Vakantiehuis op de Italiaanse eilanden: Sicilië en Sardinië

[rcblock id=”18423″]
Van heftige rotspartijen tot aan lieflijke groene wijngaarden. De Italiaanse eilanden in het zuiden van het land zijn zó divers dat ik er na een aantal bezoeken nog steeds mijn ogen uitkijk. Ik kan maar niet genoeg krijgen van die adembenemende uitzichten en de fantastische natuur. Om over het overheerlijke eten en drinken dan nog maar niet te beginnen! Ik word alweer enthousiast als ik er over nadenk. Daarom neem ik je met alle liefde mee naar twee Italiaanse pareltjes: de eilanden Sicilië en Sardinië. Misschien word jij wel net zo verliefd als ik!

 

Sicilië: veelzijdig en bijzonder

Ik was ontzettend verbaasd toen ik voor het eerst las dat Sicilië ongeveer net zo groot is als de helft van Nederland. Ik dacht altijd dat het eiland een stuk kleiner zou zijn. Door deze grootte is het eiland ontzettend divers en is er van alles te zien. Het is dan ook aan te raden om echt de tijd te nemen om het hele eiland te leren kennen. Neem daar gerust een aantal dagen voor, het liefst zelfs een week of langer! Sicilië kenmerkt zich door een aantal historische hoogtepunten. Als cultuurliefhebber voel ik me hier dan ook meer dan thuis. Vooral van het zuidwesten en centraal Sicilië gaat mijn hart sneller kloppen. Oude tempels, ruïnes, musea. In Enna, Caltabelotta, Morgantina en Eaclea Minoa vind je talloze historische monumenten waar je je ogen absoluut uit kijkt.

De Etna, een speciaal stuk natuur

Ieder jaar komen er veel toeristen naar Sicilië om de vulkaan de Etna een bezoekje te brengen. Ik snap dat helemaal, de omgeving rondom en bij de Etna is zo onaards dat het niet te vergelijken is met een andere plek in Europa. De kraters zijn ontzettend indrukwekkend! Je kunt op verschillende manieren de vulkaan ontdekken. Mijn favoriete manier is de treinreis aan de voet van de Etna. Dit traject is maar liefst 114 kilometer lang en je kunt in- en uitstappen waar je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nicolosi naar diverse lavastromen wandelen. Sprookjesachtig mooi! Vergeet trouwens ook niet om in dit gebied ergens mijn favoriete olijfolie Nocellara dell’Etna te halen. Deze olijfolie komt van olijven die op de Etna worden verbouwd. Door de bijzondere grond smaakt de olijfolie extra fruitig en is het heerlijk bij visgerechten en zomerse salades. Ik combineer het thuis vaak met lekkere frisse gerechten zoals een mozzarella-salade of een broodje vis. Zo krijgt je Nederlandse maaltijd een lekker Siciliaans tintje!

Eten op Sicilië

Een broodje gelato? Oftewel, een broodje ijs! Heb je daar wel eens van gehoord? Ik kende het niet, totdat ik op dit mooie eiland kwam. Hier krijg je je ijs niet in een bakje of op een hoorntje, maar op een broodje. Italiaans ijs is natuurlijk het lekkerste ijs van de wereld, maar ik twijfelde toch in eerste instantie toen ik het op een broodje geserveerd kreeg. Wat bleek? Het was heerlijk! Verder ben ik gek op alle dagverse producten die je op Sicilië kunt krijgen. De mensen daar weten zo goed wat lekker is en hoe ze het klaar moeten maken. Pasta con le sarda, pasta met sardientjes, is misschien wel mijn favoriet. Hoewel ik ook erg gek ben op cucus alla Trapanese, lekkere couscous in een pikante vissoep. Probeer daarbij de overheerlijke frisse Siciliaanse wijn om de maaltijd compleet te maken. Trek gekregen? Bekijk eens de vakantiehuizen van Sicilië.

Sardinië: adembenemend mooi

Kronkelweggetjes door de bergen, ik houd er van. Sardinië staat bekend om het bergachtige karakter waar je prachtige roadtrips kan maken. Vooral in het zuiden van het eiland kun je me met de auto droppen. Wát een fantastisch gebied! Het enige wat ik daar nodig heb is mijn fotocamera, mijn huurauto, een paar goede wandelschoenen en wat te drinken. Het bijzondere is dat ik je niet één gebied kan aanraden. Op Sardinië bestaat er niet zoiets als hét mooiste gebied van het eiland, het hele eiland is een sprookje! In het zuiden en binnenland vind je dichtbegroeide bosgebieden op verschillende hoogtes. De flora en fauna is hier zo divers dat ik blijf klikken met mijn fotocamera. In het oosten van het eiland vind je juist een aantal onbeboste bergpartijen. Hoewel de bergen niet eens heel hoog zijn, geeft het ruige karakter toch een heel outdoor gevoel. Er zijn talloze bijzondere wandelroutes die je hier kunt lopen, waarbij je op iedere route weer iets nieuws ontdekt. Je ogen uitkijken? Gegarandeerd!

Aan de kust van Sardinië

Hoeveel ik ook van het binnenland en de ruige bergen van Sardinië houd vind ik het heerlijk om ergens aan de kust te verblijven. Gelukkig kan ik met mijn huurauto naar andere delen van het eiland rijden om meer te ontdekken. De kust van Sardinië kenmerkt zich het meest door de helderblauwe zee. Op geen andere plek in Italië zie je de zee zó azuurblauw als hier. Terwijl ik met mijn voeten het water in loop lijkt het water nog blauwer te worden. Hoe diep ik ook ga, ik kan alles blijven zien. Met een beetje geluk zwemt er een mooie vis langs. Ik ben dan ook blij dat ik mijn duikbril mee heb genomen, er is van alles te zien in het water! Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs dolfijnen kunt spotten wanneer je een bootje huurt en om het eiland vaart? Er zwemmen zelfs walvissen die zich af en toe laten zien! Mijn camera heeft een onderwaterfunctie zodat ik hem ook in het water kan gebruiken om deze prachtige onderwaterwereld vast te leggen. Ontzettend bijzonder! Ontdek ook de schoonheid, huur ook eens een vakantiehuis op Sardinië?

Eten op Sardinië

In de avond ga ik het liefst naar één van de vele sfeervolle restaurants aan de kust. In het zuiden van het eiland vind je de meeste horeca. Het eiland zou geen eiland zijn wanneer je er niet de lekkerste vis kunt eten. Ik ben inmiddels verslaafd geraakt aan de verse dorade’s, een heus feestje op je bord. Ook kan ik niet genoeg krijgen van de verse Italiaanse pasta’s. Leuk om eens te proberen is het lokale pastagerecht Malloreddus, een soort dunne tarwepasta met eenvoudige maar heerlijke tomatensaus met Italiaanse worst en pecorinokaas.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item