Eilandbier van Kefalonia

Er is heel goed nieuws voor liefhebbers van Griekenland én van een lekker Grieks biertje: ga jij dit jaar naar het Griekse eiland Kefalonia op vakantie? Dan kun je vanaf nu een echt eilands biertje proberen dat inmiddels al heel erg in trek is bij de lokale bevolking. Het Ionische eiland heeft sinds dit jaar namelijk een heuse bierbrouwerij. De jonge en gedreven Griek Nikos Moraitis had al langer de droom om zijn eigen bier te brouwen, het liefst in eigen land. Afgelopen jaar begon hij samen met zijn oom aan deze droom te werken. Vandaag de dag zijn er reeds diverse horecagelegenheden op Kefalonia die zijn bier schenken en winkels die zijn bier verkopen. Als dat geen droom is die uitkomt…

Fris biertje

Het zogeheten Kefalonian Beer is een fris biertje gemaakt van verschillende lokale producten. Zo wordt er gebruik gemaakt van puur Grieks bronwater en 100% Griekse hop en malt dat afkomstig is uit het vasteland van Griekenland. Moraitis had vanaf het begin af aan het plan om geen massaproduct te maken, maar een kwalitatief product dat echt lekker smaakt. Dat is hem inmiddels gelukt: in zijn kleine brouwerij staat hij samen met zijn oom uren bier te brouwen tot het de beste kwaliteit heeft. Het bier is het gehele jaar verkrijgbaar en je herkent het typische flesje door de bruine kleur en de witte letters met Kefalonian Beer. Aan het eind van de werkdag proosten de twee het liefst met een eigengemaakt biertje op een geslaagde dag hard werken.

Grote lokale interesse

Het leuke voor Moraitis en zijn oom is dat het bier vrijwel direct goed ontvangen werd door de lokale bevolking en horeca. Er was zelfs heel snel interesse van enkele hippe bars en café’s in Athene om het bier daar te gaan schenken. Volgens de jonge brouwer is dat bizar maar ook heel erg leuk om mee te maken. Er worden plannen gemaakt om de microbrouwerij in de toekomst open te stellen voor rondleidingen voor bezoekers. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de Grieken hun eigen bier brouwen. Op het moment van schrijven is er reeds een zogeheten Tasting Room aanwezig, waar je terecht kunt voor het proeven en het kopen van het bier.

Leuk als souvenir

In eerste instantie was het brouwen van Kefalonian Beer voor Moraitis en zijn oom voornamelijk om de lokale Grieken kennis te laten maken met een nieuwe soort lokaal bier en om van een hobby werk te kunnen maken. Omdat het echter veel succesvoller is dan de twee hadden gedacht zijn de flessen tevens te koop bij enkele winkeltjes. Sla een paar flesjes in om op het terras van je vakantiehuis Griekenland op te drinken of om een heerlijke zonnige dag op het strand mee af te sluiten. De bruine flesjes zijn ook leuk om mee naar huis te nemen als souvenir voor vrienden of familie of, wanneer het je smaakt, in te slaan om zelf te drinken. Zoals de Grieken zeggen: “εβίβα” of “Gia mas!” Proost!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item