Handig op reis: een beetje Grieks

[rcblock id=”18429″]
Jiasou! Wanneer je op vakantie gaat is het voor jezelf erg handig wanneer je een beetje de taal kunt spreken van je vakantiebestemming. Je hoeft natuurlijk niet het woordenboek uit je hoofd te leren, maar een paar veelvoorkomende woorden of zinnen zoals “hallo”, “hoe is het?” of “tot ziens” kunnen erg handig zijn. Ook verras je hiermee vaak de local: het feit dat je moeite doet om te spreken zoals de bewoners van de vakantiebestemming wordt over het algemeen heel goed opgevangen. Wanneer je in Griekenland vertoeft is het dus aan te raden om je een beetje te kunnen redden in het Grieks. Wat is handig om te weten? We hebben een paar basis woorden voor je op een rij gezet zodat je je volgende vakantie ietwat kunt redden in het Grieks. Houd er rekening mee dat Grieks geen gemakkelijke taal is, maar dat het zeker het leren waard is.

Hallo en tot ziens

De meest nuttige woorden zijn natuurlijk begroetingen wanneer je iemand tegenkomt op straat, wanneer je een winkel binnenstapt of wanneer je wilt afrekenen bij een restaurant. Zo is ‘goedemorgen’ het Griekse woord ‘kalimera’ en kun je de andere begroetingen hier aardig van afleiden. ‘Kalispera’ is goedemiddag én goedenavond en ‘kalinichta’ is goedenacht en welterusten. Simpel ‘hallo’ is ‘jiasou’ en bij  ‘tot ziens’ zeg je ‘andio’. Wil je iemand in de winkel bedanken, dan zeg je ‘efcharisto’, oftewel ‘dankjewel’ en met ‘parakalo’ bedoel je ‘alsjeblieft’.

Hallo zeggen op het groene Zakynthos of Corfu? Of ontdek het binnenland van Peloponessos van heel dichtbij.

Vakantiewoorden

Wanneer je op vakantie in Griekenland bent is het handig dat je je een beetje kunt redden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een ‘zwembad’, dan bedoel je een ‘pisina’. ‘Mooi weer’ betekent ‘kalo kero’ en de ‘zon’ is ‘ieljo’. Zegt een local iets tegen je met het woord ‘vrechie’ dan bedoelt hij wellicht dat er ‘regen’ op komst is. Wil je liever zwemmen in de ‘zee’ dan in een ‘pisina’? Zeg dan het woord ‘thalassa’ wat ‘zee’ betekent.

[rcblock id=”18124″]

 

Dat gevoel als je aankomt op je vakantiebestemming

Restaurant

Maar hoe red je je in een restaurant in het Grieks? Simpel, met de volgende woorden natuurlijk! De rekening is bijvoorbeeld een ‘logiarasmo’ en met ‘estiatorio’ wordt een restaurant bedoeld. Een lekker brood bestellen doe je met het woord ‘psomie’ en wanneer je daar een biertje bij wilt zeg je ‘biera’. Liever een wijntje? Dan zeg je ‘krassie’ en voor een kopje koffie achteraf noem je het woord ‘kaffeh’. Een ‘glas’ betekent ‘potiri’ en een fles noem je een ‘boekali’. Dat kan niet verkeerd gaan toch?

Tip

Natuurlijk kan het haast niet zo zijn dat je alle woorden op de juiste manier onthoudt. Dat geeft helemaal niks, neem tijdens je vakantie gewoon een zakboekje mee met de basiswoorden en -zinnen. Wil je toch wat beter Grieks leren? Kijk dan naar Griekse televisie of luister Griekse radio. Niet per se voor de betekenis van de woorden, maar wel voor de klanken die enorm anders zijn dan onze uitspraak. Gelukkig heeft een hotel of een appartement vrijwel altijd een televisie of radio in de kamer staan. Andio!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item