Meteora in Griekenland

[rcblock id=”18429″]

Wie denkt dat een vakantie naar Griekenland alleen maar strand en zee is heeft het mis. Buiten de Griekse steden en haar culturele mogelijkheden zijn er ook echt prehistorische oudheden te vinden in Griekenland zoals Meteora.

Meteora ligt in het noordwestelijke hoekje van Thessalië ten oosten van de Pindosbergen en is een vreemd en uniek landschap waar reusachtige zandstenen tot 1000 meter boven de grond uitsteken. De naam betekent ‘in de lucht zwevend’, volgens sommigen door de gevaarlijke steile aard, volgens anderen omdat de rotsen uit de ruimte lijken te zijn gevallen.
Wetenschappers geloven dat deze rotsen zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn gevormd in het tertiair, opdoemend in de delta van een rivier en verder gemodelleerd door seismische activiteit.

Een gemeenschap van 24 kloosters klamp zich vast aan de oude bergtoppen en Meteora , dat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst staat, en is een belangrijk centrum voor de orthodoxe kerk.
Vandaag de dag kunnen bezoekers de laatste bewoonde kloosters nog bezichtigen. De rotsen buiten de kloosters zijn populair bij bergbeklimmers.

De stenen lagen en het bos in de Piniosvallei eronder zijn woongebieden voor roofvogels, waaronder de slangenarend en de schreeuwarend, maar ook wespendieven en slechtvalken. Vogelliefhebbers zijn hier zeker gelukkig, van mooie plekjes tot prachtige jagende vogels.
Ongeveer vijftig paren aasgieren broeden hier, maar het aantal gaat achteruit. Ook de zwarte ooievaar broedt in dit gebied. Het landschap varieert van beboste heuvels tot rivieroeverbossen in de valleien.

Wilt u Meteora van dichtbij bekijken en zelf uw mening geven over het ontstaan van de reusachtige stenen kolommen, boek dan een vakantiehuis in Griekenland en trek er op uit!

Deel dit item