Eten en drinken Griekenland, wat moet je weten?

Wie wel eens in Griekenland is geweest weet dat je er overheerlijk kunt eten en drinken. Hoewel het aanbod in de grotere winkels de laatste jaren aardig is veranderd kun je in de kleine winkels en in de lokale restaurants nog terecht voor een goed lokaal gerecht. Deze winkels en restaurants kun je meestal vinden in de kleinere steegjes in een stad of dorp, net buiten de toeristische zone. Ga je voor de eerste keer naar Griekenland? We hebben informatie voor je verzameld wat je moet weten over eten en drinken in Griekenland. Wat moet je bijvoorbeeld echt proberen en wat is typisch Grieks?

Lokale producten

In Griekenland wordt de meeste olijfolie genuttigd van alle landen op de hele wereld. Dit zie je ook goed terug wanneer je een van de Griekse eilanden bezoekt. Overal zijn de lekkerste olijven en diverse soorten olijfolie te vinden. Het is aan te raden om verschillende soorten olie en olijven te proberen. Wanneer je het binnenland van de eilanden in gaat kom je honderden olijfgaarden tegen: veel Grieken hebben zelfs een eigen olijfboom! Een ander product wat je veel terug ziet op de eilanden is fetakaas gemaakt van schapenmelk. Ook tzatziki en dikke Griekse yoghurt is een typisch Grieks gerecht. Wat betreft vlees zul je veel varkens-, schaap-, geit- en kipproducten vinden in de restaurants en winkels.

Griekse yoghurt

Avondeten en lunch

Zoals in veel Mediterraanse landen zul je Griekse mensen ook absoluut niet om 18:00 uur aan tafel zien voor een warme avondmaaltijd. In Nederland zullen ze maar raar opkijken wanneer ze zien dat wij soms rond dat tijdstip het avondeten al op hebben! De meeste toeristische restaurants zullen in de avond rond 19:00 uur open gaan voor het diner. De lokale Grieken zul je echter pas vanaf een uurtje of 21:00 zien aanschuiven. Het is heel normaal om vanaf 21:00 uur uitgebreid maar licht te eten: bestel bijvoorbeeld verschillende Griekse tapas, ook wel mezedes genoemd. Dit kan van alles zijn: verse salades met fetakaas, brood met tzatziki, olijven, gebakken kaas, gefrituurde groente en ga zo maar door.

[rcblock id=”18124″]

Griekse dranken

Tien procent van de landbouw in Griekenland wordt gebruikt voor wijngaarden. Op het vasteland in op de eilanden kun je daarom een aantal heerlijke wijnen bestellen en kopen. Op Santorini is bijvoorbeeld Visanto een echte delicatesse: een friszoete witte wijn. Rapsani is een lichte rode wijn gemaakt in Thessalie, die je echt moet proeven. Naast kwalitatieve wijnen zijn de Grieken ook gek op ouzo, een sterk alcoholisch drankje. Ook het sterke raki is geliefd onder de locals. Wat betreft niet-alcoholische dranken zul je ontdekken dat de Grieken veel koffie drinken. Met name ijskoffies, ook wel espresso freddo of cappuccino freddo, zijn hét drankje van Griekenland. De koffie is anders dan bij ons: espresso en koffie wordt vrijwel altijd vers gemaakt van gemalen koffiebonen en wordt aangelengd met heet water. Probeer absoluut eens de koude koffie zoals de Grieken dat ook drinken. De koffie in Nederland is er niks bij.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item