Najaar winkelen in Griekenland

[rcblock id=”18429″]

Wat is er nou leuker dan in het najaar op vakantie naar Griekenland om te gaan winkelen op de plaatselijke markten en leuke winkels vol van kleding en lekkernijen. Bezoek Griekenland aankomende periode en ga genieten van uw verblijf in een Grieks vakantiehuis.

Winkelen op de eilanden is een leuke bezigheid, vooral als u rechtstreeks van de maker koopt. Dit is in de regel het geval in de kleinere dorpjes, waar handwerk en kunstnijverheid belangrijke inkomstenbronnen vormen en u vaak borduursters, kantwerksters en pottenbakkers op straat of in hun atelier aan het werk kunt zien.
Buiten deze producten en plaatselijke vervaardigde eet- en drinkwaren is de meeste andere koopwaar geïmporteerd en vaak prijzig.

Griekse markten

Een vakantie op de Griekse eilanden is niet compleet zonder een bezoek aan een markt. In de meeste dorpen en steden op de eilanden wordt iedere week een markt gehouden, een bonte verzameling stalletjes waar producten uit het seizoen worden aangeboden, zoals groente en fruit, kruiden, vis, vlees en gevogelte; alles is doorgaans bijzonder vers en van uitstekkende kwaliteit.
Tussen de kraampjes met etenswaren treft u vaak ook talrijke stalletjes aan waar allerhande spullen  te koop worden aangeboden, variërend van schoenen, ondergoed en stoffen, tot huishoudelijke artikelen en allerlei soorten elektrische apparaten.
Wel moet erbij vermeld worden dat de hoeveelheid markten en de grote hiervan afneemt hoe meer het najaar aanvangt.

In de grotere steden op de eilanden worden markten vaak  iedere dag in een andere wijk gehouden. Deze markten gaan gewoonlijk vroeg van start en zijn vaak weer begin van de middag afgebroken.
Op de markt bent u in de regel voordeliger uit dan in de supermarkt of andere winkels. Afdingen is in Griekenland niet ongebruikelijk.

[rcblock id=”18124″]

Eten en drinken

De winkels en markten op de Griekse eilanden liggen vol culinaire heerlijkheden. Delicatessen die u beslist eens moet proberen zijn honing, pistachenoten, olijven, kruiden en specerijen.
Lekkere Griekse kaassoorten zijn de pittige feta, en de minder bekende zoetige kaas (antbotyro) die op Kreta wordt gemaakt.
Bent u liefhebber van zoetwaren, dan zijn de talrijke heerlijke soorten gebak en koekjes die u bij de bakkers en/of snoepwinkels kunt kopen.

Griekenland is ook bekend om enkele van zijn soorten wijn en sterkedrank, onder andere brandy, ouzo, de geresineerde wijn retsina en de van Kreta afkomstige sterke drank raki.

Wat koop je op de Griekse eilanden als souvenir?

Traditioneel handwerk en kunstnijverheid zijn meestal niet bepaald goedkoop, maar zijn wel de meest karakteristieke Griekse souvenirs. Deze waren lopen uiteen van fraaie bewerkte gouden replica’s van Minoïsche hangers tot rustieke potten, houten lepels en handgemaakte sandalen.
Vooral Kreta is vermaard om zijn lederwaren. In de stad Chania treft u een enorme markt in lederwaren aan.
Eilanden die befaamd zijn om hun keramiek zijn Kreta en Lesbos. In veel dorpjes op de eilanden ziet u felgekleurd borduurwerk en wandkleden buiten hangen die te koop worden aangeboden.
U vindt er ook wel dikke flokati, handgeweven tapijten van schapen- en geitenwol. Deze worden echter meer vervaardigd in de bergachtige streken op het Griekse vasteland dan op de eilanden zelf.
In kleine plaatsjes is het handwerk vaak huisvlijt en in de zomer een belangrijke bron van inkomsten voor het gezin. Als u iets van dorpsbewoners koopt is er vaak enige ruimte om af te dingen.

Deel dit item