Stranden en watersport Griekenland

[rcblock id=”18429″]

Ook al treed langzaam het najaar en straks de warme winter Griekenland binnen, toch is het voor het aankomende voorjaar, wanneer je kiest voor een vakantiehuis in Griekenland, handig te weten waar de mooiste stranden van Griekenland liggen. En wat zijn er voor mogelijkheden voor het uitoefenen van een watersport in Griekenland?

De honderden eilanden, kristalheldere zeeën en talrijke stranden trekken vanzelfsprekend veel watertoeristen. Hoewel zwemmen het hele jaar door mogelijk is, loopt het echte watersportseizoen van eind mei tot begin november. Vooral bij de grotere badplaatsen kunt u allerlei soorten watersporten beoefenen. De tarieven voor de verhuur van watersportartikelen zijn heel redelijk in vergelijking met andere bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Voor wie meer van een ontspannen vakantie houdt, zijn de vele mooie rustige stranden op de Griekse eilanden ideaal.

Stranden

De stranden van de Griekse eilanden zijn zeer divers. Sommige zijn bedekt met kiezels of vulkanisch gesteente, andere met grind of fijn zand.
Zandstranden treft u vooral aan op de Cycladen en de Ionische eilanden, waar de beste aan de zuidkant van eilanden liggen. Ook op veel stranden van Kreta ligt zand, al zijn er ook andere soorten stranden te vinden.
Op de noordoostelijke Egeïsche eilanden, de Sporaden en de Dodekanesos vindt u een mix van zand- en kiezelstranden. Sommige eilandjes hebben vrijwel geen stranden, maar wel zeer helder zeewater waar u uitstekend kunt snorkelen.
Bij ieder strand met een blauwe vlag (jaarlijks toegekend door de Griekse Vereniging voor Natuurbescherming in samenwerking met de EU) wordt het zeewater om de vijftien dagen getest op zuiverheid en nog een tiental andere criteria. Deze stranden behoren tot de beste en veiligste voor kinderen, maar zijn vaak erg druk.

Populaire en zeer mooie stranden Griekenland:

-Balos Beach (Kreta)
-Falassarna (Kreta)
-Myrtos Beach (Kefalonia)
-Porto Katsiki (Lefkas)
-Egremni Beach (Lefkas)
-Navagio Beach (Zakynthos)
-Vourvoulos (Santorini)

[rcblock id=”18124″]

Topless zonnen wordt getolereerd op Griekse stranden, maar naakt recreëren is vrijwel overal verboden, behalve op speciale naaktstranden. Het is nooit toegestaan in de nabijheid van een kerk.

De Griekse wateren zijn over het algemeen veilig om in te zwemmen, maar strandwachten komt u hier vrijwel niet tegen. Haaien en pijlstaartroggen zult u rond de stranden zelden aantreffen, maar zee-egels en kwallen wel.

Kies jij voor actief of passief?

Watersporten

Met zijn uitgestrekte kustlijn trekken de Griekse eilanden veel watersporters. De mogelijkheden zijn dan ook talloos. Windsurfen is heel populair, de beste plaatsen hiervoor zijn de wateren rond Corfu, Lefkas en Zakynthos. Maar ook Lesbos, Samos, Kos en de kust rond Kreta.
De Griekse Waterskivereniging kan u het best van advies voorzien. Voor iets meer geld kunt u water- of jetskiën en in de grotere badplaatsen parasailen. Bij veel bedrijven die materiaal verhuren kunt u ook les krijgen.

Zeilen rond de Griekse eilanden

Het beste seizoen om te zeilen rondom de Griekse eilanden loopt van april tot begin november. Iedereen met zeilervaring kan een boot zonder bemanning huren. Bemande zeilschepen variëren van een boot met een schipper, een hulp of een kok, tot een jacht met een volledige bemanning.

Deel dit item