Op de fiets door Frankrijk

[rcblock id=”18521″]
Als echte Nederlander zit fietsen me in het bloed: ik kan er enorm van genieten om op vakantie te gaan, een fiets te huren en nieuwe gebieden te ontdekken op mijn stalen ros. Frankrijk is een van mijn favoriete landen om per fiets te verkennen. Denk je maar even in: je verlaat je vakantiehuis in Frankrijk en komt terecht in de mooiste groene gebieden vol met velden met zonnebloemen, wijngaarden, prachtige vergezichten en knusse dorpjes. Frankrijk is een land met ontzettend veel gevarieerde plekken: je kunt bijvoorbeeld heel goed fietsen aan de kust, maar het binnenland is misschien wel net zo prachtig. En weet je wat ik echt heel fijn vind aan dit land als fietsland? Voor iedere soort fietser is er een uitdaging: de beginnende fietser kan zich uitermate vermaken aan de vlakke kust terwijl de wat meer geoefende fietser uren kan fietsen door de bijzondere Franse bergen. Ik heb een paar gebieden in La France voor je uiteengezet waar je heerlijk kunt fietsen.

Rustgevend kustgebied

Het kustgebied van Frankrijk is perfect voor de recreatieve fietser: er is maar liefst 1200 kilometer aan fietspad te vinden langs de kustlijn! De route is goed te doen voor gezinnen met kinderen, oudere mensen en iedereen die een beetje van fietsen en natuur houdt. Dit komt omdat de fietspaden aardig vlak zijn, waardoor je een flink aantal kilometers binnen een dag kunt maken. Vanaf Bretagne richting het Baskenland, ook wel de Vélodyssée genoemd, vind je een aantal adembenemende fietsroutes. Wat ik zelf echt te gek vind, is om tijdens een vakantie in Frankrijk op meerdere plekken langs de kust te verblijven. Zo begin ik bijvoorbeeld in Bretagne en stop ik onderweg bij diverse vakantiehuizen om te overnachten. Op deze manier zie je zó veel tijdens een vakantie! Rondom Biscarosse zorg ik altijd dat ik een paar dagen blijf. Het strand daar is ontzettend mooi en vooral heel rustgevend. Het is een goede rustplek tijdens je actieve fietsvakantie.

Door het binnenland

Ben je gek op natuur en ben je niet vies van een goede fietstocht door de bergen? Dan is het enorm aan te raden om het binnenland van Frankrijk mee te pakken op de fiets. Naarmate je vanuit de kust meer naar het binnenland fietst, des te heuvelachtiger de omgeving wordt. De Alpe d’Huez is natuurlijk een hele bekende en pittige klim. Ik heb me er zelf nooit aan gewaagd, maar voor meerdere mensen uit mijn omgeving was dit een van de grootste overwinningen die zij per fiets hebben gedaan. Ook de Mont Ventoux is een heuse uitdaging die je als echte wielrenner een keer gefietst moet hebben. Let wel op: deze berg wordt ook wel de Hel van het Zuiden genoemd! Denk er dus goed over na en train vooral heel goed voordat je de berg beklimt met de fiets. Begin vooral rustig en trap niet te hard zodat je wat energie over blijft houden voor de rest van de klim. Wil je wel de bergen van Frankrijk beklimmen maar zie je het niet zitten om direct een hele zware te doen? Fiets dan bijvoorbeeld de Petit Ballon in de Vogezen, die 36% gemakkelijker dan de Alpe d’Huez wordt gezien.

Waar moet je op letten?

Fietsen in Frankrijk kan op diverse manieren: veel wielrenners nemen hun eigen materiaal mee richting het Franse binnenland. Toch kun je op diverse plekken ook heel goed een fiets huren. Bekijk van tevoren wat de mogelijkheden zijn en wat voor jou het handigst is om te doen. Maak je een lange tocht langs de kust? Misschien is dan een huurfiets ideaal in jouw geval. Beklim je een van de cols in het Franse binnenland? Dan kan het zijn dat je het fijner vindt om op een bekende fiets te zitten. Wanneer je onderweg op diverse slaapplekken wilt verblijven is het handig om van tevoren iets te boeken, zodat je zeker weet dat je ergens kunt blijven overnachten. Bij een fietsvakantie is een verblijf op een camping heel passend, maar het kan juist enorm fijn om een goed bed te hebben in een vakantiehuis, villa of appartement in Frankrijk zodat je de volgende dag weer genoeg energie hebt om door te knallen. Neem tijdens een fietstocht altijd genoeg eten en drinken mee voor onderweg: vul meerdere bidons, neem een paar energiebars mee en stop vaak genoeg voor een stuk fruit of een energiegel. Tevens is het verstandig om goede kleding mee te nemen voor diverse weersomstandigheden. In de ochtend en avond kan het flink afkoelen, ook al is de Franse zon overdag enorm aan het branden.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item