is ook bereikbaar met de gewone ‘forenzen boten’. Aigina, Spetses en Poros zijn klein genoeg om met het openbare vervoer of per taxi of scooter te verkennen. Ydra is ideaal voor wandelaars en liefhebbers van varen. Van Athene vertrekken dagelijks vluchten naar Kythira en van Piraeus en de havens van Neapoli en Gytheio op de Peloponnesos varen veerboten naar het eiland.

De Cycladen

De naam van deze eilandengroep is afgeleid van het woord ‘Kyklos’, wat cirkel betekent, en heeft betrekking op de ligging van de Cycladen rond het heilig eiland Delos. Deze drukst bezochte eilandengroep kan bogen op verblindende witte huizen, kronkelige weggetjes, koepelkerkjes, molens en fantastische stranden.

Wat zijn de Cycladen?

Andros, Tinos, Mykonos, Delos, Syros, Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos, Paros, Naxos, Amorgos, Ios, Sikinos, Folegandros, Milos en Santorini zijn onderdeel van de Cycladen eilandengroep.

Wat vooraf ging
Deze eilanden waren de bakermat van de Cycladische beschaving (3000-1000 v.C.). De vroege Cycladische cultuur ontwikkelde zich in de bronstijd en vormt met zijn witte marmeren beeldjes nog altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. De Minoërs uit Kreta koloniseerden de eilanden in de middelste Cycladische periode, en maakte van Akrotiri op Santorini een belangrijk handelscentrum. In de laatste Cycladische periode heersten de Myceners en werd Delos het religieuze hoofdeiland. De Doriërs vielen de eilanden binnen in de 11de eeuw v.C., een ramp die de Donkere Eeuwen inluidde.
De heerschappij van de Venetianen (1204-1453) heeft sporen achtergelaten in de vorm van middeleeuwse kastra op de eilanden en de katholieke gemeenschappen op Tinos, Naxos en Syros.

Van de 56 eilanden zijn er 24 bewoond. Sommige zijn klein en ongerept, andere zijn beroemde vakantieoorden. Mykonos en Ios zijn vermaard om hun bruisende nachtleven. Syros, het regionale hoofdeiland, is één van de weinige eilanden in de groep die niet grotendeels op het toerisme drijven. Het leven in de Cycladen speelt zich hoofdzakelijk af in de dorpen, die doorgaans zijn onderverdeeld in een haven en een bovendorp of chora, vaak bekroond met een kastro.
De meeste eilanden van de Cycladen zijn rotsachtig en droog, met uitzondering van Andros, Kea en Naxos met hun bossen en weelderige valleien.

De Cycladen verkennen

De Cycladen zijn vooral bekend om hun stranden en hun dorpjes op de toppen van de rotsen, waarvan Fira op Santorini het bekendst is. De toeristische stranden van Mykonos en Ios worden druk bezocht, en ook de meer afgelegen eilanden Milos en Amorgos kunnen bogen op mooie stranden.
In juli en augustus is het op de eilanden het drukst, maar in de lente zijn ze op hun mooist, als de bloemen bloeien. Sommige eilanden, zoals Ios, trekken veel toeristen met hun gezellige nachtleven; andere, zoals Sikinos, zijn rustig en traditioneel. Ook op de Cycladen zie je sporen uit de oudheid, waaronder de resten van de klassiek stad Delos.

Van Paros en Syros vertrekken veerboten naar de meeste andere eilanden van de Cycladen en ook Kreta en de Dodekanesos zijn goed bereikbaar. Van juli tot september waait hier echter een straffe meltemi-wind, die de dienstregeling van de veerboten kan beïnvloeden. Mykonos en Santorini hebben internationale luchthavens; vliegvelden voor binnenlandse vluchten zijn er op Syros, Milos, Paros en Naxos.

De Dodekanesos

Langs de Turkse kust liggen de Dodekanesos, de zuidelijkste Griekse eilandengroep, die dankzij hun warme klimaat en fraaie stranden veel toeristen trekken. De architectuur van de meest kosmopolitische archipel vertont veel oosterse invloeden. De Dodekanesos zijn de laatste gebieden die bij het moderne Griekenland werden ingelijfd.

Wat zijn de Dodekanesos eilanden?

Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos, Kos, Astypalaia, Nisyros, Tilos, Symi, Rhodos, Chalki, Kastellorizo en Karpathos behoren onder deze eilandengroep.

