Griekse eilanden in de Egeïsche zee

[rcblock id=”18429″]

Griekenland heeft meer dan 3.000 eilanden, zowel bewoond als onbewoond. Dan tellen we de kleine rotseilandjes nog niet eens mee! Inclusief alle kleine eilanden zijn het er namelijk wel meer dan 10.000. Er zijn tientallen eilanden waar je heerlijk vakantie kunt vieren op de meest bijzondere plekken. Omdat Griekenland zóveel eilanden heeft liggen niet alle eilanden in dezelfde zee. Zo liggen er veel heerlijke vakantiebestemmingen in de Egeïsche zee, maar kun je in de Ionische zee ook terecht voor een fantastisch verblijf.

Omdat Griekenland zóveel eilanden heeft liggen niet alle eilanden in dezelfde zee. Welke in de Egeïsche Zee?

De Egeïsche zee opgedeeld

De Griekse eilanden in de Egëische zee zijn te verdelen tussen de Noord-Egeïsche eilanden en de Zuid-Egeïsche eilanden. Onder de Noord-Egeïsche eilanden vallen onder andere de eilanden van de Sporaden, Lesbos, Samos, Chios en Ikaria. Deze eilanden liggen helemaal in het noorden, waarvan sommigen zelfs heel dichtbij de kust van Turkije liggen. Onder de Zuid-Egeïsche eilanden verstaan we onder andere de eilanden van de Cycladen, zoals Mykonos, Syros en Santorini, maar ook de Saronische eilanden, Poros, Salamis, Aegina en Agkistri, en de Dodecanese eilanden, zoals Kos, Rhodos en Kalymnos.

Verschillende soorten eilanden

Ieder eiland in de Egeïsche zee heeft iets bijzonders, iets anders dan andere eilanden in Griekenland. Hoewel een eiland zoals het mooie Lesbos of het drukkere Rhodos heel toeristisch is en ieder jaar goed bezocht wordt omdat er veel bedrijvigheid en veel prachtige natuur te vinden, weten veel mensen niet dat dit laatstgenoemde ook te vinden is op de minder bekende eilanden zoals de eilanden van de Cycladengroep. In het noordoosten van de Egeïsche zee liggen zeven grote eilanden die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn: Lesbos, Samos, Thassos, Samothraki, Limnos, Chios en Ikaria. Deze eilanden zijn het hele jaar door te bereiken met de veerboot vanuit Athene.

[rcblock id=”18124″]

De Cycladengroep

De eilanden in de Cycladengroep zijn ten opzichte van andere Griekse eilanden nog tamelijk onbekend. Veel reizigers en eilandhoppers reizen al wel massaal af naar Santorini en Mykonos, maar weten niet dat kleinere eilanden zoals Tinos, Paros en Naxos ook prachtig zijn. Juist wanneer je op zoek bent naar een rustig vakantieverblijf zijn de eilanden in de Cycladen de perfecte bestemming. Denk aan strandjes met weinig mensen, witte koepelkerkjes, prachtige autoroutes en sfeervolle dorpen. Veel mensen kiezen tijdens een verblijf op de Cycladen er voor om te gaan eilandhoppen. Hierbij doen ze meerdere eilanden in één vakantie aan. De ideale manier om Griekenland echt goed te leren kennen!

Dodecanese eilanden

Het ruige karakter van de Dodecanese eilanden is iets wat veel mensen aantrekt. Het landschap is er namelijk ontzettend afwisselend: je vindt er veel rotsen en bergen, maar ook prachtige grotten. Op Nisyros is er zelfs nog een actieve vulkaan te vinden. Het grootste en meest bezochte eiland van de Dodecanese eilanden is Rhodos. Het gebied kent ook andere kleinere eilanden waar het toerisme iets minder is en waar het dus juist aanzienlijk rustiger is. De eilanden Kalymnos, Lipsi en Patmos zijn natuurrijke plekken waar je absoluut óók je ogen uit zult kijken!

Deel dit item