Vakantie Provence, wat moet je weten?

[rcblock id=”18521″]
De Provence prikkelt alle zintuigen: witte rotsen, blauwe zee, roze flamingo’s, zwarte stieren, groene cipressen en paarse lavendelvelden zijn een lust voor het oog. Geurige kruiden, zoet en sappig fruit, verse vis en zeevruchten, en uitmuntende wijnen strelen zowel de tong als de neus. Natuur en cultuur, zee en bergen, drukte in de steden, stilte in het achterland, oude tradities uit de Romeinse tijd tegenover avant-gardistische festivals en moderne architectuur: de Provence gaat met speels gemak om met grote tegenstellingen en laat zich het hele jaar door van zijn beste kant zien. Een vakantie naar de Franse Provence is dan ook voor iedereen aan te bevelen.

Vive la Provence

Het mediterrane klimaat is de grootste troef van de regio. Hier doet de zomer zijn naam eer aan en mocht het een keer broeierig warm zijn, dan zorgt de wind altijd voor verkoeling. Ook in de winter zitten in de steden mensen op het terras aan een kopje koffie of een aperitiefje, want ook dan schijnt de zon volop. Geniet van de glasheldere lucht in het Rhônedal, waar elk slokje door de mistral wordt weggeblazen. Zo kan het licht dansen op de witte krijtrotsen en de velden met gele zonnebloemen en paarse lavendel. Wandel door pittoreske dorpjes met hun door platanen beschutte pleinen, zoals Grignan en Lourmarin, die in de schaduw van enorme kastelen rusten en waar het tikken van jeu-de-boulesballen het gezapige levensritme dicteert.

De Provence, drukte in de steden, stilte in het achterland.

De kustlijn en het vredige binnenland

Laat je betoveren door steden als Aix, Avignon, Arles en Marseille, waar grote paleizen, prachtige straten en arena’s de rijke historie weerspiegelen. Laat je fantasie de vrije loop en beeld je in dat je in de voetsporen treedt van Caesar, pausen en grote kunstenaars. En dan is er nog de zee! Langs de kust liggen kilometerslange zandstranden in de Camargue en kleine rotsbaaien bij Marseille – de poort naar de wijde wereld. De Provence wordt gekenmerkt door grote contrasten: aan de ene kant de ruige kliffen van de Calanques bij Marseille, waar de naaldbomen onder de blauwe hemel staan, aan de andere het uitgestrekte drasland van de Camargue, waar zwarte stieren, roze flamingo’s en witte paarden leven. De vruchtbare rivierdalen van de brede Durance en de Rhône tegenover de woeste hoogvlaktes in het achterland met hun garrigue, een biotoop met heide, groenblijvende eiken, distels en sterk aromatische kruiden als tijm en rozemarijn. In schil contrast staan ook de rustieke Romeinse opgravingen in Glanum bij Saint- Remy en het drukke, hypermoderne TGV-station in het niemandsland tussen Aix en Marseille.

Het is lastig om nauwkeurig te bepalen wat de grenzen zijn van de Provence, een naam afgeleid van de kort voor de jaartelling door keizer Augustus ingestelde Provincia Gallia Narbonensis. De Provence valt nu onder een van de sinds 2016 vastgelegde dertien Franse regio’s, namelijk de Pro-vence-Alpes-Cite d’Azur, dat lelijk wordt afgekort tot PACA en zijn regionale regeringszetel in Marseille heeft.

Rijkdom aan cultuur

In vrijwel geen ander gebied in Europa komt zoveel cultuur uit alle tijdperken aan bod op zo’n klein oppervlak. Tot op de dag van vandaag worden in Aix-en-Provence, Arles en Avignon met regelmaat restanten van theaters en tuin complexen uit de Romeinse tijd blootgelegd. De Provence is echter niet in het verleden blijven hangen. Integendeel, rondom Aix en Marseille is er volop werkgelegenheid in de hightechindustrie en wordt gekeken naar de toekomst.

Ervaar de Provence door in de voetsporen te treden van grote 19de en 20ste -eeuwse schilders als Van Gogh, Cezanne, Braque en Picasso tijdens de zomerfestivals in de Provence. Of juist een reis terug in de tijd te maken in de Romeinse steden waar een ijsje op het plein in de brandende zon zijn smaak doet doen rechtkomen.

De rijkdommen van de Provence wachten om ontdekt te worden, in alle rust en tijdens elk seizoen.

Deel dit item