Cultuur ontdekken op het zonnige Evia

Ik ben nog maar net aangekomen in Chalkida, de hoofdstad van het Griekse eiland, maar ik kan nu al niet wachten om het ongerepte binnenland en de rustige strandjes van het eiland te ontdekken. Het bergachtige eiland is één van de grootste eilanden van Griekenland en heeft enorm veel te bieden voor de toerist. Toch zijn het voornamelijk Grieken die hier naar toe op vakantie gaan. Dit komt misschien omdat het in eerste instantie helemaal niet lijkt of Evia een eiland is. Ik moest twee keer kijken op de kaart waarop het net lijkt of Evia vast zit aan het vaste land van Griekenland. Je kunt het eiland dan ook niet alleen bereiken per boot, maar ook per brug die het eiland met het vasteland verbindt. Evia is een eiland met meerdere gezichten. Het noorden is ontzettend groen en adembenemend bergachtig terwijl het zuiden juist wat droger is. Ik huur gewoon een auto, want ik wil alle aspecten van het eiland ontdekken vanuit mijn villa op Evia!

De brug tussen Evia en het vasteland

Bijzondere bergwandelingen

Hoewel er dus weinig westerse toeristen te vinden zijn is er wel genoeg te doen en vooral heel veel te zien. Groene valleien, bijzondere vogelsoorten, beboste bergen, een rijke historie en gezellige stadjes… als ik er aan denk, wil ik alweer terug. In het binnenland van Evia zijn veel adembenemende bergroutes te lopen. Pak je bergschoenen maar vast in, want dit mag je echt niet missen! Je kunt tot maar liefst 1745 meter komen waarbij je onderweg schilderachtige uitzichten hebt over het eiland en de zee. Ik hou er van om bovenop een berg even goed uit te puffen met een boek of om los te gaan met mijn fototoestel. Ik denk dat er weinig geheugenkaartjes zijn die het aantal foto’s aan kunnen die ik maak op plekken zoals deze. Sta er trouwens niet van te kijken wanneer je wilde flamingo’s of unieke zeeschildpadden tegen komt.

Bijkomen op het strand

Het fijne van een eiland als Evia is dat je meerdere aspecten in één vakantie kunt combineren. Ik ben namelijk ook ontzettend gek op mooie stranden, lekker zwemmen in de zee en een boek lezen op het strand. De groene badplaats Orei is misschien wel mijn favoriet! Hoewel de meeste mooie stranden in het zuiden van het eiland liggen, ligt dit strand in het noorden van het eiland. Het is zo’n bijzondere plek omdat het meer is dan een gewoon zandstrand. De omgeving is ontzettend groen, waardoor het net lijkt alsof je ergens in een binnenland bent! Na een middag bijkomen op het strand ga ik bij één van de gezellige taverna’s op het terras zitten voor lekkere Griekse mezédes, typische Griekse hapjes. Ik sluit de avond uiteraard af met een echte ouzó, zoals de Grieken dat hier ook doen. Dat kan even heftig smaken, maar je hebt er wel een hele lekkere nachtrust door.

Helende bronnen van Evia

Een ander bijzonder aspect aan het eiland is dat er op diverse plekken helende bronnen en geneeskrachtig water te vinden is. In het plaatsje Kymi vind je een aantal van deze bronnen, waardoor het dan ook drukbezocht wordt. Adipsou is echter de grootste stad met geneeskrachtig water. De diverse accommodaties en restaurants zijn speciaal op deze bronnen gebouwd, zodat je direct in een soort kuuroord verblijft. Ik ben heel blij dat Adipsou nog niet helemaal ontdekt is door de westerse toeristen, omdat ik hier helemaal tot rust kan komen zonder ook maar één woord Nederlands te horen. De massages, het badderen in het helende water en de sauna’s brengen me echt even weer tot mezelf.

Cultuur ontdekken op het eiland

Evia is zo’n divers eiland dat er nog veel meer te doen en te ontdekken is naast de overheerlijke stranden, de prachtige bergen en de fijne helende bronnen. Ik kan mijn geluk niet op, wanneer ik zie dat er een aantal historische kloosters en kerken te bezoeken zijn. De cultuurliefhebber in mij maakt een sprongetje van blijdschap! Evia heeft een rijke en vooral interessante geschiedenis. Net zoals veel van de andere Griekse eilanden is ook Evia in handen van verschillende heersers geweest. Hier zie je op het eiland nog aardig wat van terug. Misschien niet zoveel als op andere Griekse eilanden, maar alsnog genoeg om er een dag of twee op uit te gaan. Ik reis dan ook met alle liefde af naar Eretria, een invloedrijke stad waar nog van alles te ontdekken is. Ik krijg absoluut niet genoeg van de resten van de theaters, de tempels, een acropolis en de poort van een oude stadswal.

Liefs,

Het meisje van Rentvilla

 

Deel dit item