Rhodos-Stad verkennen tijdens je vakantie

Rhodos het hoofd eiland van de Dodekanesos, was van de 5de tot de 3de eeuw v.C. een belangrijk centrum. Het maakt deel uit van het Romeinse en Byzantijnse Rijk, en werd daarna veroverd door de johannieters (1306-1522).
Rhodos-Stad wordt nog altijd gedomineerd door de ommuurde stad van de ridders. Ook de Turken en Italianen hebben het eiland bezet. Met zijn stranden, wandelroutes en wanneer je het wilt opzoeken een bruisend nachtleven, trekt Rhodos al jaren toeristen.

Rhodos – oude stad

Rhodos-Stad wordt al ruim 2400 jaar bewoond. In 408 v.C. verrees hier de eerste stad, en toen de johannieters in 1309 arriveerden, bouwden ze hun citadel op de restanten van deze klassieke stad. De citadel, die wordt gedomineerd door de torens van het Paleis van de Grootmeesters, vormt het hart van de oude stad. De nieuwe stad ligt buiten de oorspronkelijke muren. Van de elf poorten in de muren biedt de koskinoupoort, die opent op de Bourg, het beste uitzicht op de verdedigingswerken.

Stadsmuren Rhodos-stad

De oude stad verkennen

Deze middeleeuwse citadel, die wordt gedomineerd door het Paleis van de Grootmeesters, is omringd door grachten en stadsmuren van 4 kilometer lang.
Elf poorten geven toegang tot de oude stad, die verdeeld is in het Collachium en de Bourg. Het Collachium was de ridderwijk en dateert van 1309. In de Bourg woonde de rest van de bevolking, behalve Grieken en Joden en Turken. De fraaie ommuurde oude stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed en de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie op Rhodos.

Het Collachium

In het Collachium liggen de Ridderstraat en het Paleis van de Grootmeesters. Vanuit de nieuwe stad geven de Poort van d’Amboise en Eleftheriaspoort toegang tot deze wijk.

De Bourg

De klokkentoren vlakbij de Poort van d’Amboise dateert uit 1852 en markeert het einde van het Collachium. De doolhof van straatjes van de Bourg begint bij de Sokratous, de Gouden Mijl met zijn bazaarachtige winkels, waarachter lommerrijke pleinen met terrasjes liggen. De architectuur is een mengeling van neoclassicistische, middeleeuws en Levantijns.
Tussen de huizen met gammele balkons treft u Osmaanse moskeeën aan. Naast de bezienswaardigheden, verdient ook het Hospitium van de Italiaanse Tong op de Kistiniou een bezoek, evenals de Panagia tis Nikis vlakbij de Catharinapoort.
De kerk werd in 1480 door johannieters gebouwd nadat Maria aan hen zou zijn verschenen, wat zou hebben geleid tot de overwinning op de Turken.

Paleis van de Grootmeesters

Deze vesting binnen een vesting was de zetel van negentien grootmeesters, het zenuwcentrum van de ridderwijk Collachium en het laatste toevluchtsoord voor de bevolking in tijden van gevaar.
Het 14de eeuwse paleis heeft een aardbeving en een zware aanval doorstaan, maar werd in 1856 grotendeels verwoest bij een explosie. In de jaren dertig werd het paleis door de Italianen gerestaureerd. Diverse kamers zijn verfraaid met mozaïekvloeren.

Ridderstraat Rhodos

De middeleeuwse Ridderstraat, een van de beroemdste bezienswaardigheden van de oude stad, ligt tussen de haven en het Paleis van de Grootmeesters. Aan weerszijden staan de Herbergen van de Tongen van de johannieters. Deze herbergen, waarvan de oudste uit de 14de eeuw dateren, werden gebruikt als ontmoetingsplaatsen voor de ridders.
Ze zijn aan het begin van de 20e eeuw door de Italianen gerestaureerd.

De nieuwe stad van Rhodos verkennen

In de loop van de vorige eeuw werd de nieuwste stad geleidelijk aan steeds meer uitgebreid. Tijdens de Italiaanse bezetting in de jaren twintig, toen er in de haven talrijke statige openbare gebouwen verrezen, groeide het moderne Rhodos uit tot een stad van allure. De nieuwe stad is opgedeeld in diverse wijken, waaronder Nea Agora en de Mandrakihaven in het oosten.
De wijk langs de westkust is een druk toeristisch centrum, met levendige straten en een bomvol strand.

Neo Agora

Achter Mandraki ligt de Nieuwe Markt of Nea Agora met zijn Moorse koepels en levendige cafés. In deze wijk vindt u levensmiddelenkraampjes en souvenirwinkels. De Nea Agora is een populaire ontmoetingsplaats voor inwoners uit de omliggende dorpen en eilanden. Achter de Nea Agora, bij het Paleis van de Grootmeesters, wordt dagelijks een klank- en lichtspel vertoond, waarbij het verhaal wordt verteld van de nederlaag van de johannieters.

Mandrakihaven

Tussen de oude en de nieuwe stad ligt de Mandrakihaven, een levendige wijk en een geliefd plekje van de plaatselijke bevolking om een avondwandeling te maken. In de haven liggen jachten en excursieboten aangemeerd. Twee bronzen herten bewaken de toegang van de haven, op de plaats waar, zoals men vroeger vermoedde, de Colossus zou hebben gestaan.
Naast de haven ligt een dam waarop de ruïne van het 15de eeuwse fort Agios Nikolaos, nu een vuurtoren, en drie middeleeuwse molens staan.
De Mandrakihaven wordt geflankeerd door stijlvolle openbare gebouwen uit de jaren twintig: het postkantoor, gerechtshoven, het stadhuis, het politiebureau en het Nationaal Theater, waar geregeld Rhodische karakterstukken worden opgevoerd, gebaseerd op oude gebruiken. Rhodos-Stad, zowel het oude als het nieuwe deel heeft zoveel gezelligheid te bieden. Kom naar deze prachtige stad en huur hier een appartement of suite en ontdek alles over Rhodos-Stad.

Deel dit item