[rcblock id=”18429″]
Griekenland is meer dan zon en prachtig blauw water. Griekenland heeft ook een eigen keuken met heerlijke gerechten. Kom de Griekse culinaire hoogstandjes zelf proeven! Hoe zijn ze ontstaan?
Tijd terug met eten
De oude Grieken beschouwden eten bereiden als wetenschap en kunst tegelijk. Op afgelegen plaatsen op het vasteland en op uit de route gelegen eilanden komt u nog gerechten, ingrediënten en culinaire stijlen uit het verleden tegen.
Voor het overige is de Griekse kookkunst sterk beïnvloed door het Osmaanse Rijk, met zijn gekruide vleesgerechten en gevulde deegwaren en groenten.
Tot voor kort werd Grieks eten gezien als boereneten; tegenwoordig is de keuken juist zo populair vanwege de eenvoud en de lokale producten van het seizoen.
Athene en de Peloponnesos
De inwoners van Athene zijn vooral afkomstig van het binnenland, de eilanden en de oostelijke kuststreek. Het culinaire aanbod weerspiegelt die diversiteit. Eten op straat is een wezenlijk onderdeel van het leven in Athene.
De keuken van de Peloponnesos is zo gevarieerd als het landschap: vis uit de zee en schapen, geiten en wild uit de bergen. De heuvels leveren kaas, olijven en honing.
Midden- en Noord-Griekenland
Op het vasteland van Griekenland, met zijn lange en bewogen geschiedenis, zijn de culinaire grenzen vervaagd en bestaan verschillende tradities naast elkaar.
De vlees-en-fruitgerechten van Thessaloniki wijzen op een Joodse invloed; de kruiden, worsten en ovengerechten van Ioannina stammen uit de Osmaanse tijd; de voorliefde voor schapenkaas, hartige taarten en orgaanvlees in Metsovo en Epirus is te danken aan Vlachische herders.
De pikante gerechten van het noorden zijn afkomstig van Grieken die in 1922 van Klein-Azië hiernaartoe migreerden, en de invloed van de Balkan blijkt uit het gebruik van ingelegde groenten, walnoten en yoghurt.
[rcblock id=”18124″]
De eilanden
Elke eilandengroep kent zijn eigen culinaire identiteit, die bepaald wordt door de geografische ligging en het verleden. Veel Ionische gerechten zijn gebaseerd op pasta, een erfenis van de Venetiaanse heersers.
Het eten van de Cycladen is zeer gekruid. De keuken van de Dodekanesos en de Noordoostelijke Egeïsche eilanden profiteert van de rijkdom van de zee.
Het langdurig door de Turken overheerste Kreta heeft een voorkeur voor zeer pikante gerechten en kent een aantal unieke recepten.
Hier maakt men meer dan elders in Griekenland gebruik van varkensvlees, een erfenis uit de oudheid. Men heeft er keukengereedschap en ongebruikelijke ingrediënten opgegraven.
Vis en zeevruchten
Tonijnen en zwaardvissen trekken graag naar de warme en beschutte Egeïsche Zee, waar smakelijke ansjovissen en sardines rondzwemmen. In de grotten en inhammen van de honderden rotsige eilanden schuilen rode mul, tandbrasem en papegaaivis, terwijl schaal- en schelpdieren voor de lange kustlijn te vinden zijn. Vis wordt meestal opgediend met de kop, die de Grieken het lekkerste deel vinden.
Andere producten
Griekenland kent de meeste soorten olijven ter wereld. Ze worden geconserveerd volgens millennia oude methoden. De beste kwaliteit olijfolie, extra vergine, wordt verkregen door het persen van olijven die net rijp zijn.
De Griekse schapen-, geiten- en koeienkaas wordt meestal genoemd naar de smaak, niet naar de plaats van herkomst.
Traditionele Griekse menukaart
Het traditionele voorgerecht bestaat uit een aantal hapjes (mezedes); deze kunt u ook de hele dag door krijgen in een bar (ouzeri).
Daarna komen vis- of vleesgerechten, die gewoonlijk worden opgediend met een salade. De wijnkaart is eenvoudig en na het eten kunt u koffie met gebak bestellen in een nabije patiserie.
In een landelijke omgeving kunt u uw keuze direct in de keuken aanwijzen. Bij elke maaltijd wordt brood geserveerd. De dorpsbakkers maken elke dag weer een andere creatie, bijvoorbeeld met krenten, kruiden, wilde groenten of kaas. Voor de vele orthodoxe festivals wordt een speciaal brood gebakken.
Wat drinkt u?
Al sinds de vroegste tijden maakt wijn deel uit van het Griekse culturele leven. De belangrijkste wijngebieden zijn Attica, Macedonië en de Peloponnesos.
Mavrodaphne is een versterkte dessertwijn uit Patra. Griekse specialiteiten zijn tsipouro, gedestillerd van het residu van geperste druiven, retsina, met hars op smaak gebrachte wijn. En natuurlijk ouzo, sterkedrank met anijssmaak.
Traditionele Griekse koffie wordt gemaakt van zeer fijn gemalen bonen en wordt gekookt in een koffiepot.