(Feest)vakantie Mykonos of Ibiza?

[rcblock id=”18429″]
Mykonos is het nieuwe Ibiza. Voor een feestvakantie zit je op Mykonos helemaal goed. Is Ibiza dan feestbestemming af en heeft Mykonos zijn rust verloren? Wij vertellen je erover. Mykonos is al een tijdje de plek voor de nieuwe rijken. Plekken als Ibiza en Saint-Tropez die eerst zo geliefd waren worden verruild voor het Griekse eiland Mykonos.

Mykonos en Ibiza komen overeen

Mykonos is net zo groot als Terschelling en ligt in de Egeïsche Zee en heeft een vergelijkbare geschiedenis als Ibiza.
In Griekenland heerste van 1967 tot 1974 een militaire dictatuur waarbij onder andere vrije liefde en drugsconsumptie niet gewenst was. Mykonos was hierin een uitzondering en kon men naakt zonnen en homoseksuelen waren hier welkom en kende het eiland mits het geld in het laadje bracht veel meer vrijheden dan de rest van het gelovige orthodoxe Griekenland. De jaren ’70 en ’80 waren vergelijkbaar met Ibiza, door de aanwezigheid van hippies, vrijdenkers en pluk-de-dag types.

Deze tijd is overigens voorbij met de komst van de cruiseschepen en is het karakter van het eiland veranderd. Het massatoerisme met geld heeft hiermee het eiland ontdekt in de jaren ’90.

Goedkoop land, duur eiland

Griekenland is een van de goedkoopste landen van Europa, daarentegen is Mykonos momenteel wellicht een van de duurste bestemmingen van de wereld. De prijzen liggen er hoger dan aan de Franse Côte d’Azur en dan op partijeiland Ibiza.

[rcblock id=”18124″]

Mykonos-stad

De hoofdplaats van het eiland is een fotogeniek stadje. Alles is wit geschilderd, de straten zijn betegeld met grote stenen en de Grieks bekende blauwe luikjes zijn volop aanwezig. Het eiland is anders dan de andere Griekse eilanden door de houten serres die boven de zee hangen en de iconische windmolens. Er staat hier altijd wind.
Het stadje is her en der vergeven door de luxe winkels voor het toerisme. Het echte idyllische is er een beetje vanaf, hoe fotogeniek Mykonos-stad ook is en blijft. Ook is er horeca te vinden die tot zeer laat open is voor de feestende menigte. De lunch is over het algemeen pas einde middag en het diner is vanaf een uur of 11.

Mykonos-stad met op achtergrond de windmolens

Waar moet je zijn?

De stranden liggen buiten loopafstand van Mykonos-stad, vrijwel alles moet gemotoriseerd zijn om er te komen.

Paradise Beach en Super Paradise Beach: Twee fraaie grote zandstranden waar ligbedden en parasols verkrijgbaar zijn. De feesten beginnen hier al in de middag op het strand en verplaatsten zich in de avond naar de beach clubs.
Strand van Kalafatis: Een rustig dorpje en strand waar vrijwel geen feestende mensen zijn. Het is op korte afstand van Mykonos-stad te bereiken per scooter of auto. Lekker voor een dagje rust!
Delos: cultureel uitsapje maken? Delos is het kleine onbewoonde eiland naast Mykonos. Met een bootexcursie breng je en bezoek aan dit belangrijkste archeologische vindplaats van de Grieken.

Conclusie

Het Spaanse Ibiza en de Franse Zuidkust hebben nog hun charme en hun rust weten te bewaren. Mykonos is druk en kaal (veelal rots). Voor een vakantie met weinig slaapuren, veel muziek en drukte is Mykonos prima uitgekozen. Maar is het dan beter dan Ibiza? Daar durf ik geen antwoord op te geven.

Deel dit item