Bijzonder genieten op Sardinië

[rcblock id=”18423″]
Het eerste wat me opviel toen ik een dag of twee op het prachtige Sardinië was was dat het eiland zoiets anders was dan ik eerder ergens had gezien. Natuurlijk zie je de Italiaanse invloeden er heel veel, maar Sardinië onderscheidt zich toch echt enorm van Italië. Het eiland kent indrukwekkende bergen, rustige vlaktes, magische baaien, gezellige dorpen en nog veel meer. Kortom: het is de perfecte vakantiebestemming voor iedereen die gek is op… nou ja, eigenlijk alles wat een vakantie te bieden kan hebben. Of je nu van cultuur, natuur of shoppen houdt: Sardinië heeft het allemaal. Ik neem je vast mee op een korte reis op dit bijzondere eiland, wie weet bezoek je Sardinië binnenkort zelf wel een stuk uitgebreider!

 

Ik stond versteld van het feit dat Sardinië qua oppervlakte net zo groot is als Nederland. Hoewel ik in ons eigen land al gek ben op rust en natuur en daar vaak genoeg op pad ga om even alleen te wandelen en te genieten van een stille natuur heeft Sardinië nog véél meer plekken waar dit kan. Moet je voorstellen: het eiland is bijna even groot als Nederland maar er wonen ongeveer ‘slechts’ 1,65 miljoen inwoners. Ik krijg alweer kriebels in mijn buik als ik aan de rust op het eiland denk. Je kunt er uren rondrijden zonder dat je grote groepen toeristen tegenkomt. Misschien vind ik dat wel het fijnste van een vakantie: ergens anders zijn waar je vrij weinig andere toeristen tegen komt. Het liefste ga ik dan ook in het voorjaar of het najaar richting Sardinië om een vakantiehuis Sardinië te boeken. Dan kan ik optimaal genieten van mijn welverdiende rust.

Interessante geschiedenis

Ik ben gek op goede verhalen en een cultuurrijke geschiedenis. De eerste keer dat ik op Sardinië was haalde ik dan ook mijn hart op dat er daar van alles te bekijken is. Mijn favoriete historische plek op het eiland is zonder twijfel de Domus de Janas, eeuwenoude graftombes die in bergen zijn uitgehakt. Het lijken op een soort hunebedden, maar dan ín het gesteente van de bergen. De graftombes worden ook wel eens de graven van de reuzen genoemd. Dat is niet zo heel gek wanneer je de grootte van de graftombes ziet: sommigen lijken net kleine (woon)kamertjes. In het zuiden van het eiland ligt een ander indrukwekkende bezienswaardigheid uit vroegere tijden: Nuraghe Su Nuraxi, een kegelvormig vestigingsbouwwerk dat gevormd is door grote op elkaar gestapelde rotsblokken. Wist je dat Su Nuraxi tot het UNESCO Werelderfgoed behoort? Iedere keer wanneer ik er heen ga zorg ik dat ik een vakantiewoning Sardinië in het zuiden van het eiland heb zodat ik gemakkelijk richting dit bijzondere bouwwerk kan rijden.

Genoeg te doen

Daarnaast zijn er een aantal hele leuke excursies te ondernemen op Sardinië. Een van mijn persoonlijke favorieten is de excursie naar de druipsteengrotten van het eiland, ook wel de Neptunus grotten van Sardinië genoemd (Grotte di Nettuno). Het liefst ga ik per boot richting deze bijzondere grotten met de tientallen prachtige stalactieten en stalagmieten, maar ik kan ook zeker de zogeheten ‘geitentrap’ aanraden om per voet de grotten te bereiken. Houd er overigens wel rekening mee dat deze trap uit meer dan 650 traptreden bestaat; vooral in de warme zomer kan het behoorlijk heet worden en kan een trap als deze een grote uitdaging zijn. Zorg dus dat je goede schoenen aan hebt en flink wat drinken meeneemt. Het uitzicht bovenaan is meer dan de moeite waard. Dergelijke excursies zijn het beste te ondernemen in de vroege ochtend, wanneer de zon nog niet haar hoogtepunt bereikt heeft. Daarnaast heb je dan in de middag tijd over om leuke stadjes en dorpen te bezoeken. Hoofdstad Cagliari is toch wel mijn favoriet. Deze zuidelijk gelegen stad heeft van alles te bieden: een prachtig lang strand, bijzondere zoutmeren waar roze flamingo’s wonen, oude wijken, schilderachtige straatjes en heerlijke cafés en restaurants. Geniet van de lokale keuken, de gastvrije mensen, de prachtige uitzichten, de kleine straatjes… Voor het mooiste uitzicht van de stad ga je naar het oudste gedeelte van Cagliari: de wijk Castello. Deze wijk bevindt zich op de hoogste heuveltop midden in het centrum van de stad. Vanaf hier kijk je uit over de kleurrijke huisjes van het hele centrum. Ook vind je hier veel Romeinse bouwwerken, torens en musea die stuk voor stuk te mooi zijn om niet te bekijken en vast te leggen. Ik ben benieuwd of jij net zo verliefd als ik terugkomt van dit kleine paradijs in de Middellandse Zee!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item