Ben je al een paar keer op een van de Griekse eilanden geweest en krijg je ook niet genoeg van die overheerlijke Griekse keuken? Ben je inmiddels verslaafd aan verse tzatziki, kruidige souvlaki en smakelijke groene salades met echte feta? Dat snappen wij helemaal! Wanneer je eenmaal in Griekenland bent geweest is het maar moeilijk om de lokale keuken ‘los te laten’. Natuurlijk smaken Griekse gerechten in Griekenland zelf het allerlekkerste, maar je kunt er ook zeker wat aan doen om die smaak zo dicht mogelijk bij huis te laten komen. We hebben een twee simpele doch heerlijke recepten voor je op een rij gezet, zodat je óók thuis kunt genieten van een beetje Griekenland. Mogen we je een extra tip geven? Serveer de gerechten met een lekker glas Griekse witte wijn!
Verse Griekse tzatiziki
Tzatziki kun je vrijwel overal bij eten: het is lekker als bijgerecht, maar ook zeker niet te missen bij een bak chips of een lekker stokbroodje uit de oven. Home made tzatziki zoals ze in Griekenland maken maak je met de volgende producten:
- 1 komkommer
- 1 eetlepel olijfolie
- 160 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- Peper en zout naar smaak
Schil de komkommer met een dunschiller en snijd de komkommer door de lengte. Haal de pitjes eruit met een lepel en rasp de rest tot kleine reepjes komkommer. Voeg de olijfolie, citroensap en de knoflook toe aan de Griekse yoghurt en meng daar ook de reepjes komkommer doorheen. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat de tzaziki even afgedekt in de koeling staan en klaar is Kees. Hoe gemakkelijk is dat?
Griekse salade maken
Overal op de Griekse eilanden serveren ze van die overheerlijke verse salades met olijven en verse kaas. Deze salades zijn licht, maar vaak door de kaas vullend genoeg. Typerend van een Griekse salade is fetakaas, paprika, ui en olijven. Ook oregano mag niet ontbreken en peterselie is ook wel erg lekker voor een Griekse salade. Wat heb je precies nodig voor twee personen?
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 15 zwarte olijven zonder pit
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 1 takje oregano
- 20 gram peterselie
- 100 gram fetablokjes
- Peper en zout
Snijd de paprika in mooie dunne reepjes en de komkommer in dunne plakjes. Strooi de peterselie door deze groentemassa en snijd de rode ui in ringen. Verdeel deze ringen samen met de olijven over de salade van paprika en komkommer en verdeel het geheel over de borden. Vervolgens maak je van de oregano en de olijfolie een dressing: snijd de oregano heel fijn en meng deze met de vier eetlepels olijfolie en de eetlepel rodewijnazijn. Breng dit geheel op smaak met peper en zout en verdeel de dressing over de salades. Tot slot voeg je fetablokjes toe als een soort finishing touch. Deze salade is overigens ook erg lekker met een klodder van je zelfgemaakte tzatziki! Eet smakelijk, oftewel: καλή όρεξη.