Heden en verleden versmelten op Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, waartoe ook Menorca, Ibiza en Formentera behoren. De afstand van noord naar zuid is ongeveer 75 km en van oost naar west 100 km. Alle bezienswaardigheden bevinden zich dus op maximaal een uurtje rijden.

In het noordwesten van het eiland ligt het prachtige ommuurde vestingstad Alcudia. Het is een prachtige stad met een gezellige, historische binnenstad met vele restaurantjes en terrassen en ook nog een prachtige haven en mooie stranden.
Een kilometer of acht ten noorden van Alcudia ligt de badplaats Port de Pollenca, beschut door hoge bergen in een diepe baai. Langs de geplaveide boulevard, de Passeig Voramar, leunen oude, nieuwe, mooie, minder mooie, charmante en echt Spaanse gebouwen gebroederlijk tegen elkaar.

Mooi en bijzonder Mallorca

De authentieke schoonheid van Mallorca weet ons nog steeds te betoveren.
De overheid van het eiland heeft er tientallen jaren lang alles aan gedaan om het toerisme te stimuleren, maar is tot inzicht gekomen en trapt nu op de rem. Er worden geen bouwvergunningen voor nieuwe hotels meer uitgegeven en met dezelfde geestdrift waarmee Mallorca als ultieme zonbestemming op de kaart werd gezet, wordt de natuurlijke en culturele pracht van het eiland nu in bescherming genomen. Tegen de gevolgen van het massatoerisme. ‘Goedkoop en gezellig’ wil het eiland niet langer zijn; men wil een doelgroep aanspreken die weliswaar kleiner is, maar graag dieper in de buidel tast voor ‘mooi en bijzonder’.
Gelukkig is Mallorca rijk bedeeld met historische finca’s en landgoederen, die kunnen worden getransformeerd tot exclusieve, elegante vakantiebestemmingen.
Steeds meer grond wordt door de overheid opgekocht en bestempeld tot beschermd Parc Natural. De vele lelijke appartementencomplexen langs de kust worden stuk voor stuk afgebroken en niet vervangen. Brede boulevards en palmtuinen moeten het aanzien van de oude toeristenplaatsen opvijzelen. Wel zijn er de laatste jaren nieuwe vakantiehuizen op Mallorca gebouwd om aan de vraag te kunnen blijven voorzien.

Historische binnenstad van Europa

De hoofdstad Palma, met natuurlijk de beroemde gotische kathedraal La Seu, zijn een bezoek waard. Direct bij de kathedraal ligt het Palau de L’Almudaina, momenteel in gebruik als het zomerpaleis van de Spaanse Koninklijke familie, een schitterend bouwwerk in Gotische en Moorse stijl. Achter de kathedraal en het paleis strekt zich de grootste aaneengesloten historische binnenstad van Europa uit. De smalle steegjes, schaduwrijke pleinen en brede avenues zijn een droom voor iedereen die van cultuur, architectuur, winkelen en lekker eten houdt. En dat geldt eigenlijk voor heel Mallorca.

Deel dit item