Griekse eilanden in de winter

Brrrr… krijg jij het al koud bij de gedachte dat je deze hele winter in Nederland moet vertoeven? Ik herken het als geen ander: hoewel ik echt gek ben op wintersportvakanties en bergen vol met sneeuw maak je me nóg blijer met een heerlijke zonvakantie in Griekenland. Met name de Griekse eilanden trekken me al jaren en dat is niet zonder reden. De eilanden zijn stuk voor stuk eigenaardig en meer dan prachtig te noemen. Een vakantiehuis Griekenland is dan ook een echt cadeautje in de winter. Hoewel je niet moet rekenen op een uitgebreide strandvakantie is het er altijd warmer en lekkerder dan in ons eigen land. Waar moet je zijn in de winter en wanneer is de beste reistijd voor de meeste zon? Ik neem je deze winter mee op een reis naar de Griekse eilanden want ik vind dat iedereen deze prachtige plekken in de winter eens gezien moet hebben. Daarbij is het natuurlijk hartstikke fijn om de kou in Nederland achter je te kunnen laten toch?

Op vakantie in het naseizoen

De meeste mensen gaan richting de Griekse eilanden van ongeveer mei tot en met oktober. In de overigen maanden is het herfst en winter en is het alles behalve druk op de Griekse eilanden. Dat betekent niet dat het geen geschikte vakantiebestemming is voor de winter, integendeel: in deze maanden kun je optimaal genieten van een zachte winter met een lekker zonnetje. Vooral de maanden november, februari en maart staan bekend om veel kans op een milde temperatuur. Hierbij moet je natuurlijk geen 25 graden verwachten, maar eerder temperaturen rond de 17 of 18 graden, wat ook ontzettend fijn is! December en januari kunnen nogal regenachtig zijn: het is daarom aan te raden om buiten deze maanden richting de Griekse eilanden te reizen zodat je zeker weet dat je optimaal kunt genieten van een heerlijke zonvakantie in de winter. Wanneer je in maart of april gaat is de kans op nóg warmer weer groter en is de overgang in Nederland iets minder heftig dan wanneer je in februari gaat.

Welke eilanden in de winter?

In het winterseizoen zie je veel verschillen qua temperatuur en neerslag op de diverse Griekse eilanden. Wil je zeker weten dat je mooi weer met zon krijgt? Dan moet je richting de zuidelijk en oostelijk gelegen eilanden waar de zon in de winter het meeste schijnt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eilanden zoals Kos en Rhodos maar ook aan Kreta en Karpathos. Een winterzonvakantie op een van deze Griekse eilanden staat garant aan een heerlijke ontspannen vakantie waarbij je écht even weg bent. Ik ben er echt gek op om in deze tijd te reizen: ik kom zo min mogelijk andere toeristen tegen en ik kan optimaal genieten van de zon.
Er zijn in het najaar vrij weinig toeristen te vinden op de Griekse eilanden, omdat veel mensen liever een zonzekere bestemming hebben. Daarom zie je vaak dat niet alle horecagelegenheden of toeristische hotspots geopend zijn, maar natuurlijk kun je altijd terecht bij een lokale taverna waar ze de lekkerste Griekse maaltijden serveren. Het leuke is dan dat je vrijwel altijd tussen de locals zit, iets wat ik zelf erg kan waarderen aan een vakantie in een ander land. De grote toeristische ketens zijn vaak dicht waardoor je wel móet en geloof me: dit levert altijd de meest bijzondere ontmoetingen op!

Zonnige winterdag op Kos

Cultuur snuiven op de eilanden

Het grootste voordeel aan in de winter naar de Griekse eilanden gaan is dat het nooit te warm is om dingen te ondernemen. Hartje zomer kan het bijvoorbeeld echt veel te heet zijn om historische hotspots te bezoeken of om cultuur te snuiven in een leuk bergdorpje. Dan zit je vaak veel liever met je billen op het strand en in de zee om zoveel mogelijk verfrissing te krijgen. In de herfst en de winter is het met 18 graden juist heel fijn om dorpen en steden te ontdekken: het is dan juist net te fris om iedere dag op het strand te hangen. Zo kun je bijvoorbeeld een citytrip aan Athene goed combineren met een aantal Griekse eilanden. Wist je dat de eilanden Poros, Hydra en Aegina vlakbij het vasteland liggen en daardoor goed te bereiken zijn vanaf Athene? Hierdoor kun je een goede combivakantie doen waarbij je tijdens één vakantie meerdere plekken aan doet. Win-win-situatie want op die manier zie je zowel iets van het vasteland als van de Griekse eilanden zelf, iets wat ik zeker een aanrader vind, helemaal wanneer je voor het eerst in Griekenland bent.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item