Veilig betalen met crypto’s op vakantie, is dat mogelijk?

Cryptocurrency is steeds populairder. Vooral de Bitcoin is op dit moment nog steeds de populairste crypto, maar ook XRT en de Cardano koers worden steeds meer in de gaten gehouden. Het is daarom niet vreemd dat de vraag ontstaat of het mogelijk is om met crypto’s te betalen. En de wedervraag is: is dat dan veilig? En wat de voor- en nadelen zijn, zijn op dit moment belangrijke topics in de crypto scene. Het is bij steeds meer bedrijven mogelijk om met crypto te betalen. Om de vraag te beantwoorden kijken we naar de voor- en nadelen van crypto betalingen en naar de mogelijkheden om met crypto te betalen. 

Hoe betaal je met crypto?

Het betalen met bitcoins is heel eenvoudig. Je hebt alleen het adres nodig van de ontvanger en toegang tot jouw wallet. Je kunt hiermee binnen enkele seconde transacties over de hele wereld plaatsen. Ook is er tegenwoordig een aantal betaalkaarten die verschillende coins kunnen bundelen. Je kunt met deze fysieke kaart, die meestal van staal gemaakt is, op steeds meer plekken betalen. Ook is er een plastic kaart, welke ook nog eens gratis aan te schaffen is. Een goedkoop alternatief voor een betaalkaart die aan jouw bankrekening gekoppeld is. De Ripple koers hoort bij het bedrijf Ripple waar dag en nacht gewerkt wordt aan het beleid en procedures rondom betalingen met crypto currencies. Deze koers bepaalt het aantal transacties vooraf, waardoor het juist veilig en traceerbaar mogelijk is om met crypto te betalen.

Voordelen van crypto als betaalmethode

Er zijn een aantal voordelen te noemen om met crypto te betalen. Zo is het betalen met cryptomunten razendsnel een relatief eenvoudig. De kosten van het betalen met cryptomunten zijn wereldwijd hetzelfde. Of je nou een transactie vanuit Nederland naar Nederland, of van Nederland naar Australië uitvoert, de transactiekosten zijn gelijk. Ook is crypto gedecentraliseerd als digitale valuta. Er is geen centrale partij die deze valuta kan beïnvloeden of besturen. Dit maakt crypto een interessante keuze voor internationale transacties.

Nadelen van crypto betalingen

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Er zijn op dit moment veel mensen die beleggen in crypto, voor de korte- en lange termijn. Hierdoor zijn er scenario’s mogelijk waar 10% tot 20% koersverschillen waargenomen worden. Het is daardoor op dit moment nog geen zeer betrouwbare betaalmogelijkheid. Ook is het bij crypto zo, dat betalingen onomkeerbaar zijn. Het is dus niet mogelijk om een betaling ongedaan te maken of terug te laten betalen. Dit zou een reden zijn waarom crypto als onveilig wordt gezien, want je bent als consument dus niet beschermd tegen risico’s bij de oplevering.

 

Deel dit item