Praktische Griekse informatie

[rcblock id=”18429″]

Op de Griekse eilanden kan je je heerlijk ontspannen en tegelijk van de cultuur genieten. Het landschap, het warme klimaat en het behaaglijke zeewater dragen, samen  met de ontspannen houding van de bewoners, bij tot een aangename vakantie.
Het helpt echter wel om iets te weten van het Griekse leven – de beste tijd voor een bezoek, wat je moet meenemen, hoe je je gedraagt en de daarbij behorende tips.

Beste reistijd

Het hoogseizoen is de warmste en duurste periode voor een bezoek aan de Griekse eilanden. Ook is deze periode, net zoals op andere Europese vakantiebestemmingen, over het algemeen een stuk drukker.
De koudste maanden zijn december t/m maart en ook dan zal de meeste regen vallen. In de winterperiode kunnen bepaalde delen van eilanden uitgestorven zijn en kunnen hotels en restaurants zelfs gesloten zijn.
De lente, is vind ik zelf, de heerlijkste periode voor een bezoek aan de eilanden. Het is dan zonnig, maar nog niet te warm en alles staat prachtig in bloei. Ook de drukte is dan nog even weg van de eilanden.

Benodigde papieren

Reizigers uit EU-landen hebben enkel een geldig paspoort of id nodig om Griekenland binnen te komen. Mocht je na je verblijf Griekenland weer verlaten neem dan antiquiteiten en archeologische voorwerpen niet mee als uitvoer zonder de benodigde papieren. Hier staan zware boetes voor aangezien dit als een ernstige overtreding wordt gezien.


Toeristische informatie

Toeristische informatie is in de meeste steden en dorpen op de Griekse eilanden beschikbaar bij de lokalen verdelers of Griekse VVV kantoren (EOT of GNTO). Natuurlijk is het online volgen van Griekse informatie website ook tot de aanbeveling.

[rcblock id=”18124″]

Sociale gebruiken en etiquette

Net als overal worden beleefdheid en respect in Griekenland op prijs gesteld. Probeer een paar woorden van de taal te spreken, ook al reikt je vocabulaire niet verder dan enkele basisbegrippen, dit opent namelijk zeker deuren bij de Grieken.
Nette kleding is zelden nodig, maar in kerken en kloosters word beschaafde kleding toch wel verwacht. Mannen met lange broek, vrouwen een rok.

Topless zonnen is getolereerd, maar naakt zonnen is beperkt tot de naaktstranden. Het geven van een fooi in een restaurant of bar, na een taxirit of een kamermeisje wordt geaccepteerd. Het in openbare gelegenheden roken is verboden, de Grieken willen deze wet nog weleens aan hun laars lappen.
Grieken accepteren geen luidrustige dronkenmansacties. Politie treed hier tegenop en met onbetamelijk gedrag loop je de kans op een hoge boeten of zelfs gevangenisstraf.

Religie

Ongeveer 90 procent van de Griekse bevolking is Grieks-orthodox. De symbolen en rituelen van deze godsdienst zijn diep geworteld in de Griekse cultuur en vrijwel overal zichtbaar. Heiligendagen worden in heel Griekenland gevierd.

Reizen met kinderen

Grieken zijn dol op kinderen, ze zijn dan ook overal welkom., ook n restaurants waar obers graag een speciaal kindermenu suggereren. Sommige kustresorts hebben speciale faciliteiten voor kinderen, zoals een speeltuin, kinderzwembad en zelfs ‘Kids Clubs’ die allerlei activiteiten organiseren.

Kinderen komen vaak in aanmerking tot kortingen of gratis entree van openbare betaalde plekken als musea en theater.

Met het zwemmen in zee is het raadzaam de kinderen in de gaten te houden. Over het algemeen is het veilig in de zee maar kies toch voor zandstranden met ondiep water. En scherm ze goed tegen de brandende zon.

Vrouwen

Griekenland is een uitermate veilig land, en men ontvangt graag buitenlandse toeristen. Buitenlandse vrouwen worden over het algemeen met respect behandeld, zeker als ze zich gepast kleden. Hoewel Griekse mannen vaak openlijk hun bewondering tonen voor vrouwen, houdt het geflirt altijd wel op als je aangeeft geen interesse te hebben.

Tijd

In Griekenland is het zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan in Nederland. De omschakeling tussen zomertijd en wintertijd gebeurt ook op dezelfde dagen als in Nederland.

Deel dit item