Wat vooraf ging
Doordat de Dodekanesos ver van het Griekse vasteland verwijderd liggen, zijn ze diverse keren ten prooi gevallen aan buitenlandse belegeraars. Sporen hiervan zijn op alle eilanden terug te vinden. De klassieke tempels die door de Doriërs zijn opgebouwd, zijn te zien op Rhodos. De johannieters waren de beroemdste belegeraars; ze arriveerden in 1309 en bleven totdat ze in 1522 werden verslagen door Süleyman de Grote.
De Osmaanse architectuur is het prominentst aanwezig op grotere, welvarende eilanden als Kos en Rhodos. Na een eeuwenlange Turkse heerschappij vielen in 1912 de Italianen binnen. Mussolini liet veel imposante openbare gebouwen neerzetten en liet het eiland Leros de stad Lakki verrijzen. In 1948 kwamen de Dodekanesos uiteindelijk in Griekse handen.

Geografisch gezien verschillen de eilanden onderling sterk; sommige zijn droog en kaal, zoals Chalki en Kasos, terwijl Tilos, het vulkanische Nisyros en het vruchtbare, groen Astypalaia en Patmos, met hun witte huizen, veel weg hebben van de Cycladen.
De licht gekleurde huizen van Chora op Patmos worden overschaduwd door het spectaculaire johannieterklooster. Rhodos is het hoofdeiland van de Dodekanesos en is met zijn zandstranden en vele bezienswaardigheden de populairste vakantiebestemming. Het blijft op de eilanden tot ver in het najaar warm, zodat toeristen lang kunnen genieten van de stranden, die variëren van zwarte kiezels tot zilver glinsterend zand en verlaten baaien tot soms propvolle stroken.

De Dodekanesos verkennen

De Dodekanesos kunnen bogen op een zeer afwisselend landschap. U vindt er prachtige stranden, veilige jachthavens, weelderige valleien, kale bergen, grotten en fjorden, en op Nisyros zelfs een slapende vulkaan. De historische bezienswaardigheden zijn al even divers, waaronder het Johannesklooster op Patmos, het hellenistische Asklepieion op Kos, de ommuurde ridderstad op Rhodos en het unieke traditionele dorp Olympos op Karpathos.
Kos, in het noorden, en Rhodos in het zuiden, zijn goede uitvalsbases voor een tocht per vliegtuig of veerboot naar de andere eilanden.

Kos, Rhodos en Karpathos hebben een internationale luchthaven; de luchthavens op Leros, Astypalaia en Kasos verzorgen binnenlandse vluchten. Stippel vooraf een route als u per boot reist, want niet alle eilanden zijn onderling rechtstreeks verbonden. De reis kan veel tijd in beslag nemen – van Rhodos naar Patmos bent u negen uur onderweg. Houd rekening met weersveranderingen. De koele meltemi is midden in de zomer aangenaam, maar als het erg hard waait varen de veerboten soms niet uit. De busverbindingen zijn goed, vooral op de grotere eilanden, en er zijn auto’s en fietsen te huur of taxi’s beschikbaar.

De Sporaden

De Sporaden kunnen bogen op een weelderig landschap. Sinds de oudheid hebben kolonisten maar ook piraten zich sterk aangetrokken gevoeld tot de beboste bergen, de overvloedige bronnen en rivieren, de eindeloze stranden en de beschutte baaien die op deze eilanden rijkelijk vertegenwoordigd zijn.

Wat zijn de eilanden van de Sporaden?

Skiathos, Skopelos, Alonnisos en Skyros behoren tot de eilandengroep.

Omdat ze zo dicht bij het vasteland liggen, zijn deze eilanden door de eeuwen heen altijd gemakkelijk te veroveren geweest. Ze werden in de prehistorie gekoloniseerd door het nabijgelegen Iolkos en ook door de Minoërs, die hier druiven en olijfbomen introduceerden. De Venetianen en Turken hebben hun sporen achtergelaten.

Omdat de Sporaden veel last hadden van piraten woonde men tot in de 19de eeuw in versterkte steden. Dankzij de zeehandel hebben de eilandbewoners door de eeuwen heen een grote welvaart opgebouwd en staan nog altijd bekend als goede zeelui. De lappendeken van vruchtbare, door vele bronnen en rivieren bevloeide akkers en boomgaarden in het binnenland zorgde ook voor agrarische autarkie en rijkdom. Met name op het ruige Skyros heeft de insulaire positie geleid tot een unieke volkskunst en kleurrijke tradities.

