Griekse recepten voor thuis: heerlijke souvlaki

[rcblock id=”18429″]
Ben je net zo gek op Griekenland als ik en baal je ervan dat je niet het hele jaar door kunt genieten van de overheerlijke Griekse keuken? Dat snap ik heel goed! Maar niet getreurd: je kunt óók in Nederland lekker Grieks eten en wel aan je eigen keukentafel. Tzatziki, verse salades, Griekse olijven… Dit lekkere recept is te combineren met talloze andere Griekse producten. Dek de tafel maar vast, want vandaag maken we echte Griekse souvlaki! Dit recept is gemakkelijk te bereiden: de souvlakispiezen worden gemaakt van varkenshaas en de lekkere marinade maak je helemaal zelf. Zo weet je precies wat je eet!

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 400 gram varkenshaas
  • 4 lange satéstokjes
  • 3 knoflooktenen (persen)
  • 3 lepels (olijf)olie
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel oregano
  • 4 laurierbladeren (verkruimelen)
  • peper en zout naar smaak

Wat moet je doen?

Snijd de varkenshaas in grote stukken: reken op drie of vier stukjes vlees per spies. Rijg deze stukjes aan de satéstokjes tot je een mooie vleesspies hebt. Hierna is het tijd om de marinade te maken. Doe alle bovenstaande ingrediënten in één kom en meng alles goed met elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. De marinade is nu klaar! Vervolgens draai je de spiesjes door het mengsel heen en zorg je ervoor dat allebei de kanten goed voorzien zijn van marinade. Leg de spiesjes op een schaal en dek deze af met folie. Leg de schaal minimaal drie uur in de koelkast: zo zorg je ervoor dat de marinade goed intrekt en je souvlaki de juiste smaak krijgt.

Hoe moet je de souvlaki klaarmaken?

Het is aan te raden om een goede grillpan te gebruiken om de souvlaki vervolgens te bakken. Op die manier krijgt de spies een heerlijk grillsmaakje. Zet de pan op het vuur zonder olie of boter en zorg ervoor dat de pan goed heet wordt. Test met een druppel water of de pan goed verhit is: pas op dat moment kun je de souvlaki in de pan leggen. Druk de spies zo nu en dan aan in de pan en draai hem twee keer om de twee minuten om. Zie je de lekkere bruine strepen aan de buitenkant na ongeveer vier tot zes minuten? Dan is je souvlaki klaar! Let er goed op dat je het vlees niet te kort bakt, maar ook zeker niet te lang: het is jammer als de souvlaki uitdroogt.

[rcblock id=”18124″]


Serveertips

Je kunt de souvlaki serveren met huisgemaakte tzatziki, vers brood, een paar olijven en een heerlijke frisse salade. Serveer hierbij een lekkere Griekse frisse witte wijn of ga voor een echt Grieks biertje. De souvlakispiezen zijn overigens ook goed te bereiden op de barbecue deze zomer. Het voorbereidingsproces is hetzelfde, je gebruikt in plaats van een grillpan een barbecue.

Smikkelen maar! αλή όρεξη.

Liefs Liv

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item