Chios: het eiland van honderd stranden

Het Griekse eiland Chios staat bekend om de vele adembenemende stranden. Het eiland wordt ook wel het eiland van de honderd stranden genoemd. Ik moest dat natuurlijk met eigen ogen bekijken om te kunnen bevestigen dat deze stranden daadwerkelijk zo prachtig zijn als iedereen beweert. Of het er écht honderd zijn, durf ik niet te zeggen, maar dat Chios beschikt over veel fantastische plekken om te zonnen en een frisse duik te nemen weet ik wel zeker!

Diverse soorten zandstranden

Ik kan niet kiezen welk strand mijn favoriet is van alle stranden. Het Karfas strand ten zuiden van Chios Stad komt wel hoog in mijn lijstje. Waarom? Karfas strand is een groot zandstrand waar je altijd wat te kijken hebt. Ik vind het heerlijk om vanuit mijn strandstoel vanachter mijn zonnebril mensen te kijken! Cocktail in mijn hand, muziekje op en af en toe een frisse duik in het water. Ik vermaak me prima.
Aan het eind van de dag ga ik dan nog graag één van de taverna’s in langs de kust bij Karfas. Er zijn tientallen gezellige restaurants en barretjes te vinden waar je overheerlijk Grieks kunt eten. Het strand van Apothika bij het dorp Mesta in het zuidwesten van het eiland is een erg populair strand onder de locals. Dat is niet zo heel gek: het helderblauwe water betoverde mij vrijwel direct toen ik er een kijkje ging nemen! Hoewel Apothika geen toeristisch strand is zie je er dus wel veel Grieken die tijdens hun siësta in de zon komen slapen of even komen zwemmen. Ik vind dit juist extra bijzonder, omdat je zo sneller in contact komt met de lokale mensen. Houd er rekening mee dat niet iedereen, vooral de oudere mensen niet, Engels kan spreken, maar gelukkig is een lach internationaal en kun je altijd gezellig samen een ouzo of een andere borrel drinken.

Tot rust komen

Hoe gek ik ook ben op het bruisende Karfas vind ik het ook heel fijn om op Chios een aantal rustgevende plekken op te zoeken. Ik kan me echt uren vermaken op sfeervolle plekken, maar tot rust komen is voor mij de echte betekenis van vakantie. Laat me maar uren door het prachtige landschap van het binnenland van Chios rijden en ik ben snel tevreden. Aan het strand van Agiasmata vind ik deze invulling van mijn vakantie ook. Dit bijzondere strand ligt bij het dorp Keramos en staat bekend om haar helende werking. In eerste instantie was ik nogal sceptisch, maar ik kan eerlijk bekennen dat het water, dat rijk is aan ijzer en sulfaat, ontspannend werkt. Sommige mensen zeggen zelfs dat het water helend kan werken, hoe bijzonder is dat? Aan het strand van Agiasmata ligt slechts één hotel, waardoor het vaak enorm rustig is op deze speciale plek. Aghia Dynami is een ander strand waar ik me als een vis in het water voel. Dit ongerepte strand ligt in het zuiden van het eiland bij de baai van Salagonas. Het enige wat ik hier nodig heb is een goed boek, wat drinken en af en toe een duik in de zee.

Overnachten aan het strand

Juist omdat het eiland zo rijk is aan heel veel prachtige stranden is het aan te raden om een vakantiehuis op Chios aan één van deze stranden te boeken. Ik probeer iedere keer als ik er ben een ander strand te kiezen, om zo het eiland zo goed mogelijk te leren kennen. Één van mijn favoriete hotels staat aan het strand van Limnos, aan de noordwest kant van Chios. Ik ben zo gek op deze plek geworden omdat je hier eigenlijk alles hebt: een prachtig zandstrand, gezellige taverna’s en geen massatoerisme. Vanaf hier ben je met je huurauto zo in de hoofdstad Chios Stad dus wanneer je de echte drukte op wilt zoeken, dan kan dat altijd. Ook word ik heel erg blij van het strand van Nagos, helemaal in het noorden van het eiland. Het zal je verbazen hoe groen dit strand is! Er zijn tientallen bomen, platanen en riviertjes te vinden. Alsof je ergens midden in een tropisch gebied bent. De baai en de omgeving zijn sowieso hele mooie plekken om even rond te lopen. Vergeet vooral je fototoestel niet! Ik heb het voor elkaar gekregen om maar liefst een geheugenkaartje vol te schieten. Vraag bij je hotel ook altijd of je een kamer met zeezicht kunt krijgen. Het uitzicht over de schilderachtige baai is er één uit miljoenen.

Liefs Liv

Het meisje van Rentvilla

 

Deel dit item