Culturele hoogtepunten van Pilion

Het Griekse haakvormige schiereiland Pilion is erg in trek onder cultuurliefhebbers uit zowel binnen- als buitenland. Dat is hartstikke logisch: het prachtige eiland heeft een interessante geschiedenis en een aantal bijzondere culturele parels die je als liefhebber echt eens gezien moet hebben. Neem bijvoorbeeld de rotsformaties van Pilion in het gebied van Meteora, wist je dat de film James Bond ‘For Your Eyes Only’ in de jaren 80 daar gefilmd is? Dit indrukwekkende stuk natuur mag je niet missen wanneer je op Pilion verblijft. Toch weten veel mensen niet dat Pilion zó bijzonder is, omdat het niet bepaald een toeristisch gebied is. We hebben een aantal culturele hoogtepunten van het eiland voor je op een rij gezet, zodat je wel precies weet waar je moet zijn.

Kloosters van Meteora

Pilion is een onderdeel van Magnesia, een departement van de regio Thessalië. Vanaf Pilion ben je binnen no time bij het sprookjesachtige Meteora. Halverwege de 14e eeuw werden de eerste kloosters gebouwd op de toppen van de ruige bergen van Meteora. Vandaag de dag bestaan alleen de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas nog waar nog steeds monniken wonen. Deze kloosters staan op de Werelderfgoedlijst en iedere dag komen er bezoekers van over de hele wereld om er te bidden en tot rust te komen. Ook wanneer je niet religieus bent ingesteld zijn de kloosters van Meteora door hun rijke historie en de bouwstijl het bezoeken waard.

Tradities van Pilion

De locals zijn enorm trots op Pilion en dat is op meerdere plekken op het eiland te zien. Je moet er bijvoorbeeld niet raar van op kijken wanneer je mensen in de bergdorpjes in traditionele Griekse kleding ziet rondlopen. Huwelijken worden nog volgens traditie uitgevoerd, religieuze feesten zoals Pasen en carnaval zijn ontzettend belangrijk en worden groots gevierd en er zijn veel kleine kerkjes te vinden waar de locals iedere week naar toe gaan. Tevens worden er nog diverse oude ambachten uitgevoerd zoals het traditioneel drogen van kruiden en het verkopen van verschillende soorten zoete vruchten in gekleurde potjes. Ben je op zoek naar een souvenir dat typisch iets voor Pilion is? Neem dan een van deze gekleurde potjes mee!

Kustlijn van Pilion

Geschiedenis

Op diverse plekken van het eiland zie je dat Pilion een bewogen verleden heeft gehad: het eiland is namelijk niet alleen in handen van de Grieken geweest, maar ook van de Turken, Bulgaren, Serven, Saracenen en meer. Volgens de oude mythologie is het echter dé woonplaats van de Centauren, figuren die half mens en half paard zijn. Pilion kent 24 dorpjes met elk een eigen karakter: huur een auto en rij eens langs een aantal van deze dorpen om kennis te maken met het échte Pilion. Je zult verrast staan van de vele geplaveide straatjes, de stenen fonteinen, de klassieke bouwstijl van de gebouwen en meer. Stap in een dorpje ook eens uit de auto om te voet verder te gaan op de eenzame weggetjes die vaak leiden naar oude kerken, kleine kloosters en andere culturele iconen. Vanuit je gehuurde vakantiehuis in Pilion kan je leuke uitstapjes maken en de omgeving goed verkennen.

Deel dit item