Door de ontoegankelijkheid van de kust is het eiland tot nu toe betrekkelijk verschoond gebleven van de talrijke toeristische hotelcomplexen die op Skiathos en Skopelos zijn verrezen.

De Sporaden verkennen

In 1960-1970 deden de rijken der aarde met hun jachten voor het eerst in groten getale de verlaten stranden van Skiathos, Skopelos en Alonnisos aan. De exclusiviteit is verdwenen, maar nog altijd trekken de kusten van deze eilanden toeristen aan. De meeste stranden bieden faciliteiten voor windsurfers en botenverhuur.
Skopelos en Skiathos kunnen bogen op een verfijnd aanbod van nachtclubs en cafés. Het rustigere Skyros, met haar gevarieerde cultuur en afwisselend landschap, nodigen uit tot een wandelvakantie, met bezoeken aan volkenkundige musea en dagjes op het strand.

Van Athene vertrekken vluchten naar Skyros en Skiathos. Op Skiathos komen ook chartervluchten aan. Je kan ’s zomers gemakkelijk van eiland naar eiland reizen dankzij de veerboten die tussen de Sporaden en het vasteland varen. Ook kan je per veerboot naar de Cycladen en Thessaloniki.

Egeïsche eilanden

Meer dan bij elk van de andere archipels in Griekenland hebben de zeven grootste eilanden van deze groep ieder een heel eigen karakter. Ze liggen vlak bij elkaar, zijn alle in Genuese banden geweest en hebben ieder een bloeiende visindustrie, maar wat hun cultuur en landschap betreft zijn ze verschillend.

Wat zijn de Egeïsche eilanden?

Onder de Egeïsche eilanden vallen Thasos, Samothraki, Limnos, Lesbos, Chios, Ikaria en Samos.

Samos en Chios hebben in de oudheid een prominente rol gespeeld, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig sporen die aan deze glorie herinneren. Wel kan Chios bogen op interessante middeleeuwse gebouwen, zoals het Byzantijnse klooster Nea Moni en de mastiekdorpen. Op Samos staat een fascinerend museum met vondsten uit het heiligdom van Hera. In Myrina, de hoofdstad van Limnos, herinneren het kasteel en de architectuur van de huizen aan de Genuese en Osmaanse bezetting.
Lesbos wordt net als Limnos gekenmerkt door forten en een vulkanisch landschap, maar de monumenten van Lesbos zijn voornamer en de topografie is opmerkelijker.

De eilanden Samos, Chios en Ikaria bezitten een bergachtig landschap, begroeid met cipressen, dennen en olijfbomen. Op Thassos zijn de meeste dennen in de jaren tachtig door bosbranden verloren gegaan. Het landschap van het ongerepte eiland Samothraki wordt gekenmerkt door warme bronnen en watervallen, en de imposante berg Fengari.

Indrukwekkend is het Heiligdom van de Grote Goden. Op Thasos, Samos en Lesbos na worden de eilanden in het noorden weinig bezocht door toeristen, omdat de zomers er minder lang duren. Het ruige Ikaria is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van kuren en zonnebaden, terwijl het naburige Fourni met zijn aangename stranden en overvloed aan zeevruchten een ideaal eiland is om tot rust te komen.

De Noordoostelijke Egeïsche eilanden verkennen

Thasos is befaamd om zijn stranden en oude ruïnes, beide van wit marmer. Samothraki is al sinds lang de bestemming voor natuurliefhebbers. Minder energieke toeristen zullen Limnos een ideaal vakantieoord vinden met zijn pittoreske dorpjes en stranden, niet ver van de hoofdstad.

Lesbos, met zijn olijfgaarden, biedt de grootste landschappelijke variatie, maar een tocht over het eiland kost veel tijd en inspanning. Samos is de beste uitvalsbasis voor een rondreis langs de oostelijke eilanden, hoewel Chios een aangenamer koel klimaat heeft en een hoofdstad met leuke winkels.

Kenners van betrekkelijk ongerepte eilanden prefereren het rustige Ikaria, Psara of Fournoi.

Thasos en Samothraki hebben geen luchthaven, maar zijn per veerboot bereikbaar uit Alexandroupoli en Kavala op het vasteland. Limnos en Lesbos zijn zowel per vliegtuig als per veerboot vanuit Thessaloniki en Athene te bereiken. Busverbindingen ontbreken vrijwel op Limnos en Samothraki.

