Barcelona, architectuur en strand

[rcblock id=”18738″]

Barcelona, een van de drukste havensteden aan de Middellandse Zee, is meer dan de hoofdstad van Catalonië. Op het gebeid van cultuur, handel en sport is Barcelona niet alleen de rivaal van Madrid, maar stelt het zichzelf op een lijn met andere grote Europese steden.
Het succes van de Olympische Spelen van 1992 in het Parc de Montjuic bewees dat. Hoewel er een groot aantal historische monumenten in de Oude Stad (Ciutat Vella) staat, is Barcelona vooral bekend vanwege de gebouwen die de artistieke explosie van het Modernisme in de decennia rond 1900 achterliet.
Altijd open voor invloeden van buiten dankzij de ligging aan de kust, niet ver van Frankrijk, bruist Barcelona van creativiteit. Cafés en parken ademen meer een sfeer van durf dan traditie.

De Oude Stad

De Oude Stad, waardoor La Rambla loopt, de bekendste straat van Barcelona, is een van de grootste en meest harmonieuze middeleeuwse stadscentra van Europa.
In de Barri Gotic (Gotische Wijk) vindt u de kathedraal en een oud koninklijk paleis. Ten oosten hiervan liggen La Ribera met zijn 14de-eeuwse herenhuizen – in een waarvan het Museu Picasso is gevestigd – en het prettige Parc de la Ciutadella met zijn Museu d’Art Modern en dierentuin.
De vernieuwde zeekant is een mix van oud en nieuw. Trendy winkels, restaurants en een chique jachthaven steken af tegen historische scheepswerven; opgespoten stranden flankeren de nieuwe Port Olympic.

[rcblock id=”18152″]

Gaudi

Antoni Gaudi (1852-1926) was de leidende figuur van het Catalaanse Modernisme. Na een baan als smidsleerling studeerde hij architectuur in Barcelona. Zijn werk, geïnspireerd door een nationalistisch zoeken naar een romantisch middeleeuws verleden, was extreem oorspronkelijk.
Zijn eerste belangrijke opdracht was Casa Vicens (1888) op Carrer de les Carolines. Zijn beroemdste werk is de Sagrada Familia, waaraan hij van 1914 af zijn leven wijdde.
De Sagrada Familia, de onconventioneelste kerk van Europa, is het zinnebeeld van een stad die zichzelf graag als individualistisch ziet.

Deel dit item