De 8 beste tips tegen verveling op vakantie

We weten het allemaal – de vakantie nadert met rasse schreden en de voorpret voor onze geplande reis groeit. Was er maar niet altijd die lange reis die we op de een of andere manier moeten zien door te komen. De vele uren in de auto kunnen echter goed worden gebruikt en zelfs leuker worden gemaakt.

De enige voorwaarde is dat je het probleem van tevoren aanpakt en bedenkt wat je tijdens het reizen kunt doen. Iedereen die graag zijn geluk uitdaagt en gokkasten speelt zoals Pirots
96
zal gelukkig zijn in een gerenommeerd online casino.

Over het algemeen zijn mobiele telefoonspellen waarschijnlijk de eerste keuze voor veel mensen. Maar er zijn zoveel meer opties. We willen je laten zien welke dat zijn en wat je nodig hebt om ze te spelen.

Goede planning is het allerbelangrijkste

Of je nu naar Italië of Griekenland reist of naar een andere bestemming, de meeste mensen kunnen zichzelf in de auto gemakkelijk een tijdje bezighouden door met elkaar te praten, naar de radio te luisteren of gewoon als passieve passagier te dagdromen terwijl het landschap buiten aan je voorbij trekt.

Maar iedereen weet uit ervaring dat de reis uiterlijk na een paar uur behoorlijk zwaar kan aanvoelen. Je krijgt het gevoel dat je al een eeuwigheid onderweg bent en maar niet dichter bij je bestemming komt. Op monotone snelwegroutes is er een gebrek aan afwisseling onderweg en als het weer ook nog eens slecht is, komen vermoeidheid en frustratie snel opzetten.

Om te voorkomen dat de stemming in de auto verslechtert, moet je daarom altijd een paar ideeën hebben om je bezig te houden. Als je wilt, kun je zelfs een lijstje maken om optimaal voorbereid te zijn. Dit maakt het ook gemakkelijker om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het downloaden van audioboeken, het inpakken van spelletjes of het onthouden van alle technische accessoires zoals oplaadkabels en dergelijke.

Immers, als je je pas onderweg realiseert dat je naar de nieuwste comedy podcast had kunnen luisteren om jezelf op te vrolijken, is het vaak te laat. Natuurlijk kun je tegenwoordig dankzij de sterke mobiele dataverbindingen nog steeds veel dingen vanuit de auto doen, maar je moet er niet op vertrouwen. Vooral omdat, afhankelijk van de regio, de netwerkdekking soms roet in het eten kan gooien.

Afwisseling voor kinderen

Het lijdt geen twijfel – wie met kinderen reist, wordt in grotere mate geconfronteerd met de uitdaging van verveling. Want als ouders niet op tijd met aantrekkelijke suggesties komen, is een slecht humeur onvermijdelijk. Betrek je kinderen bij de planning door hen te laten kiezen wat ze in de auto willen doen tijdens de reis en help hen indien nodig bij het inpakken.

Zorg er ook voor dat je een voorraad leesboeken en leeftijdsgeschikte spelletjes bij je hebt. Voor de kleintjes zijn er nu praktische tafeltjes die je boven het kinderzitje kunt bevestigen zodat ze naar hartenlust kunnen kleuren of spelen. Dit maakt het ook gemakkelijker om snacks te serveren tijdens het reizen.

Om ervoor te zorgen dat al het speelgoed altijd binnen handbereik is, kunnen praktische boodschappentassen aan de achterkant van de bestuurders- of passagiersstoel worden bevestigd. Sommige hebben zelfs extra opbergruimtes die neergeklapt kunnen worden zoals in een vliegtuig. Er is ook een houder voor een tablet en mobiele telefoon, zodat je er eventueel een kinderserie kunt draaien.

8 aanbevolen activiteiten voor de reis

Audioboeken

Luisteren naar spannende, onderhoudende of grappige verhalen neemt je gedachten mee in de actie en laat de tijd voorbij vliegen. De keuze uit verschillende genres is enorm. Om de draad niet kwijt te raken, kan het handig zijn om korte versies te kiezen die je tijdens de reis volledig kunt beluisteren. En dan kun je het beste nieuwe titels klaar hebben liggen voor de terugreis.

Je kunt audioboeken in MP3-formaat gebruiken of ze downloaden via streamingdiensten zoals Spotify en dergelijke en vervolgens je mobiele apparaat aansluiten op de luidsprekers van de auto.

Podcasts

Op dezelfde manier heb je toegang tot een enorm aanbod aan podcasts uit de meest uiteenlopende interessegebieden. Hoewel sommige ook bedoeld zijn om te entertainen, ligt de nadruk veel meer op het overbrengen van kennis. Dit is de perfecte manier om je tijd in de auto te gebruiken om jezelf bij te scholen over professionele, politieke, economische, psychologische of sociale onderwerpen.

Lezen

Als je passief reist, kun je natuurlijk ook onderweg lezen, hoewel sommige mensen daar misselijk of duizelig van worden. Korte stukjes in tijdschriften en magazines, afgewisseld met foto’s, zijn beter dan volledige boekpagina’s.

Allerlei spelletjes

Eenvoudige kaartspelletjes zijn net zo vermakelijk als lastige quizzen of zogenaamde black stories, waarbij het de bedoeling is om de feiten van een zaak te reconstrueren door slimme vragen te stellen. Klassieke bordspellen zijn handig verkrijgbaar in een reisversie met magneten.

Hierdoor raken de spelstukken niet kwijt, zelfs niet als er hard op de rem wordt getrapt. Er zijn ook allerlei raad- en geheugenspelletjes waarvoor je helemaal geen materialen nodig hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van woorden vormen van passerende autokentekenplaten of melodietje raden?

Handenarbeid

Natuurlijk kan niet elke hobby zittend worden uitgevoerd, maar sommige handmatige activiteiten wel. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk breien of haken in de auto. Tekenen of schrijven daarentegen is moeilijker vanwege de beweging. Denk er eens over na – welke van je eigen vrijetijdsactiviteiten zijn vergelijkbaar?

Karaoke

Natuurlijk mag goede muziek op geen enkele autorit ontbreken, dus zorg altijd voor een goede voorbereiding. Het is ook erg leuk om speciale karaoke-apps te gebruiken die de melodie afspelen en de relevante tekstregel weergeven. Dit is een snelle manier om een middagdip uit te bannen.

Ruim je smartphone op

Als je je mobiele telefoon toch al in je hand hebt, is het veel beter om je reistijd te gebruiken om hem een goede schoonmaakbeurt te geven in plaats van YouTube-video’s en dergelijke te bekijken. Welke apps worden niet gebruikt en kunnen worden verwijderd, welke foto’s kunnen worden verwijderd? Je kunt ook ongewenste gegevens weggooien en oude agenda-items en to-dos verwijderen. Dit schept weer orde en dat voelt heel goed.

Doe een dutje

Tot slot kun je als passagier gewoon je ogen sluiten en een dutje doen. Slaap is al veel te kort in het dagelijks leven en zeker tijdens de vaak stressvolle laatste vakantievoorbereidingen.

Deel dit item