Excursies in de Algarve

Met mijn tenen in het zand blik ik deze avond nog een keer op de zon die bijna helemaal onder is. De oranje gloed op het water maakt het plaatje compleet: wat een sprookjesachtig uitzicht zo met de laatste zonnestralen over het water. De Algarve in Portugal staat voornamelijk bekend om haar prachtige kustlijn, de goudgele stranden, de bijzondere kliffen en magische natuur. Ieder jaar komen er duizenden toeristen richting dit gebied voor een welverdiende zon-, zee- en strandvakantie. Veel van deze mensen weten vaak niet dat de Algarve nog veel meer te bieden heeft dan alleen heerlijk toeven aan het strand. Ik combineer een vakantie in dit gebied altijd met iets actiefs: een toffe excursie, een goede wandeltocht, een boottocht of een jeepsafari vanaf mijn vakantiehuis in Portugal. Ik heb een aantal van mijn favoriete excursies in de Algarve voor je op een rij gezet, zodat je er net zo’n fijne vakantie kunt beleven als ik!

Jeepsafari door het binnenland

Met de warme Portugese wind in mijn haren kan ik uren genieten van het uitzicht over de prachtige sinaasappelvelden, de wijngaarden en de uitgestrekte landbouwgebieden uit een open jeep. In de Algarve, bijvoorbeeld vanuit Albufeira, gaan dagelijks diverse jeepsafari’s die je kunt boeken. Je ziet een totaal andere kant van het gebied: de kustlijn laat je even voor wat het is en je gaat juist het binnenland in, op zoek naar een ander gezicht van het land. Onderweg kom je langs de mooiste meren waar je met een beetje geluk niemand anders ziet. Vergeet dus deze je badkleding niet, want deze meren zijn te heerlijk om er niet in te duiken. Bij veel aanbieders van een dergelijke trip ga je op de helft van de dag typisch Portugees lunchen: alleen daarvoor is deze jeepsafari al de moeite waard!

Dagtrip naar Lissabon

Vanuit je villa in de Algarve kun je gemakkelijk een dagtripje naar het lieflijke Lissabon maken. Er zijn verschillende bedrijven die een bustocht aanbieden voor een dag. Ik vind het zelf fijn om een auto te huren en er zelf op uit te trekken zodat ik kan gaan en staan waar ik wil. Lissabon ligt op ongeveer drie uur rijden afstand van de Algarve: probeer dus zo vroeg mogelijk te vertrekken zodat je de hele dag in de stad hebt. Ontdek daar de historische pareltjes zoals de wijk Belém, het São Jorge klooster en de bijzonder magische straatjes van Alfama. Zoek de gele trammetjes op, eet een overheerlijke typisch Portugees pasteitje en bekijk de stad op verschillende hoogtes. Lissabon is ontzettend heuvelachtig waardoor je op diverse plekken een prachtig uitzicht hebt over de witte én gekleurde huisjes van de stad.

Lissabon

Boottochten

Vanuit je vakantievilla in de Algarve worden verschillende boottochten georganiseerd: ik ben gek op de kleinere boten die me meenemen naar de meest geheime plekjes van het gebied. Ik raad het dan ook zeker aan om met een dergelijke kleine boot mee te gaan, zodat je tijdens de excursie tevens langs en door de mooiste grotten van de Algarve vaart. Grote boten kunnen helaas niet door de nauwe gangen van de vele grotten komen. Onderweg zijn er genoeg momenten waarop je even van de boot in het frisse water kunt springen, dus ook hier geldt: vergeet je badkleding niet! Tip: boek een excursie waarbij je dolfijnen gaat spotten. Tijdens deze boottocht ga je zowel op zoek naar dolfijnen als op bezoek in de mooie grotten. Het is natuurlijk nooit 100% zeker dat je een dolfijn spot, het avontuur opzich is echter al spannend en leuk genoeg!

Falésia Beach

Mijn laatste insider tip is niet per se een excursie, maar wel een bezoek aan een hele mooie plek die je eigenlijk niet mag overslaan wanneer je een vakantiehuis in de Algarve huurt. Falésia Beach is een van mijn favoriete stranden van het hele gebied. Ik ben echt verliefd geworden op de krachtige rotsformaties die met hun goudgele kleur prachtig afsteken tegen de helderblauwe lucht. Vanaf bovenaf op de kliffen heb je een uitzicht dat je nooit meer vergeet! Na een lange wandeling langs de indrukwekkende kliffen op Falésia Beach begeef ik mezelf altijd richting een van de sfeervolle strandtenten waar je heerlijke verse vis kunt eten. Een glaasje Portugese wijn erbij en mijn avond is compleet! Een sprookje, maar dan in real life.

Zie ik jou binnenkort ook op een van deze prachtige plekken in de Algarve? Adeus!

Liefs Liv,

het meisje van Rentvilla

Deel dit item