De beste wijngebieden van Griekenland

Mensen die wel eens in Griekenland op vakantie zijn geweest kunnen het beamen: de heerlijke Griekse wijnen zijn absoluut meer dan het proberen waard. Wie weet kun je zelfs nog wel een flesje scoren om mee te nemen naar huis, want wauw! In Griekenland weten ze zeker hoe ze wijn moeten maken. Het meest bijzondere aan de Griekse wijnen is dat ze ontzettend kunnen variëren in smaak. Omdat Griekenland zoveel verschillende soorten gebieden, klimaten en natuur kent kunnen de geproduceerde wijnen enorm van elkaar verschillen.

Iedere regio heeft zijn eigen speciale druivensoorten die gebruikt kunnen worden voor het produceren van een sterke wijn met een goede smaak. Op het vasteland zijn er drie regio’s te onderscheiden: het noorden, het oosten en het westen. In het noorden vind je de Griekse provincie Macedonië, vlakbij de grens met Albanië. In deze provincie wordt op de wijnboerderijen voornamelijk een speciale rode wijn geproduceerd, die ook wel de Naoussa wordt genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van de Xynomavro druif en heeft een kenmerkende krachtige en droge smaak. Naoussa is perfect bij de typische Griekse keuken zoals een vleesgerecht zoals souvlaki of gyros.

Het oosten van Griekenland

In het oosten van het land ligt de regio Thracië, waar voornamelijk rode wijnen worden geproduceerd. Van oorsprong is Thracië reeds een oude wijnprovincie: al duizenden jaren maken de wijnboeren hier hun beste wijnen. Waar de wijn vroeger nogal zoet en pittig kon zijn, kun je de rode wijnen uit deze regio vandaag de dag voornamelijk herkennen aan hun droge en krachtige smaak. Je vindt er overigens geen pure Griekse wijn meer die alleen gemaakt is van Griekse druiven: vrijwel alle wijnen uit het oosten van Griekenland zijn gecombineerd met Franse druiven. Dit omdat tot op enkele jaren geleden de wijngaarden vrijwel bijna allemaal verdwenen waren door andere landbouwproducten.

Het westen van Griekenland

In het westen van Griekenland vind je natuurlijk de welbekende Griekse eilanden. Op de Ionische eilanden zoals Kefalonia worden een aantal overheerlijke witte wijnen gemaakt. Probeer eens een lekkere wijn van de witte muskaatdruif of van de witte robola. In het westen naast Athene vind je Peleponessos, de grootste wijnregio van heel Griekenland. De meest bekende en meest smaakvolle wijnen komen uit dit gebied. Je kunt hier onder andere terecht voor een goede Nemea of Mantinia. Ook de Muskaat van Patras is een populaire wijn uit dit gebied. Wist je dat hier ieder jaar maar liefst 1,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd wordt?

Ook op Kreta

Ook op het populaire en bruisende eiland Kreta wordt ieder jaar ontzettend veel wijn gemaakt. Door de strategische ligging van het eiland is Kreta al duizenden jaren een populaire plek voor de verspreiding en productie van wijn. Vandaag de dag kun je er diverse lekkere wijnen kopen. Voor een echte typische Kretenzer wijn moet je bij de witte Vilana of een rode Liatiko zijn. Combineer deze wijn met een lekker Grieks gerecht in een van de sfeervolle taverna’s en je heerlijke diner is compleet!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item