
De Italiaanse keuken
Wat veel mensen niet weten is dat “de” Italiaanse keuken eigenlijk niet bestaat. Gezien de grote regionale verschillen. Het is eigenlijk meer een mix van de verschillende regionale keukens uit het land. Neem als voorbeeld de Venetiaanse keuken en vergelijk deze met die van Napels, beide 2 kuststeden met vis en schaaldieren als belangrijkste ingrediënt. Maar toch zie hier complete verschillen in de gerechten en culinaire gewoontes.
Hier enkele typische (plaatselijke) gerechten:
– In Florence: een T-bonesteak geroosterd boven het houtvuur, Bistecca Fiorentina;
– In Bologna: combinaties van kalfsvlees en gerookte parmaham;
– In Apulië: als primo wordt hier vaak pasta met groenten gegeten;
– In Lombardije en Piemonte: door het vochtige noorden veel risotto als primo;
– En als laatste de pizza, tegenwoordig overal verkrijgbaar in Italië, voorheen voornamelijk Napels.
Zo kent men Italië
Voor veel mensen zijn de pizza en de pasta de bekendste Italiaanse gerechten, tegenwoordig klopt dit ook wel.
Een klassieke Italiaanse maaltijd is als volgt opgebouwd:
1. Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes;
2. Primo piatto / il primo: het eerste gerecht, ook een voorgerecht
3. Secondo piatto: het tweede gerecht, het hoofdgerecht;
4. Formaggio(kaas) of dolce(zoet nagerecht) of frutta(fruit);
5. Espresso: het wereldberoemde Italiaanse kopje koffie, dit eventueel in combinatie met een glaasje likeur of bitter.
Wanneer u zich in uw vakantiehuisje op een mooie locatie in Italië bevindt, gezellig met vrienden of het gezin, mag natuurlijk het Italiaans glaasje wijn er niet bij ontbreken.