Cultureel op slippers door Corfu-Stad

Corfu-Stad, de naam doet natuurlijk al direct vermoeden, dat ik het hier heb over de stad op het Griekse eiland Corfu. Terwijl Corfu zelf enorm groen is en volle beschikking heeft over de mooiste beschutte baaien, ongerepte kustgebieden en toeristische stranden en wil ik je toch ondanks de al flink opgelopen hitte in het voorjaar meenemen naar Corfu-Stad.

Corfu-Stad vind ik fantastisch! Het gezicht van de stad wordt bepaald door een fraaie mengeling van Europese bouwstijlen. Overal staan sierlijke in Italiaanse stijl opgetrokken gebouwen met balkons en luiken uit de tijd van de Venetiaanse overheersing boven galerijen in Franse stijl.
De Engelsen hebben hier een  schat aan monumenten en openbare gebouwen achtergelaten.

Park en stadsplein

De Esplanade (Spianada) is een combinatie van park en stadsplein, dit een trefpunt voor inwoners van Corfu (Stad) en toeristen. Er is zelfs een cricketveld hier in het park aangelegd. Op slippers cricket spelen verliep overigens niet helemaal vlekkeloos tijdens mijn bezoek aan  dit zonovergoten park. Het is hier echt een toevluchtsoord voor wie ’s zomers de drukke straten wil ontvluchten om even uit te rusten op een bankje.
Ook leuk zijn de, mag toch wel zeggen, stijlvolle cafés die langs het plein liggen (tip 1). Na mijn grote teen te hebben voorzien van een pleister en een dorstlessend drankje ben ik verder de stad ingegaan.

Corfu-stad verkennen

Terwijl ik hier door de straten van de oude binnenstad van Corfu-Stad loop is het eind mei en nog niet zo druk. Terwijl ik een verkoelend ijsje nuttig weet de eigenaresse van de ijssalon mij te vertellen dat de straten in de zomer worden overspoeld door toeristen. Dan heb ik direct tip 2: Bezoek Corfu-Stad niet in het hoogseizoen maar juiste wel in het voorjaar of najaar. Niet slenteren door de massa maar gewoon rustig op slippers door de idyllische straatjes lopen in eigen tempo.
Ondanks dat het druk kan zijn in de stad zijn er altijd wel rustige steegjes en lommerrijke pleinen te vinden. In de doolhof van met waslijnen overspannen steegjes liggen winkels van zilversmeden en houtbewerkers verscholen. Dit voelde als een stapje terug in de tijd, heel authentiek!

Aan de Nikifórou Theotóki, de zuidgrens van de oude stad, liggen diverse stijlvolle overwelfde ruimtes waarin souvenirwinkels, kapellen en kerken zijn gehuisvest. Zeker leuk om te bekijken en een kaartje te kopen om naar huis te sturen. Je bent tenslotte toerist in de stad.

Naast het verder bezoeken van musea en prachtig oud imponerende gebouwen is er echt nog must have seen: De Oude Vesting (tip 3).
De ruines van de Palaió Froúrio, de Oude Vesting, staan op een rots aan de oostzijde van de stad. Vanaf het hoogste punt heb je een adembenemend uitzicht ode stad en de schilderachtige oostkust van het eiland. Wat is het water daar echt qua blauw, prachtig! Het duurde dan ook niet lang voordat ik mijn pleister van mijn grote duim verloop tijdens een duik in het zeewater bij Garítsabaai (tip 4), ten zuiden van Corfu-Stad.

Naast Corfu-Stad heeft het eiland nog veel meer leuke traditionele dorpjes. Om de meerdere plaatsen en dorpjes op Corfu goed te verkennen en natuurlijk ook de prachtige natuur en indrukwekkende stranden te leren kennen is het raadzaam om een vakantiehuis of villa op Corfu te huren. Bekijk het aanbod en boek met het hele gezin een knus verblijf op dit groene eiland.

 

 

 

Deel dit item