Typische Griekse tradities

Tradities in Griekenland zijn voor de Grieken zelf misschien nog wel belangrijker dan de tradities voor ons in Nederland. De kerk speelt namelijk in het dagelijkse leven van de meeste Grieken vandaag de dag nog steeds een grote rol. Aan de kerk zitten veel tradities van vroeger verbonden, waardoor zij tegenwoordig nog veel van deze traditionele zaken uitoefenen. Zo wordt bijvoorbeeld de meerderheid van de huwelijken nog in de kerken voltrokken en worden kinderen vaak naar hun grootouders vernoemd. Ben je benieuwd welke tradities en gewoontes er nog meer zijn in Griekenland? Lees dan gauw verder.

Je vakantie naar Griekenland >

Trouwen in Griekenland

Trouwen in Griekenland doe je niet zomaar: het is een hele happening waar veel mensen bij aanwezig zijn. Hoewel bijna ieder huwelijk in de kerk voltrokken wordt zul je het amper meemaken dat het stil is op zo’n plek. In sommige delen van het land neemt de bruid nog een bruidsschat mee, een pakket gemaakt door moeder, tantes en oma met lakens en allerlei borduurwerk. De vader van de bruid geeft doorgaans een volledig ingericht huis of appartement als huwelijkscadeau aan zijn dochter en nieuwe schoonzoon. In dergelijke dorpen worden zelfs vage kennissen van ver mondeling uitgenodigd: het feest bestaat vaak uit honderden mensen. Bruid en bruidegom worden meestal vanuit het dorp tijdens een muzikale stoet naar de kerk gebracht waar het huwelijk voltrokken wordt.

Eten bij een Griek

Wanneer je op vakantie bent in Griekenland kan het maar zo zijn dat een van de gastvrije locals je uitnodigt voor een diner of een feestje. Denk er dan altijd aan om wat mee te nemen voor je gastheer of gastvrouw. De meeste Grieken nemen een bosje bloemen, een taart of wat chocolaatjes mee voor degene bij wie ze gaan eten. Sta er trouwens niet raar van op te kijken wanneer je gastheer of gastvrouw je cadeau niet meteen opent. Dit doen ze altijd pas nadat je bent vertrokken, uit een vorm van respect.

Grieks dansen

In Griekenland is het typische Grieks dansen een van de grootste tradities. Al van jongs af aan leren de Griekse kinderen spelenderwijs alle vormen van volksdansen. Het land kent meer dan 300 verschillende soorten Griekse dansen die op allerlei feesten worden uitgeoefend. Heb je een verjaardag of een feest in Griekenland? Dan kun je er bijna zeker van zijn dat de voetjes van de vloer gaan. Bij sommige vormen van dans hoort zelfs een bijpassend traditioneel kostuum. Dit zul je echter voornamelijk zien tijdens shows en culturele feesten.

Carnaval

Houd je wel van een feestje? Zorg er dan voor dat je tijdens de twee weken Carnaval in Griekenland te vinden bent. Carnaval is een belangrijk feest voor de Grieken. Je zult zien dat het niet op ieder eiland en in ieder dorp extreem wordt gevierd maar overal is wel wat van versiering te vinden in de vorm van kleurrijke poppen, muziek en confetti. Vooral in Patras wordt het feest uitbundig gevierd. Grieken gaan verkleed te straat op, lopen mee met diverse optochten en besteden veel aandacht aan het samenzijn en samen eten. De mensen vieren het feest ter ere van Dionysus, de god van de muziek en de wijn.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item