De magische geschiedenis van Hydra

[rcblock id=”18429″]

Het Griekse eiland Hydra is een eiland met een veelzijdige en uitgebreide geschiedenis. Dat merk je direct wanneer je met de veerboot aan komt in de haven van Hydra. Je oog valt dan direct op de klassieke herenhuizen, de historische gebouwen, de vele musea, de prachtige pleinen en de bijzondere monumenten uit de Oudheid. Daarnaast zie je er meteen een flink aantal sfeervolle terrasjes en taverna’s en typische Griekse witte huisjes waardoor je weet dat je een heel speciaal Grieks eiland hebt bereikt. En hé, klopt het nou dat je helemaal geen auto’s ziet? Wat kun je qua historische hoogtepuntjes allemaal op Hydra verwachten? En wat is er verder allemaal te zien op het eiland?

Het klopt dat je helemaal geen auto’s ziet en wel ezels en paarden!

Maritieme traditie

In de geschiedenisboeken in diverse landen is Hydra een van de meest belangrijke Griekse eilanden in de zeevaart. Hydra had (en heeft nog steeds) een goede ligging voor de vele handel richting West-Europa en richting Turkije en Egypte. Ook vandaag is er nog een grote maritieme traditie te vinden. Het eiland had een belangrijke rol in de opstanding tegen de Turken in 1821 en dé admiraal van de Griekse zeemacht tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog komt oorspronkelijk van Hydra. Daarom worden er ieder jaar ter ere van hem diverse feesten en tradities gehouden.

Romantische huisjes

Verder is er nog veel te zien van de bouwstijl uit de tijd dat ze schippers en zeemannen het water op gingen. Zo vind je er nog traditionele herenhuizen van steen, admiraalshuizen van vroeger, smalle schilderachtige straatjes, lieflijke witte huisjes en romantische pleinen. Hydra wordt door de rijke geschiedenis en de prachtige bouwwerken van toen vandaag de dag ook wel gezien als een van de meest romantische bestemmingen van heel Griekenland.

Autovrij eiland

Vanuit vroeger is de traditie ‘vervoer per ezel’ doorgezet tot de dag van vandaag. Auto’s en motoren zijn verboden op Hydra, waardoor je veel handelaren en winkeliers producten ziet vervoeren op de rug van ezels. Je kunt ook zelf een ritje op een ezel maken. Soms lijkt het hierdoor alsof je weer even letterlijk terug bent in de geschiedenis. Helemaal wanneer je soms nog mensen in traditionele kleding voorbij ziet lopen! Neem je fototoestel dus mee om prachtige plaatjes te schieten van deze traditionele en historische hoogtepunten van Hydra.

[rcblock id=”18124″]

Vandaag de dag op Hydra

Tegenwoordig is Hydra natuurlijk een stuk moderner geworden door de jaren heen. Je vindt er nog steeds geen grote winkelketens of massa’s toeristen maar je kunt jezelf er prima vermaken voor een aantal dagen of zelfs weken om volledig te kunnen ontspannen. Het fijne aan Hydra is dat er amper buitenlandse toeristen komen. Omdat het eiland binnen een half uurtje vanaf Athene te bereiken is het de ideale plek om even tot rust te komen voor de Grieken zelf. Hierdoor vind je er niet alleen weinig andere Nederlanders, maar kun je ook optimaal genieten van de échte Griekse keuken voor Griekse prijzen.

Deel dit item