Najaarszon, cultuur en Peloponnesos

Het is de najaarszon die mij doet opstaan bij het zwembad om mijn zonnebril te pakken en op te doen. De zon glinstert in het glas van de veranda van het vakantiehuis in Peloponnesos, het zuidelijkste stukje vasteland van Griekenland.

De zon reikt aan de hemel op deze zomerse najaar dag in november. Met een temperatuur van net geen 15 graden is het goed vertoeven op het terras hier naast het huis. Het huis en de heg beschutte mij van de wat frisse wind.
De berg links van mij is minder groen dan in de zomer. Terwijl de zee beneden nog steeds intens blauw kleurt. Toch is het merkbaar dat de zomer zijn werk heeft gedaan en het intreden van de winter is begonnen.

Het traditionele dorpje waar ik verblijf is Mani Ithylo, gelegen aan de kust en op het moment zeer rustig. Het enige wat ik hoor is de wind die planten en bomen in de omgeving in beweging zet en in de verte een stel bouwvakkers die een huis voorzien van een nieuw dak.

De omgeving

Peloponnesos is een schiereiland met ruige gebergten en een landklimaat in het binnenland en heeft een kustlijn met prachtige stranden en idyllische vissersdorpjes waar het toerisme, zelf in het hoogseizoen, nog niet te ontdekken is. Het zuidelijke Griekse schiereiland is ook nog eens zeer cultureel en heeft veel bezienswaardigheden uit de oudheid.
Met mijn huurauto, die bij de vakantiewoning inbegrepen is, heb ik de wegen langs de kust al aardig verkent. Elke middag tijdens de lunch trek ik met mijn gezelschap erop uit om te ontdekken wat de omgeving te bieden heeft.
Peloponnesos wat ooit een eiland was, is door geologische verschuivingen weer aan het vasteland geraakt, kent een mediteraans klimaat aan de kust. Dit zorgt voor aangename zomers met vaak een verkoelend briesje vanaf de zee. Dit is zeer aangenaam wanneer je de leuke kustdorpjes bezoekt en de culturele erfgoed van het gebied wilt verkennen.

Gastronomie

Het gebied heeft een hoog gastronomisch gehalte en staat bekend om zijn goede eten. De wijnstreek Nemea zorgt voor een heerlijke afdronk tijdens de maaltijd. De smaken van Peloponnesos uit de lokale keuken zijn net zo overvloedig als de natuur.
Op het schiereiland worden olijfbomen, wijngaarden en landbouwproducten als vuigen, uien, meloenen, citrus, honing en rozijnen gehouden en goed onderhouden. Deze ingredienten vormen vaak een basis in de verschillende traditionele maaltijden.

Culturele oudheid

Na wat rond gereden te hebben langs prachtige uitgestorven baaien zijn wij in het zuidwesten van Peloponnesos bij het plaatsje Methoni uitgekomen. Dit oude kustplaatsje is een echte publiekstrekker met haar oude fort(en). Mijn bezoek aan de restanten van dit fort moest ik vast leggen op foto. Het resultaat mag er zijn: een bijna magisch moment als ik de (onderstaande) foto bekijk.
In Peloponnesos vindt je verschillende oudheden als een amfitheater, ruïnes van oude dorpen en gebouwen. Het gebied is wat dat betreft rijk aan archeologische oudheden en kent een bijzondere geschiedenis.

Voor nu was het toch wat te frisje om het water in te duiken. De nabij gelegen stranden Methoni Beach en Lambes Beach nodigen uit om te komen vertoeven op een strandbedje ondanks het zwakker wordende zonnetje. Ik heb me overigens laten vertellen tijdens een kopje koffie dat dit strand zeer geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Het strand heeft een zeer lang en ondiep en hierdoor in de zomer warm van temperatuur en biedt kleine kinderen veiligheid zonder hoge golven en stromingen.

Najaars Peloponnesos

Een najaarsvakantie in dit gebied is zeker aan te bevelen. De rust en de toch nog aangename temperaturen in combinatie met de prachtige omgeving zowel aan de kust als in het bosrijke binnenland geven je zeker het gevoel weg te zijn. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in een vakantiewoning in Nederland te zitten met wind en regen (wat natuurlijk ook zijn charmes heeft). Ik kies voor een zacht klimaat en andere omgeving met een zeer vriendelijke, open en gastvrije bevolking. Peloponnesos ziet mij weer terug!

 

Deel dit item