Kleurrijke vakantie Griekenland

De altijd vredig gekleurde Griekse straatjes zijn misschien nog wel het mooiste tijdens je vakantie in Griekenland. De aangebrachte vrolijke kleuren samen met het wit van de vele huisjes en de bijna altijd aanwezige vel blauwe lucht zijn de ingrediënten van een dag in een Grieks dorpje. Waarom toch altijd dat blauw met wit? De knusheid van dit soort sierende straatjes vind je vrijwel in alle dorpen van Griekenland. Van de populaire eilanden als Kreta en Zakynthos tot op het vasteland, komen deze idyllische en vrolijke gekleurde straten voor. Kom ze ontdekken tijdens je vakantie vanuit een vakantiehuis Griekenland.

Chaos en gezelligheid

Ondanks de vaak aanwezige chaos in de Griekse straatjes, zoals aanwezige elektrische kabels die nodig zijn voor de aanwezige huishoudens en het nog weleens rond slingerende afval, hebben deze straatjes toch een liefelijk voorkomen.
De smalle wit getinte straatjes zijn eerlijk waar de moeite waard om te komen ontdekken. De vaak aanwezige straatkatten sieren de verkoelende hoekjes uit de zon. Naast een plantenbak of onder een wasrek met drogende kleding in de fris ruikende zeewind, zoeken deze dieren hun rust (en aandacht).

De bekende straatjes die van plein naar plein lopen zijn vaak voorzien van gezellige knusse winkeltjes en plekken waar wat verkoelends kan worden genuttigd. Een horecatent kan je het niet noemen met maar vaak een of twee tafeltjes. Soms zijn dit gewoon bewoners die op deze manier wat extra willen bijverdienen.

Waarom huisjes en kerken in Griekenland wit en blauw zijn geschilderd?

Natuurlijk denken we allemaal te weten waarom de huisjes in Griekenland wit zijn geschilderd: om de warmte van de zon buiten te houden.
De kleur blauw zie je ook veel terug in het openbaar, zoals een gekleurd blauw hekwerk of een blauw koepeldak van een klein kerkje of huis.  Maar het verhaal achter het wit en blauw is toch anders dan men verwacht.

Het verhaal achter het wit en blauw van Griekenland

Het wit en blauw is gekozen vanwege een protest tegen de Turken. De toenmalige Turkse gemeenschap verboden iedereen tot het gebruik van de Griekse vlag (wit met blauw) en uit een tegenslag van de Grieken besloten ze hun huizen in deze kleuren van de vlag te schilderen.

Deel dit item