Thasos heeft een frequente busdienst en ook op Lesbos rijden bussen.

Vanuit Athene kan je met het vliegtuig naar Chios, Ikaria en Samos. Ze zijn ook bereikbaar per veerboot. Je kunt Chios het beste per auto verkennen. Op Samos rijden de bussen vrij frequent, maar het eiland is per bromfiets of scooter te verkennen.

Ikaria bezit weinig openbaar vervoer en veel steile wegen waar je een krachtige auto voor nodig hebt.

Ionische eilanden

De Ionische eilanden zijn de groenste van alle eilandengroepen. Het landschap wordt gekenmerkt door olijfbomen en cipressen. Door hun ligging voor de westkust van het Griekse vasteland hebben de eilanden sterke West-Europese invloeden ondergaan. Op Lefkas na zijn ze nooit in Turkse handen geweest.

Wat zijn de Ionische eilanden?

Onder de Ionische eilanden vallen Corfu, Paxos, Lefkas, Ithaka, Kefalonia en Zakynthos

Deze eilandengroep, beroemd als het leefgebied van Odysseus, werd in de 8ste eeuw v.C. door de Korinthiërs gekoloniseerd, en groeide uit tot een welvarende handelspost. In de 5de eeuw v.C. versloeg Korfoe Korinthe en sloot zich aan bij de Atheners, wat aanzet gaf tot de Peloponnesische Oorlog. De eilanden waren al in de tijd van de Romeinen een populaire vakantiebestemming. Pas in de Byzantijnse tijd gingen ze in politiek opzicht een geheel vormen. Van 1363 tot 1797 waren de Venetianen hier aan het bewind. Na een korte periode van Franse heerschappij kwamen de Ionische eilanden in 1814 in Britse handen en in 1864 werden ze overgedragen aan de Griekse staat.
Al deze overheersers hebben hun sporen achtergelaten op de eilanden, met name in de stad Corfu, waar je een interessante mengeling van Italiaanse, Franse en Britse architectuur aantreft. Ieder eiland heeft zijn eigen, specifieke karakter, van het kleine Paxos met zijn olijfgaarden en het rotsachtige Ithaka tot het bergachtige Corfu. Deze groep omvat historisch eigenlijk ook Kythira.

De eilanden liggen op een breuklijn en worden daardoor weleens geteisterd door aardbevingen. Nu is het niet zo dat dit jaarlijks gebeurd, sterk nog verreweg van jaarlijks en kan je hier gerust naar op vakantie. Kefalonia en Zakynthos werden in 1953 zwaar getroffen tijdens de aardbeving.

De zomers zijn warm en droog, maar de rest van het jaar hebben de eilanden een zacht klimaat. Aan de meer dan gemiddelde neerslag danken ze hun weelderige begroeiing. De stranden op de Ionische eilanden lopen sterk uiteen, van toeristisch tot vrijwel verlaten.

De Ionische eilanden verkennen

De Ionische eilanden liggen ver uit elkaar en de onderlinge verbindingen laten te wensen over. Maar natuurlijk vaart er wel een boot. De meeste eilanden zijn echter goed bereikbaar vanaf het vasteland. Voor de noordelijke eilanden kun je het beste Corfu als uitvalsbasis kiezen en voor de zuidelijke Kefalonia.
Er liggen weinig archeologische resten; de musea wijden zich vooral aan folklore, cultuur en de historische banden met Europa.
De meeste toeristen komen hier voor de stranden. Op de grote eilanden komen zowel café en club bezoekers aan hun trekken. Voor het vinden van het traditionele Griekse leven is een bezoek aan het binnenland aan te raden.

Op Paxos na zijn alle grote Ionische eilanden per vliegtuig bereikbaar. Van Preveza kan je naar Lefkas vliegen, dat vanaf het vasteland ook bereikbaar is via een brug. Grotere veerboten varen meestal via het vasteland, maar kleinere verzorgen rechtstreekse verbindingen tussen de eilanden, dit maakt het eiland hoppen dan ook mogelijk.
De eilanden hebben vaak meer dan één haven, dus let op waar je aankomt. Vanuit de hoofdsteden rijden bussen naar andere plaatsen, maar natuurlijk zijn huurauto’s goed te huren op de eilanden.