Lekker eten en drinken op Madeira

Wanneer je aan het zuidelijke eiland Madeira denkt denk je wellicht aan een keuken à la Griekenland, Spanje of Portugal. Niets blijkt minder waar: dit prachtige Portugese eiland heeft een hele eigen keuken. Ik zal je vast wat verklappen: die keuken is meer dan heerlijk te noemen! Je moet het eigenlijk met je eigen smaakpapillen komen proeven en waar kan dat beter dan op Madeira zelf? Ik heb een paar maaltijden/producten voor je op een rij gezet die meer dan de moeite waard zijn. Ik zou zeggen: boek je vakantiehuis op Madeira maar vast en eet smakelijk!

Espada com Banana: degenvis met banaan

De Espada com Banana is een gerecht dat je nergens anders zult vinden. Dit gerecht bestaat uit zwarte degenvis met een soort gebakken banaan. Dit geheel ligt op een bedje van plakkerige rijst en een smaakvolle saus. Hoewel het er in eerste instantie misschien niet heel smakelijk uitziet is het de absolute must-try wanneer je op Madeira bent. Laat je verrassen door deze bijzondere smaakcombinatie.

Carne de Vinho e Alhos

Vleesliefhebbers moeten absoluut de Carne de Vinho e Alhos eens proberen. Carne de Vinho e Alhos is een kruidig varkensvlees van de grill. Het vlees wordt vaak geserveerd met verse salades, vers brood of met andere traditionele bijgerechten zoals de hieronder genoemde Milho Frito. Om je vingers bij af te likken!

Bolo de Mel: taart met honing

Als tussendoortje bij de koffie of thee of gewoon als een overheerlijk toetje: de Bolo de Mel is een lekker zoet taartje dat eigenlijk op ieder moment van de dag genuttigd kan worden. Oorspronkelijk werd deze smaakvolle taart gemaakt van suikerriet, vandaag de dag gebruikt met voornamelijk honing (mel) om de taart zoet mee te maken. Het meest speciale aan de Bolo de Mel is dat de taart is samengesteld met diverse kruiden zoals kaneel en kruidnagel.

Milho Frito: gefrituurde maisblokjes

De Milho Frito is misschien wel een van mijn favorieten. Wanneer je Milho Frito bestelt moet je wellicht een paar keer kijken naar wat er nou precies op je bord ligt. Het lijken in eerste instantie op een soort gebakken aardappeltjes à la patatas brava, maar dat zijn het niet. Milho Frito zijn namelijk gefrituurde maisblokjes. Dit gerecht wordt vaak gegeten als een bijgerecht en is door de toevoeging van veel kruiden een hele goede toevoeging aan je maaltijd.

Brisa: verfrissend frisdrank

Natuurlijk kun je op Madeira niet alleen terecht voor heerlijk eten, het eiland heeft ook een aantal verfrissende dranken die je zeker moet proberen wanneer je er op vakantie bent. Zo kent Madeira een compleet eigen frisdrank, genaamd Brisa. Brisa wordt uitgebracht onder verschillende smaken, hoewel de meest voorkomende smaak passievrucht is. Een leuk feitje is dat deze smaak reeds sinds 1970 in de verkoop is en vandaag de dag nog populairder is dan de later uitgebrachte colasmaak. De frisdrank van Brisa is lekker op een warme dag en is ideaal bij een van de bovenstaande gerechten.

Sorte Coral

Ben je gek op bier? Dan móet je het lokale biertje Sorte Coral eens proberen. Dit verfrissende biertje wordt gemaakt in een brouwerij op Madeira en is gebrouwen met de beste moutsoorten. Het bier heeft een lichte afdronk en is ideaal voor een warme bestemming zoals Madeira. Door de frisse smaak past Sorte Coral heel goed bij de lokale visgerechten.

Lapas: bijzondere puntkokkel

Omdat Madeira een eiland is is het niet heel gek dat je er lekkere verse vis, schelp- en schaaldieren kunt eten. Wat je misschien nog niet kent is de Lapas, een puntkokkel die je op diverse manieren kunt eten. Oorspronkelijk is de rauwe wijze het lekkerste, maar je kunt de Lapas ook bakken of grillen met verschillende kruiden. Dit gerecht is overigens niet alleen op Madeira een echte delicatesse: ook op de Azoren kom je Lapas tegen op de menukaart.

Vinho da Madeira

Last but zeker nog least: de Vinho da Madeira, een smaakvolle zoete wijn dat voornamelijk als aperitief wordt gedronken. Bij vrijwel ieder restaurant op Madeira schenken ze deze lokale wijn. Het speciale aan de Vinho da Madeira is dat de wijn een stuk sterker is dan de wijnen die wij kennen: een goede Vinho da Madeira beschikt namelijk over 16 tot 18% alcohol! Ook worden deze wijnen vaak langere tijd gerijpt voor de ultieme smaak.

Lijkt jou een van de bovenstaande gerechten en dranken wel wat? Kom dan naar Madeira voor de ultieme smaakbelevenis! Tot snel op dit betoverende eiland en bekijk eens het aanbod vakantiehuizen van Madeira voor een ultieme vakantie ervaring.

Liefs Liv,
Het meisje van Rentvilla

Deel dit item